Медия без
политическа реклама

Израелски национал бе арестуван в Турция заради надпис на ръката

Сагив Йехезгел от "Анталияспор" почете 100-те дни от началото на войната между Израел и Палестина и в резултат бе депортиран

15 Яну. 2024Обновена
Х
Надписът, с който израелският национал Сагив Йехезгел си навлече огромни неприятности в Турция.

Израелският футболен национал Сагив Йехезгел (28 г.) провокира скандал в Турция и беше арестуван и по-късно депортиран от страната заради политическо послание след отбелязан от него гол. Десният халф-бек на "Анталияспор" отбеляза в 68-ата мин. на домакинството срещу "Трабзонспор" гола, с който тимът му стигна до 1:1 в мача от ХХ кръг на турската Суперлига.

Веднага след попадението Йехезгел показа пред камерите бинтованата си лява китка, на която пишеше "100 дни. 7.10". Това бе посланието му по случай 100-ния ден от началото на палестинско-израелския военен конфликт, който започна на 7 октомври 2023 г. с нападения на бойци на "Хамас" на израелска територия.

Тази постъпка предизвика гневна реакция от турска страна. Първо феновете на трибуните освиркаха играча, след това от турската футболна федерация го разкритикуваха остро. От "Анталияспор" пък първоначално обявиха, че ще накажат Сагив Йехезгел, но по-късно стигнаха още по-далеч и прекратиха незабавно договора му, изтъквайки че е намесил политиката във футбола и е действал "срещу националните ценности" на Турция. Снимките му след гола пък бяха премахнати.

Мнение изказа и турският военен министър Йълмаз Тунч, който написа в една от социалните мрежи: "Прокуратурата в Анталия започна процес за "публично подбуждане към враждебност" поради безотговорните действия на Йехезкел в подкрепа на кланетата, извършени от Израел в ивицата Газа. Ще продължим да подкрепяме потиснатите палестинци".

Проблемите за израелския национал не приключиха дотук. По информация на турските медии, той е бил привикан от прокуратурата в Анталия, а след това е бил задържан. По-късно е бил освободен, но е била издадена заповед за неговата депортация.

В изявлението си пред полицията Йехезкел е казал: "Не съм направил нищо, за да провокирам когото и да било. В крайна сметка сред заложниците от ивицата Газа има и израелски войници. Аз съм човек, който вярва, че този 100-дневен период трябва да приключи. Искам войната да свърши. Затова показах лентата на ръката си. Нямам нищо общо с политиката."

От началото на конфликта турският президент Реджеп Тайип Ердоган неведнъж е определял Израел като "терористична държава", настоявайки, че "Хамас" е "група освободители".

От своя страна в Израел реагираха обяснимо остро заради предприетите действия от турска страна срещу Сагив Йехезгел. Израелският военен министър Йоав Галант е заявил, че със задържането на Йехезкел Турция "обслужва "Хамас" и на практика служи като негов изпълнителен орган". Галант е припомнил бързата помощ, която страната му е оказала на Турция след разрушителните земетресения от миналата година и е нарекъл акта на задържане на футболиста "проява на лицемерие и неблагодарност".

Междувременно стана ясно, че проблеми има и друг израелски футболист в Турция - Еден Керзев ("Башакшехир"), който е пуснал в социалните мрежи публикация също по повод 100-ния ден от началото на палестинско-израелския конфликт. Ръководството на клуба е изискало писмено обяснение от Керзев.