Медия без
политическа реклама

Великобритания работи върху регулации за изкуствения интелект

Законодателите в страната не бързат, но смятат, че това със сигурност ще е необходимо в даден момент

Обединеното кралство започна да разработва норми за регулиране на системите за изкуствен интелект, като обръща специално внимание на най-мощните езикови модели, сравними с невронната мрежа, която е в основата на ChatGPT, зад който стои OpenAI.

Служители на британското министерство на науката, иновациите и технологиите са в начален етап на изготвяне на законопроект, чиято цел е да ограничи потенциалните вреди, които новите технологии могат да причинят, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Документът няма да бъде представен в близко бъдеще - властите в страната ще изчакат, докато Франция проведе конференция за изкуствения интелект в края на тази или началото на следващата година - едва тогава ще започнат консултации в тази област.

Миналата година министър-председателят на Обединеното кралство пръв проведе среща на върха на световните лидери в областта на ИИ, но сега рискува да отстъпи инициативата на САЩ и ЕС, които пристъпиха към регулиране на индустрията. ЕС прие радикален "Закон за ИИ"; някои градове и щати в САЩ приеха закони, ограничаващи използването на ИИ в определени области; а в Китай разработчиците на услуги за ИИ трябва да получат разрешения, преди да могат да работят с клиенти.

Успоредно с това експерти от Министерството на технологиите и Министерството на културата, медиите и спорта предложиха изменение на закона за авторското право в Обединеното кралство, за да се даде възможност на компаниите и физическите лица да се откажат от използването на материали, които притежават, в обучението по ИИ. Кабинетът на министър-председателя все още не е взел решение дали да започне консултация относно авторското право, тъй като темата ще бъде включена в подготвян правителствен документ, а между творческите индустрии и технологичните компании все още има разногласия по въпроса.

Запитан предишния ден дали правителството планира да въведе законодателство за изкуствения интелект, Дейв Парес, говорител на министър-председателя, заяви, че Обединеното кралство "не бърза", но "винаги сме казвали, че всички страни ще трябва да въведат някаква форма на законодателство за изкуствения интелект в някакъв момент".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата