Quantcast

Медия без
политическа реклама

Новият олимпийски спорт скейтборд "вдетини" игрите

01 Авг. 2021
ЕПА/БГНЕС
Момиджи Нишия - най-младият олимпийски шампион в историята на Япония.

Един от новите спортове в олимпийската програма чувствително свали възрастта на участниците, а и на призьорите. Скейтбордът, като занимание предимно за тийнейджъри, логично постави рекорд по броя на най-млади състезатели в една дисциплина.

При жените бе регистрирана най-малката средна възраст на призьорите в който и да е спорт в олимпийската история. Шампионката Момиджи Нишия (Яп) взе златото на 13 г. и 330 дни. Сребърната медалистка - бразилката Райса Леал бе на 13 г. и 203 дни, а бронзовата - Фуна Накаяма (Яп), е с три години по-голяма от двете. Така подиумът се получи със средна възраст 14 г. и 191 дни.

Момиджи се превърна и в най-младия олимпийски шампион на Япония досега и втората най-млада при жените въобще след американката Марджъри Гестринг, която на 13 г. и 268 дни печели златото в скоковете във вода от 3-метров трамплин на игрите в Берлин `36. 

В допълнение - в женските състезания по скейтборд участваха още най-младият въобще японски олимпиец (Кокона Хираки - 12 г. и 11 месеца), а също най-младият британски олимпиец в историята - Скай Браун (13 г. и 20 дни), и нейната 15-годишна сънародничка Бомбет Мартин. А на шесто място се класира 16-годишната китайка Дзън Уънхуей.

Разбира се, в Токио 2020 има и други малолетни състезатели, макар скейтбордът да е рекордьор в това отношение. Най-младият въобще спортист на тези игри например е пингпонистката от Сирия Хенд Заза (12 г. и 7 месеца), която изигра едва един мач, в който загуби от 39-годишна китайка Дзя Лю, представяща Австрия.

В скоковете във вода пък участва 14-годишната китайка Цуан Хунчан. Също на толкова е канадката Съмър Макинтош, която постави национален рекорд за жени в плуването на 400 м свободен стил. В отбора на САЩ също най-младият член е плувкиня - Кейти Граймс (15 г.).

И все пак никой досега дори не се е доближил до рекорда за най-млад участник и медалист - на гърка Димитриос Лундрас. Когато е само на 10 г., той печели бронзов медал на успоредка на първите съвременни олимпийски игри в Атина 1896. И това остава последното му участие на най-големия спортен форум на планетата.

Още по темата