facebook
twitter

Спорт

"Левски" вече е буре с барут

Васил Божков успя да подлее вода на Бойко Борисов пред "сините" фенове, но политическите игри се въртят в критичен за клуба момент
2 200
 Министерски съвет
На 8 юли м.г. Васил Божков и Бойко Борисов още демонстрираха добри отношения и разговаряха по време на срещата на премиера със собствениците на "Левски", "ЦСКА-София" и "Лудогорец".

"Левски" отново стана обект на политически заигравки. Този път в момент, когато клубът е изправен пред реалната опасност да остане без футболисти и дори да бъде обявен в несъстоятелност.

"Според мен, в момента става политическа игра, която не бива да е свързвана с името на "Левски". Не искам да се политизира бъдещето на "Левски". Тези думи са на треньора на баскетболния "Левски ЛУКойл" Константин Папазов, който близо седмица шумно прокламираше пред всеки изпречил му се журналист желанието си да придобие акциите на футболния клуб. Но афишираната от него цел - да придобие основния дял и да го опази от политически интриги, не се сбъдва за момента. Папазов, който така и не каза как точно смята да финансира клуба и уж бе получил обещание от Божков да получи акциите, засега остава на резервната скамейка.

Само с един ход, явно добре премерен, Божков си избърса ръцете в гласовития Тити и скрои много неприятен номер на Бойко Борисов. Джиросването на акциите в полза на премиера е много ясен знак в няколко посоки. Първо, че

 

Борисов трябва да си спази думата да помогне на "Левски",

 

след като бъде извършена смяна на собствеността (б.р. - с джиросването на дяловете от страна на Георги Попов - дясната ръка на Божков, смяната всъщност е налице). И за да не остане съмнение, че иска да посочи премиера за главен виновник за ситуацията в клуба, Божков придружи джиросването с обръщение към феновете, в което заяви в прав текст, че именно Борисов носи вината.

"След като Премиерът е напълно запознат с настоящата ситуация и многократно публично се е разпореждал със собствеността на акциите - оставяме бъдещeто на клуба в негови ръце. Г-н Борисов, поетите от Вас ангажименти да осигурите финансиране и действията Ви, довели до сегашното положение, както и постоянният натиск от ръководения от Вас държавен апарат върху клуба оставят "Левски" без други реални опции".

Така звучат ясните обвинения, отправени от обвинения в 11 престъпления от прокуратурата Божков. По този начин той също така предупреждава, че всеки бизнесмен, захванал се с клуба, на практика е зависим от премиера. И заедно с това посочва на феновете заради кого клубът евентуално ще фалира.

Този ход видимо подразни Борисов, който прекрати публичните си изяви за известно време. Напрегнатата обстановка си пролича от нервния тон на Красен Кралев, изпратен да се разправя пред Министерския съвет със самоопределилия се като "куриерчето" журналист Сашо Диков. С кисел тон и мрачен поглед спортният министър заяви, че един министър-председател няма как да притежава акции на даден клуб. А след това даде "ценни насоки" на Божков какво да прави със своите 86.6% дялове.

"Редно е съдбата на "Левски" да бъде предадена в ръцете на феновете на "Левски". След това можем да водим разговор с тях. Това е опит да се политизира процесът и да се нагнети напрежение сред феновете на клуба", каза Кралев, който през април публично повтори изискването на Борисов - държавата може да мисли за подпомагане на клуба, ако собствеността бъде сменена. Точно това и направи Божков с джиросването, но ходът му бе неочакван за управляващите.

А и за феновете, сред които напрежението се генерира от месеци. Неслучайно тъкмо Борисов се среща в Министерския съвет с част от тарторите на разни "сини" фракции. И още тогава им предложи да вземат те акциите, поемайки управлението на клуба.

Премиерът даде тази щедра "оферта", въпреки че клубът си имаше собственик (Божков). Само че феновете не приеха, а сега упорито отказват да бъдат намесвани в обичайните негови заигравки със запалянковците (справка - фенските предупреждения за протести и последвала финансова подкрепа от общо 37 млн. лв. за пловдивските "Ботев" и "Локомотив"). Сектор Б не приема радушно Борисов, показателни са скандиранията на едно от дербитата "Лудогорец" - "Левски" в Разград, в присъствието на самия премиер, както и издигнати по-късно различни плакати.

Сега премиерът още по-трудно ще успее да се хареса. Той е в губеща ситуация след хода на Божков. Ако все пак реши да помогне някак на клуба (дори и без да взима акциите), ще си навлече недоволство сред феновете на другите отбори, най-вече тези на "ЦСКА-София", които категорично не са съгласни да се окаже държавна помощ на "сините". Ако пък откаже, както сам заяви, то тогава има друг риск -

 

да бъде изкаран виновник за фалита

 

Фалит, който наближава с всеки изминал ден. Само още 2-3 седмици подобни интриги и прехвърляния на топката и "Левски" ще влезе в процедура по несъстоятелност. А пък в още по-кратки срокове - до другата седмица, трябва да се преведат заплати на футболистите, защото тогава ще станат 3 месеца без те да са получавали пари и така ще имат законово основание да прекратят договорите си и да заведат дела срещу клуба. 

