facebook
twitter

Наблюдател

Ужас. Изпадаме в идеен плен у противника

Лабораторно леви или десни има само в учебниците по диамат. Те могат да са на общ протест, когато трябва да се защити законността от беззаконието
11 516
Пробуденото чувство за чест е най-ценният политически капитал на „Да, България”

Следя полемиките около горещите летни събития и забелязвам едно странно проявление на глупостта.  Интелигентни и образовани (но май повече образовани) хора се тюхкат, че президентът щял да опорочи протеста, да го „открадне” и използва за свои цели.  Хора като Мая Манолова, Корнелия Нинова, Румен Петков, Слави Трифонов, Божков, Копейкин и пр.  го опорочавали и измествали фокуса на нещата.  И президентът бил техният човек на площада. Понеже е ляв, посочен от Решетников, льотчик и т.н.  Странно е, че такава позиция заемат считащи себе си за „десни” хора, а дясното у нас някак по условие се асоциира с „умно и красиво” , макар че умът и красотата съществуват и извън политическите диаграми.  Любопитно, но и смущаващо в случая е, че т.нар. „десни” се плъзгат по една лява аргументация, при това много стара и дори ляво-сектантска.  „Изпаднал в идеен плен у противника” е комунистическо  клише от  20-те и началото на 30-те години. И точно този начин на мислене прозира в част от полемиките.

Понятия като „ляво” и „дясно” отдавна са амортизирани и служат повече за омъгляване на един или друг разговор.  Човек може да е ляв по едни теми и десен по други и с повечето свободни хора е точно така. (Лабораторно леви или десни има само в учебниците по диамат.)  Което прави не само възможно, но и логично събирането им на общ протест, когато трябва да се защити законността от беззаконието.  Това е патосът и обединяващата цел на сегашните протести.

Когато една задача има няколко подусловия,

тя се решава в определена последователност. 

Първо подусловие 1, после 2 и т.н.  Условие 1 е да падне това правителство и да има избори. Условие 2 е да се пренаредят онези части от държавата, които са направили възможни персони като Борисов,  Данаил Кирилов, Пеевски и прочие типажи от карикатурите на Комарницки и Чавдар Николов. Условие 3 е да се пренареди съдебната система,  така че да стане невъзможно особа от типа на Гешев да бъде не само главен, а изобщо прокурор.  „Изпадането в идеен плен у противника”  е много назад в тази редица и ако точно от там се започне, задачата няма да има решение, което пък ще бетонира дълбоката държава в лицето на Доган и Пеевски.  Както стана през 2013 г.

Няма никаква вероятност някой да открадне протеста от когото и да било. 

Още по-малко с късна дата. Няма как Корнелия Нинова, Румен Петков, Божков, Слави и другите  „идейни замърсители” на протеста да се нагласят оттук насетне в гумената лодка на Христо Иванов и „Да, България”.  Те могат само да плуват след нея, както направи (за негова чест) президентът Радев.  Нека вметна, че при открито, растящо и масово изразено гражданско недоволство от управлението президентът остава единствен легитимен център на власт независимо от нелогично ограничените му правомощия.

Събитията от тази седмица един ден ще се изучават в учебниците по история.  Ще се изучава

 

как трима души с гумена лодка и камера обърнаха държавата с хастара навън.

 

Осветиха мръсните й тайни, напипаха нейната G-точката.  За новата история на България Росенец може да се окаже нещо като Бостънското пиене на чай за Америка. Няма смисъл тук да се припомня всичко, което стана, то се предаваше на живо. Предстои често да бъде резюмирано.  Най-ценното беше осветяването на т.нар. български етнически модел като бутафорно политическо плашило, което се размахва от години.  Ясно е и какво следва. Правителството пада, ако не днес, утре или до дни.  По-важното е, че тримата от гумената лодка пробудиха нещо, което у нас е било остро дефицитно не само през последните 30 години. Чувството за чест.  Дефицитът на чест направи възможно чекмеджето с пачките на Борисов, подпорната стена на Алепу,  КТБ, Божков, Гешев, Пеевски и всички останали атрибути на  дълбоката държава.

Мъжете от гумената лодка показаха, че има смисъл човек да брани честта си, че доброто може да бъде заразително, да се разпространява не само клъстърно, но и дифузно, а  дори и експоненциално.  Пробуденото чувство за чест е най-ценният политически капитал на „Да, България”, защото честта е нещо, което никой на никого не може да открадне и тя не е нито лява нито дясна.

 

47

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

След вдигане на блокадата на ГКПП Калотина опашката от коли е 15 км

14.08.2020

Обновена

2477 18
МВР разчисти блокадата при румънското посолство

14.08.2020

Обновена

5006 47
Национална стачка блокира Беларус

14.08.2020

3063 22

Коментари

Страници

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Не, авторе, Президентът не е тръгнал подир гумената лодка на Ицето. Въпреки че този път Ицето направи печеливш ход, той си остава дребна компромисна цаца, бивш министър на ББ.

 

Колкото до "... и прочие типажи от карикатурите на Комарницки и Чавдар Николов." - ами, може би е време тези не особено интелигентни рисувачи да престанат да слагат Президента Радев в един кюп с Бойко и каскета. Щото само им личи политическата неграмотност.

Джиджи

гумената лодка на Ицето

Мачкай, Ице, ние сме с теб!!! 😁😁😁

 

💞💘

Тъмно пиво

бивш министър на ББ

 Ама много помниш, бе! Много!!! Като помниш толкова много що не вземеш да ни припомниш защо, аджеба, Ицето е само бивш министър на ББ. 

 Доколкото аз си спомням Ицето /както ти се изразяваш/ предложи едни реформи. Които Борисов бламира. С помощта на БСП.

 Мисля си, че ако тези реформи тогава бяха приети днес нямаше да има протести. Баце ти Бойко нямаше да има нужда от "патриоти" и ДПС в парламента. Гергов нямаше да получи 42 милиона за оная дупка във Варна, Доган нямаше да получи ТЕЦ Варна, Алепу нямаше да има "подпорна стена", НСО нямаше да ни спира безцеремонно достъпа до държавна публична собственост,Черепа щеше да си е платил 750-те милиона данъци. Със сигурност и Лукойл щеше да плаща данъци. 

 И още хиляди неща щяха да различни. 

 Но не би!

 Христо Иванов е бивш министър на ББ. Затова и имаме това което имаме /това по Данаил Кирилов - гордостта на всеки гербер/  като положение. 

 

Иван Илиев

Те са в един кюп: членове на БКП ( от един дол дренки).

Rendeto

По скоро големия УжасТ може да се окаже за привържениците на комунистическата партия във форума ... Тъй като започва леко да изглежда, че газетата започва мощно да анонсира Христо Иванов , докато Корни винаги е представена в плътно червено, тегаво и мрачно.

Ще има рев и червени цифки пак ...

Flamand

Да напомним нещо не толкова отдавнашно на автора. През 2013, когато протестирахме срещу коалицията БСП-ДПС и правителството на Орешарски, бяхме наясно, че успеем ли и падне ли това правителство, вероятно на власт ще се върнат ГЕРБ и Борисов. Приемахме го като по-добра алтернатива или по-малко зло и не ни беше срам да си признаем. Докато сегашните протестиращи и подкрепящите ги "интелектуалци" като че ли се срамуват да си признаят, че осъзнават и приемат - падне ли ГЕРБ и загуби ли изборите, на власт идва доминирано от БСП правителство, вероятно начело с Нинова. И разправят приказки, че те били за новия Волен - Христо Иванов и се борели той да дойде на власт. Той, горкият, дори и след плажните клоунади я мине 4% бариера, я не.

д-рХ

Другарю болшевик, ако днес МОЖЕШ да изгониш едни крадци,

ще можеш да изгониш и следващите.

А ако не гониш крадците, какво философстваш?

Тъмно пиво

И разправят приказки, че те били за новия Волен - Христо Иванов и се борели той да дойде на власт.

Кои са тези дето разправят такива приказки?  Протестите не са за да дойде този или онзи на власт. Протестите са това закона да е еднакъв за всички. Христо Иванов го каза много ясно - целта не е Борисов. Защото ако в сараите и в хотел Берлин решат утре Гешев ще арестува Борисов. 

Карапетров

Едва ли е много удачно да сменяме крадците с все нови и нови гладни "борци против корупцията". 

