Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ученическите лаптопи станаха дефицитни

Директори предпочитат да купят повече от по-евтините и налични таблети, но заповедта на МОН ги ограничава

Илияна Кирилова

Инициативата на МС да отпусне 14 млн. лв. на училищата за 16 хиляди устройства, с които ученици и учители да учат онлайн, когато се наложи обучение от разстояние, се приветства от всички директори у нас, но конкретните условия спъват реализирането на мярката. Директорите питат защо не могат да изберат по-евтини лаптопи - с по-нисък клас, но пък за доста повече ученици от предвиденото. Чудят се и кога точно ще могат да получат въпросните устройства при глобалния недостиг на такива в момента. Това установи "Сега" след разговори с директори на училища в страната.

 

Заповедта на МОН

Според издадена наскоро заповед на МОН закупуването на преносими компютри (но не и таблети) трябва да се организира от директорите на държавни и общински училища. Всички училища у нас ще получат определени средства за определен брой лаптопи (около 834 лв. за ученически и 1000 лв. за учителски компютър), които са изчислени пропорционално на броя на учениците, т.е. няма значение дали училището вече разполага с устройства за всички, или пък има огромен недостиг. В заповедта са заложени технически параметри - устройствата за учениците трябва да тежат  максимум 1.5 кг, не по-високи от 25 мм и не по-широки от 310 мм, да са с тъч скрийн, ударо- и водоустойчива клавиатура, комбиниран порт за слушалки и микрофон, минимум 4GB DDR4 оперативна памет и т.н. Тези за учителите  трябва да тежат максимум 1.7 кг, да са с минимум 8GB DDR4 памет, вградена HD камера с разделителна способност мин. 1280 х 720 пиксела и др.

При присъствено обучение лаптопите ще се ползват в училище, а при онлайн занятия ще се разпределят на децата и учителите, които нямат такива в къщи. В случаите, когато в училището не се осъществява обучение от разстояние и няма неотложна нужда от предоставените устройства, те ще се дават временно от директора на други училища, в които има нужда от обезпечаване на този процес. Директорите могат да купуват и преносими компютри с по-високи показатели и на по-висока стойност, но ако осигурят разликата в стойността от бюджета на училищата, пише още в заповедта.

 

Проблемите от гледна точка на директорите

"Малко съм разочарована от конкретните параметри, тъй като от МОН са определили колко устройства може да купи всяко училище. За нас например са планирани 4 преносими компютъра - 3 за ученици и 1 за учители, като са ни отпуснали 3025 лв. Ако нямаше такива условия, можехме да купим 20-30 таблета", казва Красимира Благоева, директор на ОУ "Васил Левски" в село Караджово, Пловдивско. В нейното училище повечето от учениците са от ромски произход и нямат нужните умения за онлайн обучение. Затова смята, че по-добре за тях е първо да се научат да боравят с по-обикновени устройства. Благоева е получила оферти от 4 фирми за лаптопи. Но фирмите предупреждават, че устройствата ще дойдат едва след 2 месеца заради повсеместния недостиг.

"Ще получим 7 хил. лв. за 6 преносими компютъра за ученици и 2 - за учителите. Вече получаваме оферти, които тепърва ще разглеждаме", споделя и директорът на средно училище "Ц. Церковски" в село Никола Козлево Катилиян Костадинов. Той също е на мнение, че ако зададените от МОН параметри бяха по-ниски, училището щеше да може да си купи повече устройства за повече деца. Имаме 317 ученици, от които 123 не разполагат у дома с устройство, от което да учат, или пък нямат интернет. Очевидно новите компютри няма да стигнат за всички", казва той.

"Според заповедта училищата, които нямат нужда от въпросните устройства, трябва да ги предоставят на други училища. Това обаче едва ли ще се случи. Кой ще предостави толкова скъпо устройство на друго училище?!", чуди се Деян Колев от Центъра за междуетничекси диалог "Амалипе". Според него изискваните от МОН компютри са изключително скъпи - около 940 лв. за учители и 980 лв. за ученици, тъй като от организацията му са закупували лаптопи и за 120 лв. 

 

Погледът на ИТ експерта

"Ученическите устройства не могат да бъдат по-широки от 310 милиметра. Т.е. учениците ще се взират в по-малки екранчета", вижда недостатък и Димитър Димитров, бивш възпитаник на ПМГ проф. "Емануил Иванов" в Кюстендил и основател и изпълнителен директор на ICDSoft, към когото директорката на гимназията се обърнала с молба фирмата му да достави нужната техника - 3 лаптопа за преподаватели и 11 за ученици за общо 12147 лв. "Оказа се, че от малките конфигурации устройства „2 в 1“ - лаптоп/таблет, няма налични в България. Вероятно защото има голямо търсене", обясни той във фейсбук профила си. Димитров предлага да даде на гимназията по-скъпи и по-качествени лаптопи на гимназията, като фирмата доплати разликата в цената. В крайна сметка той дарява изцяло 14 качествени лаптопа на училището, а когато то получи парите от държавата, ще купи още 14.

Някои директори пък не срещат трудности. От ОУ "Ив. Вазов" в Харманли например вече са избрали фирма, от която да закупят 7 компютъра за ученици, които да са ударо- и водоустойчиви, да играят роля и на таблет, да може да се рисува на тях и т.н. Предстои им и да изберат от кого да закупят 3 устройства за учители. Параметрите са перфектни", казва директорът Светла Георгиева.

 

Обясненията

"В момента наистина няма такива устройства, но това е, защото в цяла България изобщо липсват всякакви устройства", казва Александър Ангелов от Центъра за творческо обучение, партньор на МОН по програмата. По думите му в цял свят има недостиг, като още през март-април наличните модели били изчерпани. Стандартният срок за производство на подобни устройства е 45 дни, но в Ковид кризата той е 100 дни. "Устройства има, поръчват се всякакви модели, но ако днес се поръчат, то те ще дойдат най-рано на 10 януари догодина", казва Ангелов, според когото идните месеци забавянето ще се навакса и през януари училищата ще могат да си получат поръчките.

Относно параметрите за компютрите той твърди, че за първи път ведомство поставя истински добри критерии за компютри, предназначени специално за учене.  "Добре е те да не са като тези вкъщи, един компютър с голям екран тежи 3 кг, но батерията му издържа 2 часа", дава за пример той.

Според него заложените цени са много адекватни, а за 120 лв. може да се купи само 5-годишен рециклиран таблет. "Коя държава прави покупка втора употреба, техниката трябва да е нова и неупотребявана?!", коментира Ангелов. Той разказва, че когато са се допитвали до фирми производители, е станало ясно, че у нас има 4-5 производителя, които имат подходящи устройства за ученици с операционна система Уиндоус, докато за учителските лаптопи положението е "малко по-зле", но с допълнителни, неголеми средства от училището, и този проблем би могъл да се реши. Възможни за закупуване са и друг вид компютри - хром бук, които са с операционна система на Гугъл, която е безплатна и е точно за образователни цели. "Т.е. МОН припознава и гугълските лаптопи, които дори са по-евтини", казва още специалистът. Той е категоричен, че на таблет не може да се учи пълноценно - на тях не може да се пише на клавиатура, работят с един акаунт, т.е. не могат да се разменят между учители, на тях могат да се правят само видеосрещи, но без писане и т.н. Относно обхвата на програмата, по която ще се закупят около 16 хил. устройства, той коментира, че целта й не е да зареди всяко училище с липсващата му техника, а да покрие най-острите дефицити.

 

Още по темата