Quantcast

Медия без
политическа реклама

Франция иска бърз край и на другите първенства от Топ 5 в Европа

30 Апр. 2020
ЕПА/БГНЕС
Президентът на Франция Еманюел Макрон със звездата на "Пари Сен Жермен" Килиан Мбапе.

Решението на Франция да прекрати сезона заради пандемията от коронавирус, може да има ефект на домино. Според в. "Льо Паризиен", президентът на страната Еманюел Макрон е подел инициатива за хармонизиране на решенията и преждевременен край на сезоните в останалите големи първенства - Англия, Италия, Испания и Германия.

Според информацията, спортният министър на Франция Роксана Марачиняну е поела ангажимент за двустранни разговори с колегите си от тези държави, за да ги убеди да не довършват сезоните, заради риска от разпространение на COVID-19. Според изданието, с лобиране по въпроса щял да се заеме и лично Макрон, като проведе разговори на най-високо ниво.

Не е ясно доколко успешен ще бъде изходът на подобна мисия, тъй като в Германия са твърдо убедени да подновят сезона и дори има надежди това да стане още от 9 май. По-късно днес се очаква решение от германския канцлер Ангела Меркел.

В други първенства, извън петте най-големи в Европа, като в Швейцария и Полша, вече са взети становища да бъдат подновени мачовете. Очаква се това да бъде решено и в Австрия. От друга страна пък решение за окончателно спиране на сезона, освен във Франция, е взето също в Белгия и Нидерландия. УЕФА е дала срок до 25 май на отделните федерации да решат дали ще подновяват първенствата си или не, а до 27 май всяка страна трябва да заяви крайна дата за приключване на сезона, ако ще го доиграва.

Още по темата