Quantcast
Екипът на Бербатов принуждава БФС да свика конгрес на 21.IX | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Екипът на Бербатов принуждава БФС да свика конгрес на 21.IX

Очакваме грубо погазване на устава от страна на ръководството, обяви Петър Величков
719
 СПОРТАЛ
Димитър Бербатов и Петър Величков (вдясно)

Екипът на кандидата за президент на БФС Димитър Бербатов е задължил БФС до 19 август да свика предсрочен конгрес, който да се състои на 21 септември. Това заяви пред Dsport членът на Изпълкома Петър Величков, който от пролетта насам работи активно по кандидатурата на Бербатов.

В края на миналата седмица опозиционерите опитаха да внесат подписка на над 1/3 от клубовете, които са редовни членове на БФС, но не успяха, тъй като в централата на футболния съюз се извършваше дезинфекция. Акцията на хората на Бербатов обаче бе излишна и повече показна, тъй като те и без това бяха успели да внесат подписката по електронен път - на мейла на БФС.

"Внесена е подписката по законов път на 5 август и до 19 август Изпълкомът на БФС трябва да се произнесе ида свика конгрес на 21 септември, ако разбира се няма грубо нарушаване на устава. Дневният ред трябва да е този, който е предвиден в декларациите на клубовете, искащи свикването на конгрес, където първа точка е освобождаване на цялото ръководство на БФС - Президент и Изпълнителен комитет. Подписката е внесена напълно законно по електронен път с електронен подпис и разполагаме с потвърждение, че тя е получена и е на сървърите на БФС, което е напълно достатъчно. Това, че БФС живее още в XX век си е техен проблем, но е хубаво юридическия екип на Михайлов да го запознае със това, както и със съдебната практика по въпроса, защото времето тече и до 19 август трябва да се произнесат. При всеки случай, ако не бъде свикан конгрес означава, че ще се обърнем към съда за свикването му", заяви Величков, който не бе допуснат на предишното заседание на Изпълкома по решение на президента на БФС Борислав Михайлов.

Бербатов постави още преди два месеца цел да се проведе предсрочен конгрес на 21 септември.

От БФС обаче упорито не искат да има предсрочен конгрес, с различни обяснения - пандемията от COVID-19, изразходване на ненужни средства за организация, тъй като и без това щяло да има редовен конгрес през февруари 2022 г. и т.н. От екипа на Бербатов обаче са категорични, че при изрично зададен дневен ред на предсрочния форум ще може да бъдат избрани нов президент и Изпълком с 4-годишен мандат.

Величков бе категоричен, че са събрани необходимите над 1/3 от гласовете. През февруари друг кандидат - Христо Порточанов, също внесе подписка от клубове, но се оказа, че са легитимни подписите на 121, което прави 21.96%, т.е. по-малко от 1/3. Сега до 19 август БФС трябва да провери дали новата подписка е изрядна.

"Наложи се екипът ни да положи сериозни усиля за да стигне до списъка с редовните членове на БФС. Никакво съдействие от страна на БФС независимо, че по закона за достъп до публична информация са длъжни да предоставят информация на всеки заинтересован за това кои са редовните членове на федерацията. БФС се е самоизолирал и действа като организация излязла в нелегалност. С помощта на информацията обаче предоставена ни по силата на същия закон от Министерството на спорта и на база протоколите от заседания на Изпълкома, с които разполагаме за изключване на членове поради спиране на дейността и неплащане на членски внос успяхме да стигнем финално до поименен списък от 531 редовни члена на БФС. Предстои да публикуваме в медиите списъка на тези клубове, както и този с изключените от ИК на БФС 137 клуба. Интересно ще бъде тези списъци да се следят внимателно. Ясно е, че изключен клуб и нов клуб член може да добие право на глас отново само след одобрение на конгрес. Няма как преди провеждането на конгрес да бъде променен легитимно боря на редовните членове на БФС", коментира Величков.

Той не скри, че очаква удари под кръста от страна на настоящото ръководство и за целта превантивно е запознал и УЕФА с внесената подписка. "Очакваме всичко от това ръководство включително и грубо погазване на устава на БФС и сме готови за всичко... Реакциите им (б.ред. - на шефовете на БФС) са неадекватни и показват крайно неуважение и игнориране на собствените си членове... Няма да спрем докато не помогнем на клубовете да се съберат на конгрес, а оттам нататък те ще преценят какво и кой точно искат... След като Михайлов е толкова смел и уверен в подкрепата на клубовете, нека направи конгрес и избор както го правят ФИФА и УЕФА, а не по Михайловски. Знаем всичко какво и как е било. По време на срещите ни с всички клубове хората споделиха как са им прибирали бюлетините за другите кандидати и как са били притискани да се гласува за Михайлов със заплахи", допълни Петър Величков.

 

 

 

 

Още

Трансферна зима 2022

24.01.2022

Обновена

1428
Цел №1 на "Левски" вече е с отбора в Турция

24.01.2022

195
Български вратар е 3-ти във вечна световна класация

23.01.2022

14881