Медия без
политическа реклама

Държавата ще помага за създаване на международен тенис център в София

Спортният министър Весела Лечева обсъди партньорството с президента на ITF Дейвид Хагърти

06 Февр. 2023
Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и президентът на ITF Дейвид Хагърти говорят пред медиите след срещата си в Спортната палата.
ММС
Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и президентът на ITF Дейвид Хагърти говорят пред медиите след срещата си в Спортната палата.

Българският национален тенис център (БНТЦ) в София има потенциал да стане международна база за развитие на играчи и треньори от световно ниво. За целта в близко бъдеще ще бъдат координирани съвместни действия между българската федерация (БФТ), международната федерация (ITF) и министерството на младежта и спорта (ММС), което е собственик на имота в Борисовата градина, където е изграден БНТЦ.

Това стана ясно по време на визитата у нас на президента на ITF Дейвид Хагърти. Днес американецът проведе среща със служебния министър Весела Лечева, на която бяха обсъдени първите възможни стъпки.

"Смятам, че националният тенис център, който имате, е страхотно начало - заяви Хагърти. - Мисля, че можем да работим заедно и да надграждаме това, с което разполагате. В бъдеще може да се наложи той да бъде доразвит, но това е въпрос на планиране. Важното е страните да работят заедно, да гледат в една посока. Само тогава има смисъл. Но сме убедени, че има чудесна основа с наличния комплекс. Разбира се, нуждае се от малко обновяване, от малко модернизиране. Затова е важно да си сътрудничим."

Шефът на световния тенис, който също така е и член на МОК, коментира и какви са най-големите предизвикателства пред спорта в днешни дни:

"Най-важното днес е да ангажираме младите хора. Както в тениса, така и във всички спортове. Да им дадем възможност да живеят по-здравословно чрез спорта. Тенисът е нещо, което може да те научи толкова много за живота. Когато играеш, понякога сам трябва да признаеш дали топката е била вътре или вън. С други думи трябва да можеш да бъдеш честен пред себе си. Спортът учи на ценности. Днешните деца имат толкова много възможности за ангажиране на вниманието - телевизия, видео игри и какво ли още не. Затова е важно да знаем, че ценностите на спорта достигат до тях. И това е, което ние можем да предложим като спортна организация."

Министър Лечева също изтъкна като приоритет работата на БФТ с подрастващите. И акцентира върху финансирания с държавни средства проект "Тенисът - спорт за всички".

"За нас е огромна чест член на МОК да засвидетелства огромно доверие не само към българския спорт, но и към развитието на българския тенис - каза тя. - Тенисът е един от най-атрактивните спортове, които могат да дадат възможност на подрастващите да заемат своята активна роля и чрез спорт да запълват своето свободно време. Радвам се, че фокусът на федерацията е в засилване на масовостта на спорта. Колкото повече деца има по кортовете в България, толкова повече успехи може да очакваме. Нашата мисия като министерство е да дадем шанс и възможност на българските деца да спортуват и на най-талантливите да изявяват своите възможности следващите години."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата