Медия без
политическа реклама

Кралев: От 4 г. се боря за "Българска армия"

Строителни дейности може да започнат най-рано в края на пролетта, предупреди изп. директор на "ЦСКА-София" Пламен Марков

31 Окт. 2019
Легенди на ЦСКА, сред които настоящият изп. директор на "ЦСКА-София" Пламен Марков (вторият от ляво на дясно), се събраха във вторник в Централния военен клуб в София, за да отбележат 30-годишнината от достигането на "червените" до 1/2-финал за КНК.
CSKA.BG
Легенди на ЦСКА, сред които настоящият изп. директор на "ЦСКА-София" Пламен Марков (вторият от ляво на дясно), се събраха във вторник в Централния военен клуб в София, за да отбележат 30-годишнината от достигането на "червените" до 1/2-финал за КНК.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че от четири години работи за реконструкцията на ст. "Българска армия" в София. Той стори това в разговор с фенове на "ЦСКА-София" във Фейсбук по повод създаването на смесено търговско дружество между министерството и клуба на Гриша Ганчев с цел изграждане на ново съоръжение в държавния имот в Борисовата градина.

Диалогът е отпреди седмица и в него участват десетки запалянковци, които масово изразяват благодарност към министъра за предприетата стъпка от страна на държавата. В отговор на някои от тях Кралев пише: "Четири години се боря, за да стигнем до тук. Много бяха тежки процедурите и по-бързо беше просто невъзможно", както и "От четири години не съм спирал да работя по казуса. Просто сега приключихме. През много етапи и трудности се мина. Не съм свикнал да се оплаквам."

Преди четири години на "Армията" обаче играеше автентичният ЦСКА, който през лятото на 2015 г. беше изхвърлен във В група заради натрупани дългове към държавата и частни кредитори. Година по-късно ведомството на Кралев едностранно прекрати договора за наем на 31-кратния шампион, който няколко месеца по-късно беше обявен в несъстоятелност. Междувременно министърът взе еднолично решение да даде стадиона за ползване на току-що преименувания от "Литекс" на "ЦСКА-София" клуб от Ловеч с променена адресна регистрация в столицата.

Въпреки че трансформацията беше извършена с благословията на БФС, а впоследствие президентът на централата Борислав Михайлов използва личния си авторитет, за да ходатайства пред УЕФА да не прилага 3-годишното правило и да допусне новия клуб по-рано в европейските клубни турнири, феновете на "червените" упрекват Кралев, че е подкрепял твърде дълго подалия принудително оставка шеф на футболния съюз. Основният укор към министъра е, че е присъствал на последния изборен конгрес на БФС и е демонстрирал подкрепа към Михайлов. Което според запалянковците е "петно" върху репутацията на Кралев.

"Аз петна нямам - отговаря спортният министър. - И тогава съм бил прав. Другите кандидати бяха комични. Много по-лоши от Михайлов. Но не ми се спори сега. Някой ден ще го разберете. Успех ви желая."

Освен Борислав Михайлов на конгреса на БФС през февруари 2018 г. имаше още двама кандидати за президент на съюза - Любослав Пенев и Ивайло Дражев. Участвалите във вота делегати дадоха 463 гласа за Михайлов, 36 за Пенев и 5 за Дражев.

"Просто ходя на всички конгреси, на които ме канят, а освен това трябваше да имам преки впечатления от изборния процес. Друг път ще говорим по същество за другите кандидати, кой стоеше зад тях и какви бяха целите им. Аз не бягам от въпроси", добавя Красен Кралев в онлайн разговора с феновете.

 

ТЪРПЕНИЕ

Същевременно от самия клуб предупредиха феновете, че трябва да се въоръжат с търпение, тъй като строителството на новия стадион едва ли ще започне скоро. Според изп. директор на "ЦСКА-София" Пламен Марков най-оптимистичният срок за начало на работните дейности е средата на 2020 г.

"За съжаление не мога да кажа нови и важни неща, свързани със стадиона - заяви легендата на ЦСКА. - В момента се работи по един проект, свързан с тази основна реконструкция на "Българска армия". Когато този проект бъде одобрен, тъй като по него работят няколко архитекти, ще бъде внесен в различните институции, които ще го разгледат. Това е процедура, която трае един дълъг период от време, тя не зависи от ръководството, а от времето, определено от закона. Показали сме нашето желание и сме взели последователните мерки. Трябва да се заредим с търпение, за да може да мине тази цялата процедура. Предполагам, че в края на пролетта евентуално може да се пристъпи към някакви строителни дейности, което е и най-ранният срок."

Марков говори по време на организирано от ОСК ЦСКА честване на 30-годишнината от достигането на футболния тим на "армейците" до 1/2-финал за КНК и 10-годишнината от създаването на фенското сдружение "Червени сърца".

"За голямо съжаление честваме събития от нашата история - добави Пламен Марков. - Преди няколко години бяхме на прага дали да съществуваме или не. Благодарение на нашите собственици, които вложиха една огромна сума, клубът в момента е без финансови задължения, това е важно. Всички желаем да виждаме ЦСКА, който да е водещ в българския футбол, но, виждате, с последователните стъпки, които правим, с реконструкцията на стадиона, развиваме една база, което е важно. Не може да нямаме стадион, а да имаме отбор, който да играе в Шампионската лига. ЦСКА един ден ще се върне и ще бъде отново най-важният фактор в България, а и в Европа. Постепенно изграждаме клуба."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата