Медия без
политическа реклама

Фондацията на Стилиян Петров дари оборудване на 10 болници

Апаратурата за 585 000 лв. е закупена с приходите от "Мача на надеждата"

17 Яну. 2024
БГНЕС
Стилиян Петров благодари на публиката след края на Мача на надеждата на 6 септември м.г. Той вече помогна на треньора Петър Хубчев, а сега закупи и оборудване за 10 български болници.

Фондация "Стилиян Петров" закупи медицинска апаратура и оборудване за 585 000 лева и ги дари на 10 български болници. Средствата са от организирания на 6 септември миналата година "Мач на надеждата" в София. Тогава бяха събрани 856 512 лв.

"Желанието ни беше да дарим точно това, от което съответните лечебни заведения се нуждаят, за да бъдем максимално полезни. Влязохме в контакт с всяко едно от тях и закупихме точно тази апаратура и оборудване, които самите те пожелаха и от които най-много се нуждаеха. Щастлив съм, че с усилията и огромните сърца на всички, които се включиха по един или друг начин в благотворителната кауза на нашата фондация, успяхме да подсигурим на пациентите в България страдащи от онкологични заболявания по-добри и качествени условия за тяхното лечение", заяви бившият капитан на националния отбор, "Селтик" и "Астън Вила".

Закупени са три напълно оборудвани с необходимите трансдюсери ехографа, електрохирургичен нож, два ЕКГ-апарата, лабораторен микроскоп, фризер за хистологични проби, радиологична камина и коагулометър. Дарението съдържа още 10 инфузионни помпи, 48 кресла за инфузионни вливания, 70 стойки за инфузионни вливания, 48 болнични легла, 8 лежащи транспортни колички, 10 манипулационни колички, 5 инвалидни колички, 2 специализирани шкафа за операционна.

Дарението е за 10 онкологични болници и диспансера в Бургас, Враца, Стара Загора, Варна, Русе, Плевен, за националните хематология и онкология в София, както и за детското онкологично отделение на ИСУЛ и за един от най-големите онкологични диспансери в столицата.

С остатъка от събраните средства от "Мача на надеждата" Стилиян Петров и съпругата му Паулина ще помогнат финансово и на засегнати от ракови заболявания българи. Екип от специалисти ще ги консултира, за да бъде разпределена сумата най-справедливо, ефективно и прозрачно.

През ноември фондация "Стилиян Петров" организира и благотворителен търг с фланелки и други сувенири на участници от "Мача на надеждата". Събраните 23 075 лв. бяха дарени на бившия селекционер на националния отбор Петър Хубчев, който също се лекува от рак.

Още по темата