Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сянката на Бербатов вече плаши статуквото в БФС

Атаките срещу бившия национал започнаха още преди кандидатурата му да бъде на масата

СПОРТАЛ
Петър Величков гледа часовника си, преди да обяви за пръв път, че обмисля да се състезава в екип с Димитър Бербатов на предстоящия конгрес на БФС.

Две неща станаха ясни в последните дни - Димитър Бербатов действително смята да се включи изборите за президент на БФС и това не се харесва на хора в настоящото ръководство. За намерението на бившия №9 на "Манчестър Юнайтед" и "Тотнъм" се говореше неофициално от месеци. Но във вторник членът на Изпълкома в оставка Петър Величков каза официално, че възнамеряват да са екип на предстоящия конгрес.

"Като ръководител не съм се провалял, а Бербатов като футболист - също. Искаме да играем определена роля, защото имаме визия и опит", каза бившият изп. директор на "OMV - България". Вероятно голмайстор №1 на националния отбор ще бъде водещият в тандема, т.е. кандидатът за президент. Защото това би било гаранция за повече гласове.

Разбира се, официалното издигане на кандидатурата все още се очаква. Но това явно дразни (а може би и притеснява) хора от управата на БФС. Иначе как да си обясним внезапните изблици на члена на Изпълкома Венцеслав Стефанов, който за пореден път зачекна темата с оттеглянето на Бербатов от националния тим. "Той е един дезертьор. Голям футболист беше, но човек, който се е отказал от националния отбор, не може да има уважението на хората, в т.ч. и моето", каза президентът на "Славия".

Не остана по-назад и Йордан Лечков, който навремето нерядко се заяждаше с "трите коня" в А отбора - Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров. Сега, случайно или по-скоро не, Лечков коментира: "Той нали каза, че може да дойде да ни оправи футбола?! Е, хайде, потърсете го сега... Бербатов няма нужния опит. Боби Михайлов беше пет години вицепрезидент на Батето, преди да стане президент. Това е много важно."

Поне станаха ясни двете опорни точки срещу Бербатов - липса на опит и отказването му от А отбора. Но пък явно и той, и екипът му имат своите козове. Държи ги най-вече Петър Величков, който трудно може да бъде атакуван с компромати, а и има добър управленски опит, което личи от внимателно обмислените негови начални стъпки.

Първата бе искане на оставките на деветимата членове на Изпълкома, които все още не са си ги подали официално. Така те са поставени пред избор: да играят феърплей и да подадат оставки (Емил Костадинов, Кирил Домусчиев, Румян Вълков, Йордан Лечков, Спас Русев, Димитър Георгиев, Венцеслав Стефанов, Михаил Статев и Панайот Рейзи) или да потвърдят, че са от статуквото.

Величков също така деликатно намекна на критика си Венцеслав Стефанов, че не той, а Младен Михалев кара влака в "Славия". И вече съвсем ясно бе заявено, че може да се стигне до съдебни дела, ако конгресът на 25 юни не излъчи президент с 4-годишен мандат и нов, изцяло легитимен Изпълком.

Така че, макар и още на скамейката, Бербатов е избрал отбор и вече е готов да влезе в атака. Да му мислят останалите.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?