Медия без
политическа реклама

Десет държави и ЕС създават мрежа за AI безопасност

Pixabay

Британското правителство съобщи за ново споразумение между 10 държави и Европейския съюз (ЕС) за създаване на международна мрежа, подобна на британския Институт за безопасност на изкуствения интелект. Този институт е първата публично подкрепена организация в света, която има за цел да ускори развитието на безопасен изкуствен интелект. 

 

Мрежата ще насърчава общото разбиране за безопасността на AI и ще съгласува работата си с научните изследвания, стандартите и изпитванията. Споразумението е подписано от Австралия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Сингапур, Южна Корея, Обединеното кралство, САЩ, както и Европейския съюз.

 

То е постигнато на провелата се тази седмица среща на върха за изкуствения интелект в Сеул, в която участваха световни лидери и водещи компании в бранша. Важен момент от срещата е и утвърждаването на т. нар. “Декларация от Сеул”, която подчертава необходимостта от безопасно развитие на ориентиран към хората изкуствен интелект.

 

Обединеното кралство е водеща страна в глобалните усилия за справяне с рисковете от неконтролируемото развитие на AI. През миналата година страната беше домакин на първата в света среща на високо равнище по темата. Тя вече има и продуктивно сътрудничество със САЩ в тази област.

Още по темата