Quantcast
CAS оправда допингиран кон заради препикано сено | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

CAS оправда допингиран кон заради препикано сено

744
 Евроспорт
Надя Петер Щайнер и Saura de Fondcrombe

Допингиран кон бе оправдан от Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана след странно доказателство. Швейцарската ездачка Надя Петер Шнайдер (36 г.) успя да убеди тричленния състав, че допингът е попаднал в организма на жребеца през сеното, което е ял.

Всичко започва през 2017 г., след като Щайнер печели Гран при на Тетуан в Мароко. В допингпробата на нейния кон Saura de Fondcrombe е открито веществото O-Desmethytramadol (трамадол). Щайнер е лишена от победата и наградния фонд, а международната федерация по конен спорт (FEI) спира състезателните ѝ права за 2 години и я глобява със 7500 швейц.франка.

Ездачката обаче подаде жалба в CAS и изложи две версии. Първоначално Щайнер твърди, че конят случайно е близнал ръката на едно от официалните лица, докато тя самата е била за 20-30 минути на церемонията по награждаване. Даже предоставя снимка, на която се вижда как Saura de Fondcrombe ближе ръката на представител на организаторите в Тетуан.

Но FEI и CAS повярваха на втората ѝ версия, която стана и официална: конят е ял замърсено с урина сено, без ездачката да подозира.

Щайнер заявява, че водачът на швейцарския отбор за състезанието в Мароко е страдал от болки в гърба и е пил трамадол, чиято първа функция е на обезболяващ препарат, но се използва често в колоезденето и при арабските коне като допинг (препаратът е в забранителния списък на WADA от 2012 г.).

А мъжът дори дава показания, че при пътуването е уринирал в камиона, непосредствено до конете. При пристигането в Мароко останалото в камиона сено било пренесено в конюшнята, затова и конят дълго време е ял от него. Тийм-водачът обяснил, че въобще не е осъзнал последствията от постъпката си, а когато разбрал какво е станало, направо се бил поболял, защото професионалната му репутация била накърнена. 

По принцип помощният персонал е длъжен да знае за подобни рискове, но работата на водача на отбора не е свързана пряко с конете, затова водачът даже не помислил за възможните последствия. От друга страна ездачката Щайнер нямало как да знае, че сеното е препикано.

Тези доводи убеждават CAS и съдът реши преди няколко дни, че допингът е попаднал в организма на коня не заради небрежност на Надя Петер Щайнер. В резултат на това ездачката сключи споразумение с FEI, която отмени дисквалификацията и глобата ѝ.

Ключови думи:

допинг, конен спорт
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

19-и допинг случай изложи на риск участието на наши щангисти в Токио

28.09.2020

Обновена

977 8
CAS оправда за допинг наказани от МОК руски биатлонистки

24.09.2020

1686 4
Френската полиция разследва за допинг на "Тур дьо Франс"

22.09.2020

192 1

Коментари

inventus

Конете са толкова капризни към храната си и водата че е почти невъзможно да е ял препикано сено. Цялата работа е една уйдурма с цел да се гепят паричките от наградният фонд.

Влез или се регистрирай за да коментираш