Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руският спорт започна миграция към Азия, за да избегне санкциите

Официално първа се премести федерацията по шахмат на Русия

22 Февр. 2023

Преместването на руския спорт от Европа към Азия с цел избягването на санкциите за участие в международни първенства започна официално и първата стъпка направи федерацията по шахмат на Русия (ФШР). Световната централа FIDE разреши на ФШР преминаване в Азия, а формалното утвърждаване на този ход ще стане по време на континенталната асамблея на азиатската шахматна федерация (ACF) на 28 февруари.

Конституционната комисия на FIDE не е намерила нарушения в процедурата и на 21 февруари е дала препоръка за излизане на РШФ от европейскиа шахматен съюз ECU. Тази препоръка е одобрена от Съвета на FIDE. Според решението руският шахмат ще влезе официално в редиците на ACF от 1 май 2023 г.

Още през март 2022 г. - дни след руската инвазия в Украйна, FIDE забрани на шахматисти от Русия и Беларус да участват на турнири под своите национални символи и те могат да го правят единствено като неутрални. В резултат някои от най-добрите руски гросмайстори обмислят преминаване в друга държава. 12-ата световна шампионка при жените Александра Костенюк, наприме, вече е с лиценз от швейцарската федерация.

 

Миграцията на руския спорт към Азия

е една от възможностите, които Международният олимпийски комитет обсъжда, за да може състезателите от Русия да участват на игрите в Париж 2024, макар и като неутрални. Наскоро МОК официално заяви, че "приветства и оценява предложението на олимпийския комитет на Азия" да даде достъп на руски и беларуски спортисти до състезания на на азиатския континент, за да придобият игрова практика. Изявлението бе във връзка с изразената готовност на Азия да включи руснаци и беларуси на тазгодишните Азиатски игри в Ханджоу (Кит), както и да разработи система, по която те да преминат квалификациите за Париж 2024 от името на този континент.

Същевременно и руската футболна федерация обсъжда да напусне УЕФА и да стане член на азиатската футболна конфедерация, за да може националният и клубните отбори да участват в международни турнири.

Готовността на МОК да търси начини за включване на спортисти от Русия и Беларус на олимпийските игри догодина предизвика силна негативна реакция. Европейският парламент осъди с огромно мнозинство това проекторешение.

Спортните министри от страните в ЕС (но без България и Унгария), плюс тези на Австралия, Великобритания, Исландия, Канада, Корея, Лихтенщайн, Нова Зеландия, Норвегия, САЩ и Япония, написаха отворено писмо до МОК, с което настояват да бъде изяснено какво разбира олимпийският комитет под "неутрален статут" на спортисти от Русия и Беларус, "след като те са пряко финансирани и подкрепяни от своите държави (за разлика, например, от професионални тенисисти)".

Още по темата:
 

Правителствата на над 30 държави поискаха с отворено писмо МОК да изясни своето определение за "неутралност", с което иска да върне руските и беларуски спортисти в международните състезания и съответно да ги допусне на олимпийските игри в Париж 2024.
България и Унгария са единствените две страни от Европейския съюз, чиито спортни министри не са подписали откритото писмо до МОК, призоваващо олимпийското движение да изясни какво означава "неутрален статут" за евентуалното присъствие на руски и беларуски спортисти на
Европейският съюз осъди в своя резолюция опита на международния олимпийски комитет да проучи начини за допускане до участие на олимпийските и параолимпийските игри в Париж 2024 на руски и беларуски спортисти.
Евентуално руско присъствие на олимпийските игри в Париж 2024 би било "манифестация на насилието".

 

Ключови думи:

шахмат, FIDE

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?