Медия без
политическа реклама

Meta представи Llama 3

19 Апр. 2024
META

Технологичният гигант Meta представи обновени версии на своя безплатен модел за изкуствен интелект Llama 3. Компанията пусна две по-малки версии, които според нея “са най-добрите отворени модели в своя клас”. 

Представянето за Llama 3 беше съпроводено с пускането на нова версия на Meta AI - асистентът на компанията, който вече ще бъде задвижван от Llama 3. И ще бъде вграден в полето за търсене в горната част на WhatsApp, Instagram, Facebook и Messenger.

Llama 3 е мултимодален модел, което означава, че може да приема текст, изображения и дори видео, и след това да генерира съдържание във всички тези формати. Meta се стреми да направи моделите многоезични и с по-големи “прозорци за контекст”. Това означава, че ще могат да приемат големи количества данни за анализ или обобщение.

Освен това, Meta обяви, че по-голямата версия на Llama 3 - с повече от 400 милиарда параметъра - все още се обучава. Компанията ще вземе решение дали и как да я пусне след тестове за безопасност през следващите месеци.

Новият Llama 3 е опит на Meta да догони конкуренти като OpenAI, Anthropic и Google. Изкуственият интелект е най-важният приоритет на компанията, замествайки доскорошния акцент върху метавселената. Припомняме, че през октомври изпълнителният директор Марк Зукърбърг обяви, че AI ще бъде най-голямата област за инвестиции на Meta през 2024 година.

Ключови думи:

Llama 3, Мета, AI

Още по темата