Медия без
политическа реклама

Български клуб е №3 в света по налагане на футболни таланти

"Септември" (Сф) е лидер не само в България, но и е сред отличниците в глобално проучване

Столичният "Септември" може да се похвали, че разполага с най-младия състав в Първа лига, а и в световен план е сред водещите по налагане на таланти.
СПОРТАЛ
Столичният "Септември" може да се похвали, че разполага с най-младия състав в Първа лига, а и в световен план е сред водещите по налагане на таланти.

Поредно голямо признание получи ръководството на "Септември" (Сф) заради целенасочената си политика за налагане на млади футболисти. В най-новото проучване на Международния център за спортни изследвания (CIES) софийският клуб се оказа на трето място в света по процент минути игра на футболисти до 20-годишна възраст. При това анализът включва изминалите 5 години (от 1 април 2018 г. до 31 март т. г.), което идва като потвърждение, че при "Септември" става въпрос за трайна тенденция. Изследването обхваща 1168 клуба от 76 първенства по цял свят.

Данните показват, че за "Септември" футболисти до 20 г. са играли 17% от общото игрово време на отбора през последните 5 сезона. Повече изява на млади таланти са предоставили само два клуба - датският "Нордсяеланд" (37%) и словашкият "Жилина" (20%).

През въпросния 5-годишен период за "Септември" са играли 31 футболисти, ненавършили 20 г. По този показател столичният тим е №18 в света, което означава, че не е пускал чак толкова много младоци, но пък им е предоставял повече игрово време. В това отношение лидер е румънският "Фарул" (45 футболисти под 20 г. за 5 години), следван от "Нордсяеланд" (41).

Лидерството на "Септември" в Първа лига е вън от съмнение, но прави впечатление и голямата разлика по показателите спрямо останалите отбори.

Вторият в подреждането по проценти игрово време за тийнейджъри за период от 5 години у нас е "Славия" (9.4%), следват пловдивският "Ботев" и благоевградският "Пирин" с по 7.4%, "Черно море" с 6.8% и др. Най-малко футболисти до 20 години са пускали "Берое" (0.3%) и "Лудогорец" (0.6%).

Като брой футболисти до 20 г., участвали в мачовете на тима от 1 април 2018 г., след "Септември" (31) е "Ботев" (Пд) с 28, пред "Пирин" с 27, "Славия" с 24 и др. Т.е. именно тези четири клуба най-много залагат на състезатели в посочената възрастова група в България.

Най-малко млади футболисти са играли за "Арда" - 9, "Берое" - 12, "Локомотив 1929" (Сф) - 14, "Лудогорец" - 15, "ЦСКА-София" и "ЦСКА 1948" - по 16, и др.

У нас отборите от футболната Първа лига не обичат да рискуват с налагането на юноши в отборите си. И тази тенденция отново бе онагледена в най-новия анализ на Международния център за спортни изследвания (CIES).
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата