Медия без
политическа реклама

Ружди Ружди стана вицешампион по тласкане на гюле в Токио 2020

Българската делегация подаде контестация срещу начина на тласкане на шампиона от Бразилия

27 Авг. 2021Обновена
Фейсбук

Ружди Ружди стана параолимпийски вицешампион в тласкането на гюле за хора в инвалидни колички (клас F55 - за хора, неподвижни от кръста тадолу), след като прати уреда на 12.23 метра по време на състезанието на олимпийския стадион в Токио. Така 30-годишният спортист от село Глоджево не успя да дублира титлата си от Рио `16.

Днес Ружди имаше много силен съперник в лицето на Уолъс Сантос. Бразилецът, който бе с втори стартов номер, направи серия от 4 опита над 12 метра, като в последния от 12.63 м подобри световния рекорд на българина - 12.47 м от първенството на планетата в Лондон през 2017 г.

Ружди, който в кариерата си има три световни и пет европейски титли, стартира последен - осми. Той прати гюлето на 12.23 м в петия си опит, което бе и най-добрият му резултат в Токио 2020 (състезателите правят своите 6 опита един след друг, а не се редуват, заради спецификата при поставянето на инвалидните им колички на мястото за тласкане, което отнема доста време).

На трето място се класира полякът Лех Столтман с резултат 12.15 м.

"Не съм доволен от състезанието, защото бразилецът се състезаваше нечестно", коментира пред bTV Ружди. А българската делегация подаде контестация срещу опитите на Уолъс Сантос. Количката на бразилеца не е била неподвижна по време на тласкането на гюлето, което му е давало предимство, твърдят от нашата делегация.

Сребърният медал на Ружди Ружди е общо 16-ото отличие на български спортисти с увреждания на параолимпийски игри и 15-ото в леката атлетика. Самият Ружди вече има два медала (злато и сребро), а рекордьор в това отношение е Георги Сакеларов (гюле и диск) с общо 3 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал.

Утре на стадиона в Токио ще стартират други двама от 4-членната българска делегация на параолимпиадата - Християн Стоянов (увреждания на дясната ръка) в бягането на 1500 м и Фатме Исмаил (нарушено зрение) в хвърлянето на копие.

Последна от нашите в Токио 2020 ще се състезава Милена Тодорова - в стрелбата с пушка. Добричлийката страда от мускулна атрофия и се придвижва в инвалидна количка.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата