Медия без
политическа реклама

Опит за окопаване на Чеферин в УЕФА доведе до оставка на Бобан

Легендарният хърватин не е съгласен престоя на словенеца като президент на организацията да бъде удължен с още един мандат

25 Яну. 2024
ЕПА/БГНЕС
Звонимир Бобан не е съгласен с намерението на президента на УЕФА Александър Чеферин да остане за още един мандат.

Бившият хърватски национал Звонимир Бобан (55 г.) подаде оставка като директор по футболните въпроси в УЕФА. Той стори това в знак на несъгласие срещу подготвяните промени, които биха позволили на президента на европейската футболна асоциация Александър Чеферин да остане на поста си и след изтичането на мандата му през 2027 г.

На предстоящия конгрес на УЕФА на 8 февруари в Париж предстои да се разглежа предложение (вече одобрено от Чеферин), според което уставът на организацията да бъде изменен, така че да отпадне ограничението президентите да са на поста си максимум 12 години. Тази мярка бе приета първоначално именно по настояване на Чеферин като антикорупционна реформа.

Словенецът бе избран за президент през 2016 г., след това бе преизбиран през 2019 и 2023 г., като последният му мандат трябва да изтече през 2027 г. Чеферин, който е юрист по образование, обаче твърди, че всъщност не е изкарал цял първи мандат от 2016 до 2019 г., тъй като е довършил три от четирите години, оставащи на предишния президент Мишел Платини, който бе сменен от поста си заради обвинения в корупция.

Сега въпросната поправка гласи, че тези три години (2016-2019) няма да се зачитат като първи мандат на Александър Чеферин и през 2027 г. той ще може да се кандидатира за нов 4-годишен период, който вече да му бъде последен.

"С натежало сърце нямам друг избор, освен да напусна УЕФА. Не се опитвам да се правя на герой, още повече, че не само аз мисля по този начин. Въпреки че изразих най-дълбоката си загриженост и пълно несъгласие с метода и самото предложение, президентът на УЕФА не смята, че има някакви правни проблеми с предложените промени, да не говорим за някакви морални или етични такива, и той възнамерява да продължи напред в преследването на неговите лични стремежи и тази, според мен, катастрофална идея. Оценявам напълно, че нищо не е идеално, най-малко аз и понякога може да са необходими компромиси. Въпреки това, да бъда страна в това би противоречало на всички принципи и ценности, в които вярвам с цялото си сърце и подкрепям", написа Звонимир Бобан.

Той все пак похвали Чеферин за стореното от него в УЕФА до този момент. За момента няма коментар от президента на европейската футболна асоциация. Единствено на официалния сайт на организацията е пуснато кратко съобщение, че Звонимир Бобан напуска по взаимно съгласие и се благодари за всеотдайната му служба, като му е пожелан успех в бъдещите му начинания.