Медия без
политическа реклама

ФИФА получи официално искане Иран да бъде изваден от Мондиал 2022

Петицията е отправена от ирански спортисти и дейци и посочва нарушения в устава на световната футболна централа

24 Окт. 2022Обновена
Протестите срещу смъртта на Махса Амини са по цял свят, а искането за отстраняване на Иран от световното по футбол са част от тях
ЕПА/БГНЕС
Протестите срещу смъртта на Махса Амини са по цял свят, а искането за отстраняване на Иран от световното по футбол са част от тях

Група ирански спортисти и спортни ръководители изпрати официално искане до ФИФА да отстрани отбора на Иран от световното първенство по футбол, което започва в Катар на 20 ноември. Писмото е внесено от испанската адвокатска кантора Ruiz-Herta и Crespo, която представлява иранските активисти, сред които има също така журналисти и активисти за защита на правата на жените в страната.

В него искането за изключване е мотивирано с това, че правителството е нарушило ценностите и статута на ФИФА, като не позволява на жените да влизат на стадионите в Иран.

„Бордът на ФИФА може и трябва незабавно да спре Иран - се казва в изявлението. - ФИФА не трябва да позволява участие на страна, която активно преследва своите жени, спортисти и деца само заради това, че упражняват най-основните си човешки права."

Призивът идва на фона на жестокото потушаване от иранските власти на масовите антиправителствени протести, които започнаха след смъртта на Махса Амини.

Младата иранка бе арестувана от моралната полиция в Иран, защото не носи хиджаб. След смъртта ѝ полицията каза, че е получила сърдечен удар, докато жените, които са били задържани заедно с Амини, казаха, че е била жестоко пребита, което е довело до мозъчен кръвоизлив и инсулт.

Най-малко 28 деца са били убити по време на протестите, обхванали Иран след смъртта на Махса Амини, а стотици други са задържани в затвори за възрастни, съобщиха правозащитни групи в страната и извън нея, предава БГНЕС.

„Бруталността и войнствеността на Иран към собствения му народ достигнаха повратна точка, която изисква недвусмислено и твърдо разграничаване от страна на света на футбола и спорта - пише още в призива. - На жените се отказва достъп до стадионите в цялата страна и те систематично са изключвани от футболната екосистема в Иран, което рязко противоречи на ценностите и устава на ФИФА. Ако жените не се допускат на стадиони и Иранската футболна федерация просто следва и прилага правителствените насоки, тя не може да бъда разглеждана като независима организация, свободна от всякаква форма или вид (политическо) влияние. Това е нарушение на чл.19 от устава на ФИФА."

На Мондиал 2022 тимът на Иран се падна в гр.B заедно с Англия, Уелс и САЩ.

Засега няма реакция от страна на ФИФА, но е сигурно, че до изваждане на отбора няма да се стигне. По принцип ФИФА страни от политически прояви, а освен това няма и техническо време съставът на Иран да бъде заместен с друг отбор от Азия.

 

ОЩЕ ЕДНО ИСКАНЕ СРЕЩУ ИРАН

Иран трябва да бъде изваден световното първенство и да бъде заменен от Украйна заради използването на ирански дронове от Русия във войната, е друго искане към ФИФА. То бе отправено от изп.- директор на "Шахтьор" (Донецк) Сергей Палкин.

„Докато иранското лидерство ще се забавлява, гледайки националния отбор на световното първенство, украинците ще бъдат убити от ирански дронове и ракети. Всеки от дроновете е създаден, доставен от иранските власти, иранските инструктори и военните директно организирали използването на дронове, които разрушили домове, музеи, университети, офиси, спортни терени и площадки, и най-важното – убили украински граждани. "Шахтьор" призовава ФИФА и цялата международна общественост незабавно да изхвърли националния отбор на Иран от Мондиала за директното участие на страната в терористични атаки срещу украинския народ“, написа във "Фейсбук" Палкин.

Според него Украйна е „доказала, че е достойна за участник“ в Мондиал 2022. „С неравни условия с останалите национални отбори по време на плейофите, те играха със сърце“, допълва той.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

футбол, Иран, ФИФА, Мондиал 2022