Медия без
политическа реклама

Фигуристка нападна с кънка своя съперничка на световното

22 Март 2019
ЕПА/БГНЕС
Суй Уъндин и Хан Цун станаха първите световни шампиони на първенството в Сайтама. След волната програма при спортните двойки китайците събраха 234.84, което е нов рекорд за обща оценка (само точките им във волната програма - 155.60, също са световен рекорд). Втори и трети са руските двойки Евгения Тарасова и Владимир Морозов (228.47 т.) и Наталия Забияко и Александер Енберт (217.98).

Скандал беляза първия ден на световното първенство по фигурно пързаляне в Сайтама (Яп) и донякъде засенчи коментарите от представянето на 40-те състезателки в кратката програма при жените. Американката Марая Бел умишлено поряза с кънка южнокорейската си съперничка Инсу Лим. По време на загрявката тя е ударила нарочно в коляното азиатката, която в това време е била опряна на мантинелата, за да не пречи на останалите. В резултат Лим е потърсила медицинска помощ за спиране на кръвотечението.

Случаят е описан подробно от корейската агенция Йонхап, която добавя, че делегацията на страната все още обмисля дали да не подаде официален протест срещу Бел. Агенцията припомня, че Бел и Лим тренират в една група в Лос Анджелис под ръководството на Рафаел Арутюнян, като и преди американката е обиждала и тормозила съперничката си.

Иначе в кратката програма Лим се класира 5-а, а Бел - 6-а, като разликата помежду им е само 1.62 т. По-напред преди днешната волна програма са олимпийската шампионка Алина Загитова (Рус), Каори Сакамото (Яп), Елизабет Турсинбаева (Каз) и Евгения Медведева (Рус). 

Във волната програма ще участва и 16-годишната Александра Фейгин, която стана първата ни фигуристка в световен финал на най-добрите 24 от четвърт век. Тя зае 20-о място и по жребий ще играе втора поред.

Още по темата