Медия без
политическа реклама

Астронавтите събраха първата реколта с люти чушки

13 Ноем. 2021

НАСА обяви, че успешно са отгледани първите люти чушки в космоса, а астронавтите от Международната космическа станция са обрали реколтата и са я поставили в такос. Американската космическа агенция съобщи, че лютите чушки са отгледани в рамките на експеримента "Plant Habitat-04". При него 48 семена бяха пуснати в оранжерия с размерите на микровълнова печка - Advanced Plant Habitat, и някои от тях вече пораснаха. В космоса пораснаха вече марули и репички, но с чушките нещата стоят по-сложно, защото отнема много повече време, за да покълнат, пораснат и дадат плод.

„Изследването включва микробен анализ, насочен към разбиране на връзката между растенията и микробите в космоса, както и оценка на екипажа за вкуса, текстурата и храненето с първите чушки, отгледани в космоса“, се казва в изявление на НАСА. Чушките, които се отглеждат в МКС от юли, са от рода Espanyola Improud. През 2019 г. НАСА обяви, че тази люта чушка ще бъде първият плод, който ще се отглежда на МКС в търсене на култури и плодове, които астронавтите могат да занесат на Марс.

Астронавтът на НАСА Меган Макартър туитна, че екипажът е опитал чушките и ги е използвал в такос заедно с говеждо месо, рехидратирани домати и артишок.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата