Медия без
политическа реклама

Лигата на нациите е алтернативната надежда на "трикольорите"

03 Дек. 2018
Мониторите в конферентния център в Дъблин показват водещите Педро Пинто и Рейчъл Уайз, които обявяват край на церемонията по теглене на жребия за квалификациите за Евро `20.
ЕПА/БГНЕС
Мониторите в конферентния център в Дъблин показват водещите Педро Пинто и Рейчъл Уайз, които обявяват край на церемонията по теглене на жребия за квалификациите за Евро `20.

Дори да не успее да заеме едно от първите две места в група А от квалификациите, е твърде вероятно отборът на България да получи допълнителен шанс за класиране на европейското първенство през 2020 г. Това ще се случи благодарение на регламента на новия комерсиален турнир на УЕФА Лига на нациите, чието първо издание бе използвано и за формиране на урните за жребия за Евро `20.

Директно за финалите ще се класират първите два отбора от всяка от десетте квалификационни групи. Останалите четири квоти ще бъдат разиграни в плейофи, в които към днешна дата гарантирано участие имат по четири отбора от всяко ниво в Лигата на нациите: Швейцария, Португалия, Холандия и Англия за Лига А; Босна и Херцеговина, Украйна, Дания и Швеция за Лига В; Шотландия, Норвегия, Сърбия и Финландия за нашата Лига С; и Грузия, Македония, Косово и Беларус за Лига D.

Ако някой от тези тимове извоюва мястото си на Евро `20 през квалификациите, то позицията му в плейофите ще бъде заета от следващия некласиран отбор в общото подреждане на съответната дивизия в Лигата на нациите (в Лига С това е България). Тоест ако някой измежду Шотландия, Норвегия, Сърбия и Финландия завърши на първо или второ място в своята група от квалификациите, а България не успее, то страната ни ще попадне в плейофите на Лига С за една квота за европейското първенство.

Това обаче не е единствената възможност отборът ни да влезе в плейофите като първа резерва. Ако например всички отбори от първа урна се класират за Евро `20 по стандартния път (включително Швейцария, Португалия, Холандия и Англия, които иначе ще играят плейоф), то овакантените позиции в плейофите за Лига А ще бъдат попълнени с отбори от по-долните дивизии. Същото важи и за Лига В, което би отворило допълнителна вратичка за "трикольорите".

Самият жребий за квалификациите бе изтеглен с куп условности. Церемонията в конферентния център в Дъблин бе водена от медийния директор на УЕФА Педро Пинто и журналистката от "Скай Спортс" Рейчъл Уайз. Главен координатор на тегленето по традиция беше генералният секретар на УЕФА Джорджо Маркети, а разпределението на отборите беше направено от двама представители на домакините - легендите на ирландския футбол Рони Уилън и Роби Кийн, и двама бивши национали на настоящия европейски шампион Португалия - Нуно Гомеш и Витор Бая.

Предварително бе известно, че четирите финалиста в Лига А на Лигата на нациите ще бъдат водачи на групи от А до D, които ще са от по пет отбора. Беше обявено още, че в една група не може да попаднат повече от два домакина на Евро `20. Финалите през 2020 г. за първи път ще се проведат на територията на 12 държави: Азербайджан, Англия, Дания, Германия, Ирландия, Испания, Италия, Румъния, Русия, Унгария, Холандия и Шотландия.

Също така по политически причини в една квалификационна група не можеше да се съберат Гибралтар и Испания, както и Косово с Босна и Херцеговина или Косово със Сърбия (Русия и Украйна нямаше как да бъдат изтеглени заедно, тъй като бяха в една и съща урна). По метеорологични съображения пък не биваше повече от две северни държави да попадат в една група: Беларус, Естония, Исландия, Латвия, Литва, Норвегия, Русия, Украйна, Фарьорски о-ви и Финландия.

За капак имаше ограничения и на географски принцип, за да се избегнат пътувания на извънредно големи разстояния. Затова беше постановено, че в една и съща група не може да са например отборите на Исландия и Израел; Казахстан и Северна Ирландия; Азербайджан и Португалия.

 

Ето и пълния жребий за квалификациите за Евро `20

Група А: Англия*, Чехия, България, Черна гора, Косово*

Група B: Португалия*, Украйна*, Сърбия*, Литва, Люксембург

Група C: Холандия*, Германия, Северна Ирландия, Естония, Беларус*

Група D: Швейцария*, Дания*, Ирландия, Грузия*, Гибралтар

Група E: Хърватия, Уелс, Словакия, Унгария, Азербайджан

Група F: Испания, Швеция*, Норвегия*, Румъния, Фарьорски о-ви, Малта

Група G: Полша, Австрия, Израел, Словения, Македония*, Латвия

Група H: Франция, Исландия, Турция, Албания, Молдова, Андора

Група I: Белгия, Русия, Шотландия*, Кипър, Казахстан, Сан Марино

Група J: Италия, Босна и Херцеговина*, Финландия*, Гърция, Армения, Лихтенщайн

 

*Тези отбори имат гарантирано участие в плейофите, ако не заемат едно от първите две места в квалификационната си група. Ако се класират директно за Евро `20, вместо тях в плейофите ще играят следващите некласирани отбори от Лигата на нациите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата