Quantcast
Засега Русия печели дезинформационната война със Запада | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Засега Русия печели дезинформационната война със Запада

Великобритания не успява да се справи с пропагандната машина на Кремъл по случая "Скрипал"
1 396
 БГНЕС/ЕПА
Британското правителство успя да проследи двамата заподозрени за отравянето на Скрипал.

Всичко започва с анонимно телефонно обаждане. През март 2015 г. с британската разследваща журналистка Найди Блейк се свързва жена, която отказва да се представи, но й дава адрес, на който да отиде, и обещава, че ще й разкаже история, която със сигурност ще я заинтересува. Когато Блейк се появява на посочения адрес в Лондон, я посреща Мишел Юнг. През декември 2014 г. бившият съпруг на Мишел - шотландският строителен предприемач Скот Юнг загива при падане от четвъртия етаж, от жилището на своята тогавашна приятелка. Смъртта му попада в новините, защото е

 

поредната от странни "самоубийства" на бизнесмени във Великобритания

 

Според Мишел бившият й съпруг е убит и моли разследващият екип на BuzzFeed News да проучи въпроса. Тя предоставя и солидни доказателства за бизнес отношенията на Юнг с няколко руски олигарси, избягали във Великобритания, след като са изпаднали в немилост пред руския президент Владимир Путин. "Така започна всичко", казва Блейк. След две години разследване BuzzFeed News открива, че Юнг е една от 14-те жертви, за които американските разузнавателни служби имат подозрения, че са убити на британска земя от руските сили за сигурност. Списъкът включва и Борис Березовски и осем души от неговия най-тесен кръг. Британското правителството обаче пренебрегва информацията от приятелските служби и не възобновява разследването по нито един от случаите.

Може би това е една от причините Великобритания да бъде толкова изненадана, когато руските служби правят опит да елиминират бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март 2018 г. в Солсбъри. Скрипал и дъщеря му оцеляха, но Даун Стърджест нямаше късмет и почина, след като случайно имаше досег с отровата. Разследване на "Атлантик" разкрива как заради този случай Кремъл и Даунинг стрийт влизат в ожесточена комуникационна война, включваща мощна пропагандна машина и ботове. И победител от сблъсъка излиза Кремъл, смята списанието.

Осем дни след атаката в Солсбъри британският премиер Тереза Мей разказа в парламента, че двама руски агенти са внесли токсина новичок в страната, специално за да атакуват Скрипал. Руският президент Владимир Путин отрече обвиненията, а неговата машина за дезинформация и пропаганда започна яростно да атакува обществеността по света.

 

Ключово бойно поле за руската кибератака

 

стана лабораторията "Шпиц" в швейцарския Институт за защита срещу ядрена, биологична и химическа атака. Тя е създадена от Организацията за забрана на химическите оръжия и е използвана за верификация на резултатите, получени от британската военна лаборатория в Портън Даун.

На 14 април 2018 г. сайтът на телевизия RT (известна в миналото като "Русия днес") публикува статия, която е сред най-споделяните статии на изминалата година, пише "Атлантик". В нея се цитира руският външен министър Сергей Лавров да казва, че "швейцарска лаборатория" е открила, че за отравянето на Скрипал е използван не новичок, а токсинът BZ, който може да се достави от Великобритания, САЩ и други натовски държави. Историята е споделена над 137 000 пъти и държи първенството по интерес около аферата "Скрипал". Само дето е напълно фалшива.

"Шпиц" наистина идентифицира BZ, но този токсин е допълнително добавен при изследването на веществото от Солсбъри. Ако не го беше направила, протоколът за подобни изследвания нямаше да е спазен и резултатите нямаше да са валидни. Туитът на лабораторията, в който се опровергава Лавров, обаче има по-малко от 1000 споделяния и почти никой не разбира за него.

Втората най-споделяна статия по аферата "Скрипал" е на "Индипендънт". В нея се цитира изказване на Гари Аикенхед, шеф на лабораторията в Портън Даун, че те не са успели да идентифицират точния източник на новичок. Това изявление е в противоречие с думите на тогавашния външен министър Борис Джонсън, че отровата е дошла от Русия. Руските ботове заедно с финансираните от руската държава RT и Sputnik подхващат историята, която се разпространява светкавично. По-късно през деня лабораторията в Портън Даун излиза с пояснение на думите на Аикенхед, че "експертите никога не са имали за задача да определят откъде е дошъл новичок". Седмица по-късно Великобритания публикува писмо, изпратено от съветника по националната сигурност на Тереза Мей до генералния секретар на НАТО, в което се отправят съвсем конкретни обвинения срещу Русия за отравянето на Скрипал. На 5 септември Тереза Мей казва в британския парламент, че двамата руски агенти, отговорни за атаката, са били идентифицирани. Тя обяснява с кой полет те са пристигнали, кои места са посещавали и че следи от новичок са били открити в тяхната хотелска стая. В седмиците след изявлението на Мей най-популярните статии по аферата "Скрипал" вече звучат съвсем различно, но по мнението на специалистите британското правителство е допуснало поредица от комуникационни грешки.