Ето защо звучат вярно думите на "куриерчето" Сашо Диков (най-вероятно подшушнати от Дубай): "В момента топката изцяло е в полето на Бойко Борисов".

А дали и преди не е била в неговото поле? Има всички основания да се счита така. Такива мисли навяват присъствието в клуба като собственик на един от близките му хора - Иво Тонев, както и странният факт, че за около месец (от 28 януари до 20 февруари 2019 г.) собственици на акциите на клуба са били бившите играчи на "сините" Даниел Боримиров и Христо Йовов. Факт, останал скрит за обществеността и неоповестен от клуба.

Особено любопитен е изборът за собственик на дялове в "Левски" на Йовов - общински ръководител на ГЕРБ в Своге и кандидат за кмет на града от партията на последните местни избори. А от 28 февруари и член на УС на Българския спортен тотализатор, заедно с друг партньор по футбол на Бойко Борисов - екснационала Гошо Гинчев, който е и съветник на спортния министър. А сега в този сюблимен момент тъкмо Боримиров, както други ветерани изявиха желание Георги Попов да им джиросат акциите - сред тях Наско Сираков, бившият президент на БФС Борислав Михайлов, Георги Иванов-Гонзо и др.

Документите по джиросванията на акциите на "Левски" през годините, разпространени от Нове холдинг, разкриват обаче друг интересен факт. Васил Божков все пак е бил собственик на клуба и на книга, макар и за кратко. Той получава акциите именно от Йовов на 20 февруари 2019-а и ги прехвърля на другия ден на дясната си ръка Георги Попов.

Сега се очакват следващи действия в тази игра на покер между Борисов и Божков, в която "Левски" се оказва само един чип за залагане. Но клубът вече е буре с барут, което може да се взриви във всеки следващ момент (особено при фалит). И последиците, сиреч недоволството на феновете, могат да бъдат неприятни, дори и за обръгналия в подобни ситуации премиер. Времето изтича, а полезните ходове са все по-малко...

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ЕФБЕТ ЛИГА - ПРОГРАМА, VII КРЪГ

25.09.2020

106
"Байерн" затвърди доминацията си със Суперкупата на УЕФА

25.09.2020

Обновена

1428
"ЦСКА-София" е на мач от групите в Лига Европа

24.09.2020

Обновена

1449 5

Коментари

Ференги

Горчивата истина за целокупний професионален спорт, е че е не само безполезно, но и до голяма степен вредоносно трошене на националния ресурс. Зрелища за будали, платени от всички нас, независимо дали имаме или нямаме хляб.

Масовият спорт е съвсем друга бира, но от десетилетия ни лъжат, че едното не можело без другото.

Може, но огромната гилдия паразитираща върху тази индустрия няма току така да пусне кокала.

Epikur

 

  Хубаво написано, но този шмекер, който неизвестно как повече от десет години ни е премиер, пак ще намери начин да се измъкне. То неговите начини за измъкване са основно два, но винаги работят безотказно. Ще  покрие проблема със смокинов лист (като хвърли от нашите пари, или изхвърли ненужния му човек-бушон). Вторият-като хвърли в пространството някаква тлъста лъжа. (като дърт ром от цигански произход). Изисква се дебелокожие и безочливост да кажеш на черното бяло, но той ги владее тези неща. Виждаме от публикациите днес, че и Гешев не му отстъпва.

Хулиган

Само не разбрах, защо нямаше сърцераздирателно реване, когато Васко Черепа, бивш собственик на смъртния враг, беше скандално назначен от Христо Йовов за собственик на Герена?

Или тогава той не беше Васко Черепа, а Господин Божков?

Доколкото си спомням, отборът от Подуене имаше една катафалка на разположение.

Няколко курса до Дондуков и може да се оправи работата.

Може да наобиколят и боянската резидентура на БФС.

Или да издирят лицето Евгени Бакърджиев, а той по пътя сам ще си признае, кои са останалите, които задължиха футболът да бъде оставен под управлението на мутрите.

Иначе казано, не може да се примиряваш, че живееш в бантустан, а да се сърдиш, че футболът бил заприличал на бардак.

Без да излезете на улицата с метлите, нищо няма да стане.

Ония са си достатъчно големи шубелии, че няма нужда да им приготвяте тояги, за да се пръждосат...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsi-treto-deistvie/

 

Влез или се регистрирай за да коментираш