Медия без
политическа реклама

Изкуствен интелект ще помага на Spotify с потребителите

Музикалната услуга за стрийминг Spotify представи функция AI Playlist, базирана на изкуствен интелект. Тя позволява на потребителите да създават свои собствени плейлисти с помощта на текстови команди. Към момента функцията е в процес на тестване. Първоначално тя ще бъде достъпна за притежателите на Premium абонамент за платформите Android и iOS, живеещи в Австралия и Обединеното кралство, а през следващите месеци ще бъде разпространена и в други държави.

Освен стандартните заявки, базирани на жанр или период от време, командите могат да се отнасят до различни неща, като например места, животни, дейности, филмови герои, цветове или емотикони. Можете например да поискате да създадете плейлист с "песни за серенада на котката ми" или "ритми за борба със зомби апокалипсиса", или "плейлист, който ме кара да се чувствам като главен герой". Според компанията обаче плейлистът работи най-добре, когато заявката съдържа комбинация от жанрове, настроения, изпълнители и времеви период.

За да разбере заявката на потребителя, услугата използва голям езиков модел (LLM) и след това използва технологията си за персонализация - информацията, която има за историята и предпочитанията на слушателя - за да изпълни заявката и да създаде персонализиран плейлист за него, генериран от изкуствен интелект. Така че ако двама различни потребители подадат идентична заявка, те ще получат различни плейлисти.

Предложената от изкуствения интелект плейлиста може да бъде усъвършенствана, като сами премахвате или добавяте музикални песни. Съобщава се също така, че Spotify няма да създава плейлиста с изкуствен интелект въз основа на сигнали, които не са свързани с музиката, като например "актуални събития" или "конкретни марки".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?