Медия без
политическа реклама

Google и Facebook опъват 12 000 км подводен кабел

29 Авг. 2021

С цел подобряване на интернет свързаността и сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион, Facebook и Google съвместно решиха да изпълнят един изключително важен проект. Странно или не, проектът се нарича "Кайсия" и включва полагане на подводен кабел, дълъг 12 000 километра. Проектът трябва да е готов до 2024 г., а неговата задача е да подобри връзката между Азия и Северна Америка.

В допълнение към споменатите компании, в проекта участват и други регионални играчи.

12 000-километровият кабел ще свързва Япония, Тайван, Гуам, Филипините, Индонезия и Сингапур, като в същото време има конфигурация, която предлага гъвкавост. Кабелът ще поддържа скорост на пренос на данни по-голяма от 190 терабайта в секунда.

По-рано тази година Facebook обяви втори проект за подводен кабел, състоящ се от два транс-тихоокеански кабела, известни като Echo и Bifrost, който ще свърже Сингапур и Северна Америка и ще увеличи капацитета на трафика със 70% по този маршрут. Заедно тези кабели ще задоволят нарастващото търсене на широколентови, 4G и 5G услуги в Азия. Facebook работи с Google по кабела Echo, но не и по Bifrost.

Първият подводен кабел е положен през 1858 г. за изпращане на телеграфни съобщения между Европа и Америка. През последните години повече частни компании се включват в подобни проекти. Около 80% от проектите за подводни кабели днес се финансират от Google и Facebook. Google има мрежа от 18 подводни кабела, които осигуряват достъп до облачните услуги на компанията от всяка точка на света. Facebook пък наскоро обяви друг подводен кабел, който ще подобри свързаността в Африка.

Ключови думи:

Google, Facebook, кабел