 

Германия очевидно не желае да допуска грешките

 

на британските си колеги и се старае да доминира в информационния поток още от самото начало. Миналата сряда германската прокуратура обяви, че започва официално разследване дали Русия стои зад убийството на мъж в центъра на Берлин през август. Този случай е определян като "втори Скрипал". Прокурорите са убедени, че Москва е наредила убийството на Зелимхан Хангошвили.

Хангошвили е 40-годишен грузинец, който се е сражавал срещу Русия в Чечня и има връзки с грузинското разузнаване. През август той е застрелян в гръб посред бял ден, от велосипедист. Отначало убиецът успява да избяга, но по-късно е заловен от полицията при опит да се отърве от оръжието си. Заподозреният, който отрича всичко, е влязъл в Германия с руски паспорт на името на Вадим Соколов. Полицията открива, че това е фалшива самоличност, като задържаният е бил издирван по-рано за убийството на бизнесмена Албърт Назранов в Москва. Тогава се е казвал Вадим Красиков. Русия издава даже международна заповед за арест през 2014 г. за Красиков, но година по-късно я оттегля без обяснения. Съвместно разследване на Spiegel и Bellingcat открива доказателства, че идентичността на Вадим Соколов е създадена по същото време. Става ясно и че цялото криминално досие на Красиков и информацията за него е била заличена от руските база данни през 2015 г., по същото време, когато е издаден първият паспорт на името на Соколов. И Назранов, и Хангошвили са застреляни по един и същи начин - в гръб, от велосипедист.

Мъжът, представящ се за Вадим Соколов, пристига в Германия малко преди убийството и има виза само за няколко дни. По същия начин Александър Петров и Руслан Боширов, заподозрените за отравянето на Скрипал, престояват във Великобритания само 48 часа.

 

Това не е първият опит за убийство

 

на Хангошвили. Той е ранен при атентат в Тбилиси през 2015 г. След това се премества от Грузия в Украйна, където работи с властите против руските интереси, пише "Таймс". Хангошвили кандидатства за политическо убежище в Германия през 2017 г. с мотива, че животът му е в опасност. Първата му молба е отхвърлена, но той обжалва и към момента на убийството му няма отговор. Хангошвили е бил разследван от германските власти като ислямист, но е било решено, че не представлява заплаха. В сряда Германия изгони и двама руски дипломати заради убийството.

И за да стане картината пълна - френският вестник "Монд" разкри, че разследване на британските, френските и швейцарските разузнавателни служби е установило, че във френските Алпи е имало база на руски шпиони, действали и в България. У нас бизнесменът Емилиян Гебрев оцеля заедно със сина си и изпълнителния директор на "Дунарит" при опит за отравяне, за който има сериозни подозрения, че е използван новичок. Установено бе и че двама от заподозрените за отравянето на Скрипал са били в България във времето около отравянето. Българската

 

прокуратурата обаче още не е приключила разследването,

 

а България бе една от малкото, които не изгониха руски дипломати заради случая "Скрипал".

Разследването на службите е установило, че във френския департамент Горна Савоя, който граничи с Швейцария и Италия, имало базов лагер за тайни шпионски операции в Европа. Шпионската групата се е състояла от 15 души, които са били част от специалното звено 29 155 към руското главно разузнавателно управление и са се занимавали с убийства, саботаж и тайна размяна на съобщения. Те действали във Великобритания, България, Крим, Молдова и Черна гора. Смята се, че там са били и някои от извършителите на нападението срещу Сергей Скрипал.

Русия, разбира се, отрича всички обвинения. И се очаква скоро да нанесе дезинформационен удар. Битката за общественото мнение е не по-малко важна от останалите противопоставяния.

 

 

Още

Автогол реши футболната класика Франция - Германия

16.06.2021

Обновена

2286
Великобритания гони 15 000 български граждани

10.06.2021

Обновена

29005
Нойер стана първият вратар със 100 мача за Бундестима

08.06.2021

229