Медия без
политическа реклама

Google обвини хората за странните отговори на изкуствения интелект

Миналата седмица Google добави в своята търсачка блок с резюмета, изготвени от генеративен ИИ. Компанията се стремеше да подобри качеството на търсачката, но ИИ започна да дава на потребителите странни отговори, като например да ги съветва да ядат камъни и да лепят сирене на пица с лепило. Компанията бързо премахна най-скандалните резултати, но те вече си бяха проправили път в мрежата. Сега ръководителят на отдела за търсене на компанията излезе с коментар.

Лиз Рийд обвини за неточните резултати „празнотите в данните“ на генериращия изкуствен интелект и самите потребители, които са измислили странните въпроси. Според нея блоковете за преглед, които генериращият ИИ, дават на потребителите „по-голямо удовлетворение“ от услугата за търсене. Като цяло отговорите, генерирани от ИИ, не са халюцинации - просто системата понякога интерпретира погрешно това, което се намира в мрежата.

„Няма по-добър аргумент от това, че милиони хора използват функцията с много нови запитвания. Отбелязахме и нови безсмислени запитвания, очевидно насочени към получаване на грешни резултати", съобщава Рийд. Компанията обаче все още работи по функцията, като ограничава появата на рецензиите на изкуствения интелект в резултатите за „безсмислени“ заявки и при работа със сатирично съдържание. Това е важно, тъй като първоначално системата може да цитира сатиричен ресурс или да постави връзка към потребител в социалните мрежи с неприличен прякор.

Рийд също така сравнява рецензиите на ИИ с функцията за търсене „Подчертани описания“ - това са блокове с текстови откъси от съответни уебстраници, които се цитират без участието на генеративен ИИ. Според топ мениджъра „нивата на точност“ на двете функции са приблизително еднакви.

Google отпусна 1 милион долара за стипендии на млади учени от българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, съобщиха от Uchi.bg. Това е едно от най-големите подобни дарения на технологичния гигант през 2024 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата