Медия без
политическа реклама

Настоящи и бивши служители на OpenAI с опасения за безопасността около генеративните AI технологии

Изкуственият интелект създава дори снимки с дезинформация, свързана с гласуването

https://unsplash.com/

Група настоящи и бивши служители в компании с изкуствен интелект (AI), включително Microsoft, ОpenAI и Alphabets съобщиха за рисковете, породени от нововъзникващите технологии.

В отворено писмо на група от 11 настоящи и бивши служители на OpenAI и един настоящ и друг бивш служител с Google DeepMind се казва, че финансовите мотиви на компаниите за изкуствен интелект възпрепятстват ефективния надзор. Освен това те предупреждават за рискове от нерегулирания изкуствен интелект, вариращи от разпространението на дезинформация до загубата на независими AI системи и задълбочаването на съществуващите неравенства, което може да доведе до "изчезване на човечеството".

Като примери те дават генератори на изображения от компании, включително OpenAI и Microsoft, които създават снимки с дезинформация, свързана с гласуването, въпреки политиките срещу такова съдържание.

Отвореното писмо е най-новото, което поражда опасения за безопасността около генеративните AI технологии, които могат бързо и евтино да произвеждат човешки текст, изображения и аудио.

Групата призовава фирмите за изкуствен интелект да не притискат настоящи и бивши служители да крият опасения, свързани с риска, и да не прилагат споразумения за конфиденциалност, които забраняват критиките.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата