Медия без
политическа реклама

Защо Ватиканът не иска да е 212-ият член на ФИФА?

Държавата джудже има свой представителен отбор, чийто селекционер е бил и Джовани Трапатони

Футболен мач на представителния отбор на Ватикана (в бяло и жълто) на стадион  "Пий XI" на фона на базиликата "Свети Петър".
Футболен мач на представителния отбор на Ватикана (в бяло и жълто) на стадион "Пий XI" на фона на базиликата "Свети Петър".

Ръководството на ФИФА нерядко изтъква факта, че има повече членове (211), отколкото държави има в ООН (193). Причината е, че световната футболна асоциация дава шанс на зависими територии като Британските Вирджински острови, Гибралтар, Пуерто Рико и др. да участват в официални мачове под нейна егида. Сред тях може да е и градът държава Ватикан, който е признат от повечето държави по света, притежава статут на наблюдател в ООН и дори има свой отбор. Но това не е станало до момента заради нежеланието на католическата църква.

А всички предпоставки са налице. Ватиканът си има свои клубни турнири и дори тим, който се води "отбор на представителите на Ватикана". Той започва своята активност през 1994 г. с приятелски мач срещу Б националния състав на Сан Марино, завършил 0:0. Освен това и светите отци в последните десетилетия са доста близо до футболната игра. Папа Йоан Павел II на младини е бил вратар, а иначе е запомнен като привърженик на полския "Краковия" и на "Ливърпул". По време на Мондиал 1974 той учи на молитви полския национален вратар Ян Томашевски, а веднъж е държал проповед в екип на "Лацио".

Приемникът му Бенедикт XVI е популярен фен на "Байерн", а настоящият папа - Франциск, е може би най-страстният футболен привърженик от тримата. Подкрепя от години аржентинския "Сан Лоренцо" и дори е оставил свои футболни сувенири във Ватиканския музей. Но си е дал обет още през 1990 г. да не гледа телевизия и така още не е наблюдавал мачове на Лионел Меси, макар два пъти да се е срещал с него.

При тази благодатна почва футболът в държавата с около 900 поданици се практикува често. Играчите от представителния тим, които са държавни служители (полицаи, гвардейци, пощенски чиновници и др.), обаче са от различни националности (затова и не се води национален отбор) и това е една от пречките. Другата?

Обяснява я директорът по футбола във Ватикана - Доменико Руджерио: "Най-добре да останем любители. Присъединяването към ФИФА ще се възприеме като бизнес ход. Важното е спортът да поддържа дружбата и любовта, а не бизнеса. Духът на футболния отбор на Ватикана не кореспондира с възможността да е член на ФИФА".

За да няма политически последствия, не се предвижда и членство в организацията ConIFA, която обединява различни непризнати територии, борещи се за независимост - Абхазия, Северен Кипър...

Всъщност първият мач на представителите на Ватикана е през 1985 г. - срещу отбор от австрийски журналисти, спечелен с 3:0. До момента сборният тим има записани още 14 двубоя, в които печели два пъти - срещу нискоразредните "Волмонд" (Швейц) и "Витенберг" (Гер), записва 5 равенства и 7 загуби. Едно от тези поражения е през 2010 г. срещу сборен тим на италианската финансова полиция, чийто селекционер е Роберто Донадони. Тогава

 

на скамейката на ватиканци сяда още по-прочут треньор - Джовани Трапатони

 

С 2:1 печелят играчите на Донадони.

Последният двубой до момента пък е от март 2019 г. срещу членуващия в ConIFA тим на Реция (историческа провинция на Римската империя) и завършва 2:2. Треньор на ватиканци в момента е италианецът Джанфранко Гуаданьоли.

Още по-любопитно е, че Ватиканът има и женски отбор, който за пръв път играе през 2018 г. Година по-късно тази нежна формация се забърка в скандал покрай първия си международен мач - срещу женския състав на виенския окръг Марияхилф. Преди двубоя австрийките критикуват позицията на църквата по отношение на абортите и гей правата. По време на химна на Ватикана фенове опъват плакат "Против хомофобията", а една от футболистките на Марияхилф показва фланелка с надпис "Моето тяло, моите правила". Чашата на търпението прелива и жените на Ватикана напускат терена преди първия съдийски сигнал...

Представителната формация на Ватикана играе срещите си най-често на стадион "Пий XI". Там се провеждат и турнирни двубои, които са под егидата на Ватиканската асоциация за аматьорски спортове. Последният шампионат на града държава (сезон 2018/2019) е спечелен от отбора от служители на ватиканската педиатрична болница "Бамбино Джезу". Най-титулуван пък е отборът "Диреско" с 8 титли. Сезон 2019/2020 е анулиран заради COVID пандемията.

Отделно от това ежегодно се провежда и турнир за Купата на духовниците с участието на отбори от семинариите в Рим. Интересното е, че в тези мачове се показва син картон - за неспортсменско поведение. Участник, получил такова наказание, излиза от игра за 5 минути.

Още по темата