facebook
twitter

Спорт

Босовете във футбола обещаха на Борисов да не купуват мачове

И да е имало нещо нередно със съдии и уговорени срещи, повече няма да се повтаря. Конфликт на интереси за тв правата също липсва
641
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Собственикът на "ЦСКА-София" Гриша Ганчев, предвождан от един от гардовете си, излиза от сградата на Министерския съвет след срещата с Бойко Борисов.

Пет дни преди началото на първенството в Първа лига формалните и неформални собственици на трите водещи клуба у нас си обещаха да няма удари под кръста и да цари духът на феърплея. Това бяха Гриша Ганчев (съсобственик на "ЦСКА-София"), Георги Домусчиев (съсобственик на "Лудогорец") и Васил Божков (той официално няма общо с "Левски", но неофициално се твърди, че именно той взема ключовите решения в клуба).

Обещанието бе дадено в присъствието на премиера Бойко Борисов, който инициира срещата. На нея бяха още президентът на БФС Борислав Михайлов, главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев и вътрешният министър Младен Маринов.

Изказванията след това бяха доста премерени, затова и не стана ясно дали това е договорка от типа "ново начало" или "каквото било - било", съответно дали е имало преди подобни порочни практики, та сега да се дава мъжка дума да няма такива. Преди срещата витаеха съмнения, че тя е провокирана от скандалите от последните месеци - със съдийството, с подложените на детектор на лъжата и изгонени след това от "Черно море" петима футболисти, със заканите на "ЦСКА-София", че няма да подпише договора за тв правата и т.н. Поне последното явно няма да се случи, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е обявила, че няма конфликт на интереси между собственика на "Лудогорец" Кирил Домусчиев, фирмата, която държи тв правата - "Футбол Про Медия", и телевизията, излъчваща българското първенство.

Ганчев бе лаконичен както винаги, но поне обобщи съдържанието на разговора: "Договорихме се. Дано да е за последен път и да има феърплей. Разбрахме се да не се купуват мачове, да не се купуват съдии, да не се пробиват отбори и тъй нататък, и тъй нататък. Да има пълен феърплей и да победи най-добрият."

По-многословен бе Борислав Михайлов. "Стиснахме си ръцете за феърплей. Разбрахме се да не се притискат съдиите... Чувал съм и аз, че има някакъв натиск върху съдиите. Живеем в една и съща държава, нали така?! Но съм си дал телефона на всички. А никой не ми е звънял за нищо", каза Михайлов. Който през март 2018 г. бе заявил, че ще сезира и премиера, и главния прокурор за натиск и обаждания към рефери, както и за заплахи срещу тогавашния шеф на футболните съдии Петър Петров. Вместо да си спомни за сериозните скандали и обвинения в натиск срещу съдиите обаче, Михайлов предпочете да похвали Бойко Борисов за хрумването му да има подобен разговор. "Инициативата за днешната среща беше на премиера Борисов. Той се грижи за цялата държава, част от която е и футболът ни. Опитва да помага, за да не се стига до наказания, като това с футболните хулигани", каза Михайлов. Именно от него стана ясно, че КЗК е обявила за липсата на конфликт на интереси при тв правата. Шефът на футболния съюз също така обясни, че скандалът с "Черно море" не е бил обсъждан, понеже никой не се е интересувал от него.

Васил Божков спази обичая си да страни от медиите. Но именно той за последно през май 2003 г. бе инициатор за подобна среща, на която участваха всички президенти на клубове в тогавашната А група. Тогава също всички си обещаха да играят по правилата.

Не стана ясно също така защо присъстваха вчера главният прокурор и заместникът му. Поне министър Младен Маринов се отчете: "Присъствах на тази среща като пряко отговорен какъв ще е общественият ред и как ще се държат агитките, как ще преминават футболните срещи и въобще каква ще е ситуацията във футбола. Нашият фокус ще е върху това да не се допуска купуване на мачове, натиск на длъжностни лица, на футболисти и т.н. Премиерът искаше да седнем на една маса и да начертаем план как да не се стига до това нещо." Но и той бе крайно сдържан на въпроси дали въпросните мерки са провокирани от нещо. "Има сигнали, те са оповестявани. Но би трябвало да говорим само с факти", каза вътрешният министър.

 

КОНТРАПУНКТ
"Борисов постъпи по-вулгарно от всякога. Извика босовете на три футболни клуба, с което или каза, че само те се занимават с корупция във футбола, или казва, че другите футболни клубове не съществуват и това са хората, с които се решава кой и как ще става шампион", коментира в свое изявление лидерът на АБВ Румен Петков.
 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Левски" взе жестоки мерки срещу хулиганите

29.09.2020

968 1
Съдът пусна жената на Божков срещу гаранция от 750 хил. лв.

29.09.2020

1314 7
Наш национален селекционер бе изловен да преписва

29.09.2020

1121

Коментари

Сармат
снимка на Сармат

А досега се е купувало и затова цацата е бил там за да знаят с кой да делят/

Влез или се регистрирай за да коментираш