Медия без
политическа реклама

Два от трите ни водещи отбора тотално игнорират българските играчи

"Славия" е лидер по използване на родни футболисти в шампионатни мачове

СПОРТАЛ
В "Славия" пускат най-много български футболисти в мачовете, за разлика от тима на "ЦСКА-София", който е почти в другия край по използване на наши играчи.

Два от първите три отбора във временното класиране на първенството са на дъното по използване на български футболисти. Това категорично сочи статистиката от началото на сезона.

В "ЦСКА-София", който е трети в таблицата на Първа лига, чуждестранните играчи са получили общо 81.9% от игровото време (съответно за българи е останало едва 18.1% от времето). Още по-малко шанс на наши футболисти са дали във втория в класирането - "Лудогорец", 15.3% срещу 84.7% за чужденците. 

Това са и два от трите отбора на дъното по отношение на шансове за игра, предоставени на българи. След тях е само "Берое", където наши играчи са получили едва 11.5% от общото игрово време срещу 88.5% за чужденците.

Интересното е, че дори и "Левски", който досега бе даван като пример за налагане на собствени юноши, е сред отборите, в които процентово повече е давана възможност на чужденци този сезон - 63.1% срещу 36.9% за българи.

На обратния полюс е "Славия", където пък почти не се предоставя време за изява на чужденци (само 6.7%), а се налагат най-вече българи (93.3%). Следващ в това отношение е "Етър", където също се дава предимство на наши футболисти (82.3%) срещу 17.7% за чужденци.

Като цяло в Първа лига чужденците са една идея по-малко от българите. От общо 420 футболисти, чужденците са 187 (или 44.5%). А девет отбора (или над половината от Първа лига) са давали шанс повече на български играчи. Сред тях обаче има само два тима от Топ 6 - лидерът "Черно море" (61.8% българи срещу 38.2% чужденци) и "ЦСКА 1948" (60.2% българи срещу 39.8% чужденци).

Сред седемте отбора, в които играят повече време чуждестранни футболисти, освен "Лудогорец", "ЦСКА-София", "Левски" и "Берое", са "Ботев" (Вр), "Ботев" (Пд) и "Локомотив" (Пд).

Още по темата