Медия без
политическа реклама

Доброволци ще слушат звездите

23 Яну. 2022
Pixabay

Белгийските учени търсят доброволци, които да "слушат" звездите и така да помогнат за откриването и категоризирането на нови звезди и съзвездия.

Уебсайтът за проекта AstroSounds на астрономите от университета в Льовен в Белгия посочва, че астрономията не е само наблюдения, но и че звездите могат да създават звук чрез вибрация. Правят се експерименти, за да се види дали човешкото ухо може да различи звуците, произвеждани от звездите.
Според Катрин Коленберг, учен от университета в Льовен, някои звезди могат да произвеждат звук и вибрации, които човешкото ухо не може да чуе. "Звездите могат да вибрират като огромни камбани и въпреки че човешкото ухо не може да ги чуе директно, това може да се види в промяната в светлината, идваща от звездите, която по-късно може да се превърне в звук... И звездите, като слънцето, са огромни газови топки. Те имат специални характеристики, които произвеждат специални звуци", казва Коленберг.

Позволявайки на повече хора да се фокусират и слушат различни видове звезди, учените ще се опитат да разберат доколко е способно човешкото ухо да приема и анализира такива данни.

Ключови думи:

звезди, доброволци, звуци

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?