Медия без
политическа реклама

Електрически таксита по релси в селските райони на Европа

Група германски университети използват средства от фонд на Европейския съюз, за да създадат иновативен електрически транспорт за селските райони. В Германия повечето крайградски железопътни маршрути отдавна не функционират, въпреки че релсовите пътища са останали, макар и в изоставено състояние. Идеята е да се създаде монорелсов таксиметров автомобил за 4-6 души, който да се придвижва безпроблемно в двете посоки по един и същи коловоз.

Ако се вярва на източника, търсенето и предлагането на пътнически транспорт до предградията в Германия е станало слабо. Живеещите там граждани предпочитат да използват личен транспорт, което не се харесва на властите, които се грижат за опазването на околната среда. Внедряването на железопътни услуги по заявка с електрически миниавтомобили под формата на монорелси би било в съответствие с отказа от изкопаеми горива и би запазило удобството на пътуването за хората, на които вече няма да се налага да чакат случайния влак или скитащия крайградски автобус.

Идеята за монорелсови вагони, базирани на жироскопични стабилизатори, е предложена и реализирана преди повече от сто години от инженера Луис Бренан. Проектът Monocab, който се разработва от германския технологичен университет OWL (Ostwestfalen-Lippe University of Technology), Университета за приложни науки в Билефелд и института Fraunhofer IOSB-INA, не е толкова мащабен като изпълнение, но е иновативен по същество. Съвременните технологии дават възможност за създаване на компактни електрически колички с жироскопи и електроника, които могат да се движат автоматично по зададени маршрути.

Фондацията на Европейския съюз започва да финансира проекта през 2022 година. Към днешна дата са създадени прототипи на вагоните, които засега се движат с помощта на втора релса без система за самобалансиране. Очаква се монорелсовите вагони да влязат в експлоатация през 2028 година. За да се предотврати натрупването на вагони в края на релсовия път, инженерите проектират релсова машина, която автоматично ще ги прехвърля от една релса на друга, подготвяйки ги за пътуване в обратна посока.

Ключови думи:

Monocab, OWL, Германия

Още по темата