facebook
twitter

Спорт

Допинглекарят на Ланс Армстронг се е върнал тайно в колоезденето

Скандалният д-р Микеле Ферари е съветвал състезатели от "Астана", въпреки доживотната забрана
580
 ЕПА/БГНЕС
Алексей Луценко е един от колоездачите, които са се срещали с Ферари, твърди докладът на CADF.

Скандалният италиански лекар Микеле Ферари работи отново в колоезденето, въпреки че има доживотна забрана за това, твърди датският вестник "Политикен", който се позовава на таен доклад на антидопинговата фондация в колоезденето (CADF). Д-р Ферари се е срещал с двама от най-добрите състезатели на отбора "Астана" - Алексей Луценко и Якоб Фуглсанг, който спечели критериума Дофин и класиката Лиеж-Бастон-Лиеж през 2019 г. Според "Политикен" докладът на CADF твърди, че датчанинът Фуглсанг, олимпийски вицешампион от Рио`16 г., е в допинг програмата на Ферари. На срещи между двамата в Ница и Монако е присъствал и Луценко. 

"Разследване на CADF показва, че Микеле Ферари е присъствал на обиколката на Каталуния в края на март 2019 г. и е бил заедно с "Астана", се казва още в доклада. 

"Политикен" е потвърдил информацията с "12 независими източници". Норвежки медии също съобщават за въпросния доклад и твърдят, че Ферари се е срещал с колоездачи от "Астана" няколко пъти. CADF е получила информация, че лекарят и синът му Стефано отново работят в колоезденето, а след това е наела частни детективи да следят колоездачите и те са заснели срещите в Монако и Ница, твърди норвежкият вестник VG. 

Международният колоездачен съюз (UCI) обяви, че все още не е получавал официална информация от CADF.

"UCI научи за информациите за връзка между Якоб Фуглсанг и Микеле Ферари. Към днешна дата не сме получили доклад от CADF, за да предприемем действия срещу отбора или отделни състезатели. CADF е независима организация, която получи право от UCI да определя и въвежда антидопингова стратегия. Нейните разследвания са абсолютно независими. Ние следим случая много отблизо и ще вземем подходящите мерки в интерес на колоезденето", гласи съобщението. 

Колоездачите и тимът на "Астана" отказаха коментар, като посочиха, че няма официално потвърждение за такъв доклад. Състезатели, които се консултират по какъвто и да е начин с Ферари, може да бъдат дисквалифицирани за 2 г., според антидопинговите правила.

Италианският лекар и треньор получи доживотна забрана да работи в колоезденето от американската антидопингова агенция (USADA), след като бе установено, че е организатор на допинг програмата на Ланс Армстронг, включваща ЕПО, тестостерон и кръвопреливания. Италианецът отричаше да е давал допинг на Армстронг, дори след като американецът си призна за нарушенията и му бяха отнети рекордните 7 (при това поредни) титли от "Тур дьо Франс".

Ферари работеше и с олимпийския шампион от 2012 и настоящ спортен директор на "Астана" Александър Винокуров (Каз), който бе наказан за 2 г. за кръвен допинг през 2007 г. През 2014 г. разследване в Падуа (Ит) показа, че скандалният лекар е осигурявал забранени вещества на десетки колоездачи. През 2017 г. той бе осъден за 18 месеца условно заради допингирането на италианския биатлонист Даниел Ташлер.

Директорът на CADF Оливие Банулс заяви, че не може да коментира дейността на фондацията, но допълни: "От голяма полза за битката с допинга е съответните органи да разполагат с цялата налична информация, която може да е свързана с потенциален случай на допинг."

Сайтът Velonews пък отбеляза, че информациите за доклада на CADF идват само дни след съобщението, че антидопинговата фондация ще бъде закрита и UCI ще прехвърли борбата с допинга в международната агенция за тестване (ITA).

Ключови думи:

колоездене, допинг
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Допинг империята на ГДР

08.08.2020

1173 2
Трети лидер за три дни в Обиколката на България

30.07.2020

143
Пловдив ще проведе европейско първенство по колоездене наесен

29.07.2020

87 1

Коментари

ловkия

Както вече казах, много хора все още гледат колоездене само заради природните, архитектурни и исторически красоти, които могат да се видят от въртолета. ?

аиг3

Аз пък гледам заради тактиката. Колоезденето е изключително отборен спорт. Реално дори и с допинг пак случайник не може да спечели.

ловkия

Тактика-мактика, но моят човек Найро се проваля секи сезон...?

Влез или се регистрирай за да коментираш