Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Домът ни е завинаги ваш" - села благодарят на спасители

Година след наводнението Каравелово, Богдан и Слатина канят на празник доброволци и дарители

26 Авг. 2023ДИЯН ИВАНОВ
FB/Явор Иванов
И "Остава" ще се включат в празника - в село Богдан.

Мил и изключително сърдечен сюжет се разиграва в наводнените преди година карловски села Каравелово, Богдан и Слатина. Времето не е причина състрадателността да се забрави, затова всички местни хора са се впрегнали да организират благодарствен ден за хилядите отзовали се доброволци и дарители. Събитието ще тече в трите села с различни прояви идната събота, 2 септември - навръх годишнината. И хората канят гостоприемно всички познати и непознати добри българи, които се стекоха от краищата на страната, а и помагаха впоследствие - този път за взаимно веселие, като знак на уважение.

Искреността, която вече може да се срещне само по селата и в доста редки случаи, личи от милите изречения из социалните мрежи, с които гостите са покани: "Никога няма да забравим чистата доброта, съпричастност и човечност!.. Благодарим ви!... За нас ще бъде голямо удоволствие и радост да ви видим отново. Доведете вашите семейства и приятели!... Заповядайте пак в нашите домове! Нашият дом е вече и ваш дом!.. Бъдете здрави и Бог да ви пази!".

Проявите ще включват концерти, изложби, инициативи и т.н. Ще участват национални звезди от различни видове музика, самодейни състави, а и местните хора ще се представят с различни хрумки. Акцент, разбира се, е и хубавото хапване. Затова всяка "възраст, класа, пол, занятье" са се ангажирали да допринесат за празника - кой колкото може. По-специално: в Каравелово ще има благотворителен базар в помощ на детската градина, Алея на занаятите с живи демонстрации, изложба с фотографии от бедствието; Слатина примамва с "добре уреден бюфет"; на трите места ще има курбан, водосвет, концерти, като "гвоздеят" е в Богдан - участие на "Остава". 

Гореизброеното е само част от планираното, и на трите места ще има още прояви. Афишът в Слатина например изглежда така: 

 

ИНАЧЕ - ПРОБЛЕМИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ

Извън празника, проблемите на хората не спират. "Продължаваме да живеем в разруха, прах и страх от ново бедствие при проливен дъжд. От местната власт чуваме само обещания и сме свидетели на неспазени срокове. Няма ясен график и идея за процеса на възстановяване. Подали сме няколко сигнала до прокуратурата в отчаянието си, работи се по тях. Омагьосаният кръг между министерства, областна управа и местна власт продължава. Ние сме отчаяни! Забравени! Молим се чрез социални медии за елементарни условия на живот и сигурност, които уж са ни гарантирани по закон", сподели Ани Иванова от Каравелово.

Още по темата