Кара Колю

Вместо всичката боза е можело да се каже: И социалистите са умни и красиви 😁

Джиджи

И социалистите са умни и красиви

Ицето НЕ Е соцЯлист❗️❗️❗️

 

Да сЪ знай ... 😁

Under_My_Thumb

Ицето НЕ Е соцЯлист❗️❗️❗️

 Коалиционната подлога на ЕВРОмутрьо 2  "Ицето" е на яслата на чичко Сорос.

Туз
снимка на Туз

чорапа  го тресе ужаз  изхващаха, че е част от статукво мафиото мафиозо маринован 🐛

и ся нападение  но на 16 .07. козяк ще заповяда кой остава.

Джиджи

чорапа  го тресе ужаз  изхващаха, че е част от статукво мафиото мафиозо маринован 

А ти ше видиш Чорапа маринован, га тати ти купи колело!!! 💋💋💋

Grenadier

Амиии, видаме го маринован до няколко месеца. Доста маринован.

Амира

Кара Колю ✌️

Умни и красиви са всички хора, мислещи със собствените си глави - и в ляво, и в дясно, и в центъра!

Светозар

Г-н Бойко Борисов на 07.06.2020 г., при среща с млади икономисти от Центъра за дясна политика заяви, че партията му се нуждае от:

Проветряване, повече нови лица, нови хора, които да мислят с главите си.“

По този начин г-н Борисов за пореден път потвърди, че управленческият елит на ГЕРБ изпитват големи трудности да използват главите си за мислене.

д-рХ

Браво, Ясене!

Поклон за великолепното есе!

Дай да ти стисна ръката!

stoffm

Остава широката маса избиратели да проумее разкритите от акцията на Христо Иванов престъпни властови схеми. Малко вероятно, а за масата избиратели на дпс - съвсем невероятно. Президентът напълно е заприличал на Нинова, следвайки поръченията и. А и нямаше ли избори, за да се чудим сега от къде се е взело настоящето правителство с неговия председател!? За следващите са се подредили нови любимци, още по-колоритни. Песимистична гледка.

Памфуций
снимка на Памфуций

1/ Хубаво е, че г-н Бориславов отново пише за "Сега", да се надяваме - по честично.

2/Несъмнено, наб;юденията са верни, доколкото касаят настроенията в "десния" сектор. Но подобни настроения има и извън тях. Ето дори тук, г-н Minderbinder всякак се опитва да разграничи протестните действия на Христо Иванов  от протестите около президенсттвото, просто защото не харесва г-н Иванов (за костовистите с с него да не говорим) и всячески се опитва да сложи едните протестни действия в едно бурканче на една лавица, а другите - на друго място, на друг рафт   в мисловния си килер. 

Това е стар психологически феномен - да се вторачим в некое дърво, за да не видим гората.  

 

3/Напомнянето, че:

... при открито, растящо и масово изразено гражданско недоволство от управлението президентът остава единствен легитимен център на власт независимо от нелогично ограничените му правомощия.

е изключително важно. Аз бих го разширил: дори при латентно , неизразено обществено недоволство, президентската институция става легитимен център на власт, като алтернатива на обекта на това недоволство. Управляващите знаят това и затова не пропускат да употребят съчетания като "вашия президент", "президентът на БСП" и да го обвинят, че не бил "обединител на нациятата", т.е. не изразявал интересите и на тяхната клиентела. 

Затова извънпарламентарната опозиция просто няма друг ход, освен да подкрепя и да разчита на президентската институция, независимо от това кой е президентът, особено когато съдебната власт, или поне ВСС и Главна прокуратура са овладяни от едно силно политизирано мнозинство, което се е съюзило с управляващите.  .  

 

mercury
снимка на mercury

Абе, Дърева и Волгин изразили ли са позиция? 

Памфуций
снимка на Памфуций

Последното от Дърева за Гешев:

https://pogled.info/avtorski/Velislava-Dareva/zdraveite-natsisti.117913

mercury
снимка на mercury

Мълчат като мушмороци. Само като си припомня с каква злост и бесовска пяна на устата разделяха българския народ преди седем години - драйфа ми се. И сега мълчат като осрани, щото тия на улицата не са шивачки от турски фирми.

Ladyz

Докато ни пази от комунистите, мафията ни е....ва с 200 и леви, и десни, и центристи.

