Медия без
политическа реклама

Шеф в Meta: Настоящият изкуствен интелект е доста глупав

Ник Клег обяви, че се преекспонира рискът от пускането на ново поколение AI с отворен код

19 Юли 2023
Ник Клег
ЕПА/БГНЕС
Ник Клег

Настоящите модификации на изкуствен интелект (AI) са "доста глупави".

Това обяви пред BBC Ник Клег, президент по глобалните въпроси на компанията Meta, собственик на "Фейсбук". Той бе вицепремиер на Великобритания (2010-2015 г.), след което зае шефското място в Meta.

"Силната му реклама (на AI) донякъде е изпреварила самата технология", смята още Клег.

Големите езикови модели, които захранват чатботове като ChatGPT, основно съединяват точки в огромни масиви от текст и отгатват следващата дума в последователност. По същество към днешна дата AI зависи точно от огромните информационни масиви и не може да "мисли" като човек. Дейността му е по-скоро статистическа.

"Предупрежденията за екзистенциална заплаха на някои експерти по изкуствен интелект всъщност се отнасят за системи, които все още не съществуват", твърди Клег и допълва, че рисковете от AI са свързани по-скоро с езика на омразата и ползването му от недоброжелатели.

Тези думи на Клег идват, след като Meta обяви, че новият чатбот, известен като Llama 2, ще бъде безплатен за използване от всички чрез отворен код. В това начинание компанията си партнира с Microsoft и чатботът ще е наличен в платформи на Microsoft, като наприме Azure.

Решението на Meta да направи Llama 2 широко достъпен раздели мненията в технологичната общност. Отвореният код е добре утъпкана пътека в сектора - отварянето на продукта за свободно използване предоставя в замяна огромно количество безплатни потребителски тестови данни, идентифициране на грешки и проблеми.

"Мога да твърдя, че LLMs, които предлагаме с отворен код, са по-безопасни от всеки друг изкуствен интелект LLMs, който е с отворен код", заяви още Клег, според когото опасенията от отворения код са неоснователни и заплахата от развитието на изкуствения интелект се хиперболизира.

"Системата с отворен код на Meta не може да генерира изображения или да дава съвети за изграждане на био оръжие", дава пример Клег.

Още по темата