facebook
twitter

Спорт

В колоезденето крили допинг в кенчета, а кръв - в кутии от мляко

Бивш директор разказа в книга как състезателите са се сдобивали със забранени вещества
1 806
 ЕПА/БГНЕС
Ян Улрих редовно се е възползвал от сложната система, разработена от бившия му шеф Руди Певенаж и скандалния доктор Еуфемиано Фуентес.

Допинг в кенчета с двойно дъно и торбички с кръв в празни кутии от мляко са били често използвано средство в колоезденето. Това твърди бившият шеф на няколко тима Руди Певенаж. 65-годишният белгиец, който е и бивш колоездач, издаде биография, а пред холандски медии днес разкри част от тайните, докато е бил в спорта.

Певенаж бе близък с шампиона от „Тур дьо Франс“ през 1997 г. Ян Улрих, като заедно с него бе директор на няколко отбора, включително "Телеком" и "T-Mobile" от 1995 до 2006. Години наред Улрих бе основен съперник на американеца Ланс Армстронг. Впоследствие стана ясно, че и двамата са се допингирали. Певевнаж и Улрих бяха разкрити от операция "Пуерто", организирана от испанската полиция срещу скандалния доктор Еуфемиано Фуентес.

В книгата си "Der Rudy" Певенаж говори не само за допинг, но и за корупцията в спорта, като дава примери за моменти, в които е предлагал пари, за да печели състезания. По-голямата част от спомените му обаче са насочени към укриването на допинга. "Това беше в реда на нещата тогава. Да спечелиш нещо без допинг беше много трудно", казва бившият директор.

Певенаж разкрива, че през 2001 г. спасява Улрих от акция на полицията по време на Обиколката на Италия. Тогава полицаите намериха спринцовки с инсулин в стаята на италианската колоездачна легенда Марко Пантани, но същите е имало и в тази на Улрих.

"Имаше акция в хотела. Нямаше как да изляза. Никой не можеше да излезе. Хванах спринцовката с инсулин, счупих я на няколко парчета и я пуснах в тоалетната. Помислих си: "Имам ли още нещо, което не трябва да имам?" В паниката си забравих за специалния кен от "Кока-Кола", който бях оставил в хладилника. Получих го от колоездач, който го бе взел от южна Италия. Кенчето беше с двойно дъно, можеше да се отваря и да се крият препарати в него. Беше много полезно. Двойната стена запазваше съдържанието студено, а отвън си беше нормална и истинска кутийка от "Кока-Кола", разказва бившият директор в книгата си.

Певенаж разкрива, че е използвал кръвен допинг за Улрих през 2004 и 2005. Заедно с Фуентес измислят система с кодови имена, за да не ги хванат.

"Торбичките с кръв бяха с кодови имена. Цялата ни организация беше с кодови имена: Астерикс, Обеликс и Али Баба. Хематологът Хосе Луис Мерино от клиниката в Мадрид беше Обеликс, Еуфемиано Фуентес беше Астерикс, а Алберто Леон, бивш колоездач, беше Али Баба, той беше куриерът и доставяше всичко на отборите", казва още Певенаж.

Той дава и конкретен пример за доставка на допинг преди старта на "Тур дьо Франс" през 2004, когато обиколката на Франция започна в Лиеж (Бел).

"Преди старта в Лиеж си запазих стая в хотел в Келмис. Поисках допълнителен хладилник. В същия ден дойде бившият състезател по планинско колоездене Алберто Леон, когото наричахме Али Баба. На следващата вечер дойдоха Мерино и Фуентес. Направен бе списък с колоездачите, които Али Баба трябваше да посети. Той обикаляше с велосипеда си, пакетите бяха в раницата му. Беше перфектно изглеждащ турист. Торбичките с кръв бяха складирани в празни картонени кутии от мляко и бяха с кодове. Планът беше да бъдат доставени до колоездачите в хотела им след вечеря. Понякога се случваше и през деня", пише още Певенаж.

За да не бъде хванат, той става по-внимателен, но в един момент допуска грешка: "Основно използвах чужди телефони. Телефонът на приятелката ми беше в мен с предплатена карта. През 2006 г. Ян спечели бягането по часовник в Пиза (на Джиро д‘Италия – б.а.). Спечели го брилянтно. Видях отново стария Ян. Бях толкова щастлив, че трябваше да го споделя с Еуфемиано. Но картата за телефона беше празна. Нямаше как да я заредя, трябва да се идентифицираш за това. Заради ентусиазма си не можех да чакам, взех собствения си телефон и се обадих на Фуентес. Не беше много умно, защото го подслушваха. Така разследващите и испанската полиция се сдобиха с моя номер. Беше повече от достатъчно за властите, мрежата около доктора се затвори и той беше арестуван", пише още Певенаж, който впоследствие е уволнен от тима.

В книгата си той потвърждава и информациите, че не само колоездачи са клиенти на Фуентес. Освен на звезди в колоезденето, той казва, че е виждал торбички с кръв на футболисти от "Реал" (Мадрид), както и на "известен испански тенисист".

"Вече не ме е страх от реакции и коментар, казвам много неща в тази книга", твърди Певенаж.

Ключови думи:

колоездене, допинг
8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Трети лидер за три дни в Обиколката на България

30.07.2020

143
Пловдив ще проведе европейско първенство по колоездене наесен

29.07.2020

83 1
Поляк спечели I етап от колоездачната Обиколка на България

28.07.2020

125

Коментари

Дъбест

Този трябва да е някой платен трол на Кремъл, как може да пише такива измислици, неверни неща, лъжи?

 

Всеки заслепен поклонник на евроатлантическия култ знае, че такива признания не са истински. Това е хибридна война! Дългата мръсна ръка на Кремъл, жужето Путин отново се е намесил!

 

В интерес на истината, сега УАДА, ГАДА, МАДА, ФАДА и ОРАНЖАДА няма ли да се самосезират, или самоубият, или ще се правят, че само муха е бръмнала в "стерилната" атмосфера на стриктен контрол.

Оставям настрана "младите тиранозавърчета" Уилиямс или съсипаните от астми норвежки страдалци.

Je suis WADA!!!

ловkия

От години хората гледат кодоездене не заради самия спорт, а заради красотите, които дават от въртолета.

Sine_metu

И медалите, и телевизионните права, и премиите, и рекламните договори, и заплатите... всичко дава вертолетът. Вертолет, ловки, въртолет е нещо друго

Дъбест

Какъв образец на евроатлантическа йезуитщина да се отклони темата. :)

Независимо че в статията става дума и за футболисти и за тенис.

Stern

Да спечелиш нещо без допинг беше много трудно

То пък сега всички печелят само с банани и паста.

А болният Фрум вадата го оневини, щото нали, без лекарството му със салбутамол ...

Кире

Известният тенисист да не се казва РН? 

Evasion

 Певевнаж и Улрих бяха разкрити от операция "Пуерто", организирана от испанската полиция срещу скандалния доктор Еуфемиано Фуентес....... взех собствения си телефон и се обадих на Фуентес. Не беше много умно, защото го подслушваха. Така разследващите и испанската полиция се сдобиха с моя номер. Беше повече от достатъчно за властите, мрежата около доктора се затвори и той беше арестуван", пише още Певенаж, който впоследствие е уволнен от тима.

Не е достатъчно само да се чете, трябва и да се разбира.... за неразбралите какво точно са прочели съм подчертал някои неща... 

Man.ol

Как може да се допускат подобни гаври със страданието на астматиците? Подобна дискриминация трябва да се преследва и наказва съдебно!

Влез или се регистрирай за да коментираш