Помните ли, че първите идейни противници на ББ бяха Костов и Доган? Все те му бяха на устата. После взе едни пари от германски фондации, за да си организира партията и изведнъж забрави за Костов и си спомни за убития дядо (всъщност прадядо),  заради когото комунистите го репресирали и се писа десен. Можеше ляв да се пише, но към него момент дясното бе напуснато от разбитите авари и беше останало широко поле за вършеене.

ББ не е нито ляв, нито десен, той е продукт на някакво особено извратено политическо инженерство, поставен начело на държавата, за да насочва финансовите потоци към правилните хора.

Предводител на ...

Яз тука съм изплюл една цистерна храчки и по Радан, и по Абулафията, но се чувствам длъжен да напомня на Калки, че ако смята да я кара така, ще шляпаме в калта още много дълго време.

И Мефистофел да видя на площада, ще река "Хош гелдин".

Тези уроди трябва да се махат веднага и завинаги.

vvatkov

Мъжете от гумената лодка показаха, че има смисъл човек да брани честта си, че доброто може да бъде заразително, да се разпространява не само клъстърно, но и дифузно, а  дори и експоненциално.  Пробуденото чувство за чест е най-ценният политически капитал на „Да, България”, защото честта е нещо, което никой на никого не може да открадне и тя не е нито лява нито дясна.

 

   Чудесно казано! Дано не се озоват тримата от лодката в положението на "прототипа" си от известната книга на Джером К. Джером, на гара Ватерло, където никой не знае кой влак за къде е. Когато не знаеш на къде си тръгнал е сигурно, че няма да стигнеш до никъде.

Иван Илиев

Акцията с лодката е достойна за уважние/пример, даде ефект. Тези (такива) хора  трябва да управляват Б-я!

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Акцията на Хр.Иванов в Ресенец си остава дребна, локална инициатива, равна по мащаб с десетки други протестчета, като например в защита на някоя междублокова градинка или срещу построяването на висока сграда.  Или за отлагане на някакъв закон, както стана съвсем наскоро. Ефектът е изцяло телевизионен - Давид Иванов леко накриви шапката на Голиат Доган. Не отричам, че е положително събитие, но никакви значими последствия от нея няма да има .

 

Колкото до шляпането, Конрад Карлович, опасявам се че тъкмо Вий шляпате из пличините на Ресенец и съзнателно или не поддържате статуквото.

 

Разбирам желанието на т.нар. 'десни' да хиперболизират ефекта ѝ и да издигнат Хр.Иванов за свое знаме (след като се оказа, че Гъзът не върши работа ;) ), но сериозните събития се случват на друго място и в друга тема. Това, виждам, признава и самият уважаем Памфуциус, написал го е доста ясно и точно.

Flamand

Някои от аналогиите на автора ми се струват странни и не съвсем на място. Ще пропусна Г-точката на държавата, която Ицето бил напипал, че не се знае накъде може да ни отведе. Ще коментирам само, че нещата в живота не винаги са като детски задачи по математика с подусловия, които се решават последователно. И ще дам един прост житейски пример:

Отивате на излет сред природата и се оказва, че дрехите ви са изцапани. Задачката има просто решение - 1) събличате мръсните дрехи 2) обличате чисти дрехи. Не е хубаво обаче да се втурвате след детските си спомени за контролните по математика, преди да сте проверил имате ли резервен кат чисти дрехи. Защото ако нямате, следвайки алгоритъма, може да се окажете в куп по-неприятни ситуации, след като сте решил точка 1) и сте се съблекли:

а) обличате втория кат, още по-мръсен от първия

б) ходите гол

в) прикривате се с накъсани листа и треви, евентуално с вестник, за да покажете, че българската преса още става за нещо.

г) след дълги размишления "к'ва стана тя сега, добре започнах с 1) обаче нещо се обърка" и обикаляне голи и с по-мръсни дрехи, си обличате отново първия кат изцапани дрехи, щото по-хубави в момента няма.

Under_My_Thumb

Агентът "Димитър":

 

Днешният „бунтар“ Христо Иванов беше горд правосъден министър на Бойко, същият.

Тогава не се сещаше да прави десанти в „морските сараи“.

Сега театрално се търкаля в пясъка – и си мисли, че е отскубнал един пискюл от феса на ДПС.

Само им даде повод да покажат силата си: стотици, като истинска войска, дойдоха да бранят Доган, пяха „Мила Родино“, вяха български знамена.

Отгоре на всичко, прегръщали христоивановци.

 

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш