Медия без
политическа реклама

Русия ще създава своя игрова конзола

След наложените санкции държавата активно проучва идеята за създаване на местна игрова конзола, съобщи Министерството на промишлеността и търговията

Русия активно обсъжда идеята за създаване на игрова конзола местно производство. Тази тема беше повдигната на неотдавнашната конференция "Цифровата индустрия на индустриална Русия" (DIRR) от заместник-министъра на промишлеността и търговията Василий Шпак.

По думите на служителя обсъждането на този въпрос вече е в ход, като в момента се осъществява комуникация с представители на гейм индустрията относно потенциалните възможности и ресурси за реализацията на такъв проект, съобщи "Ведомости".

Въпреки това Шпак отбеляза, че наред с разработването на хардуер, не по-малко важно е да се създават собствени видеоигри в Русия. В противен случай може да се стигне до парадоксална ситуация, когато има конзола, но няма какво да се пусне на нея. Според заместник-министъра това трябва да е сложна работа, като се има предвид, че компютърните игри са важен инструмент за възпитание на младото поколение.

Освен това Шпак подчерта значението на сътрудничеството с разработчици от приятелски на Русия държави. В условията на санкции и напускане на руския пазар на повечето големи западни студия е малко вероятно техните игри да бъдат съвместими с потенциална местна конзола. Ето защо е необходимо да се съсредоточим върху партньори от азиатски и други "невраждебни" държави.

Идеята за локализиране на производството на игрови конзоли в Русия също намери подкрепа на най-високо равнище. Така в края на март президентът на Руската федерация възложи на правителството да разгледа въпроса за организиране на производството както на стационарни, така и на преносими игрални устройства. Съответният доклад трябва да бъде представен до средата на 2024 година.

Успоредно с това се наблюдава значително нарастване на търсенето на игрови конзоли в търговията на дребно. По данни на "Ведомости" през април-май тази година продажбите им са се увеличили с повече от 50% на годишна база. В същото време средната изразходвана сума се е увеличила с 12% и е достигнала 25 хил. рубли. PlayStation, Xbox и Nintendo все още са най-популярните конзоли.

Въпреки всички трудности, свързани с оттеглянето на западните производители от руския пазар, гейминг индустрията демонстрира висок потенциал и готовност за локализация, смятат в Русия.

Още по темата