Медия без
политическа реклама

Средната класа ще реши изборите в Гърция

Поддръжниците на по-малки партии увеличават вероятността консерваторите да накажат премиера Алексис Ципрас

24 Юни 2019Гардиън
ЕПА/БГНЕС
Политическото бъдеще на премиера Алексис Ципрас е заложено на карта, след като неговата партия "Сириза" се провали на евровота и на местните избори.

Гръцкият премиер и лидер на лявата партия "Сириза" се бори за оцеляване във властта. След евровота и местните избори, в които левицата загуби, бяха насрочени извънредни парламентарни избори за 7 юли, а малко след това дойде и вестта, че гръцките избиратели, живеещи в други страни от ЕС, категорично са отхвърлили партията на Ципрас, точно както и живеещите в страната.

Малко над една трета от избирателите са подкрепили дясната Нова демокрация, която сега е в опозиция, а управляващата партия "Сириза" на Алексис Ципрас е получила подкрепата на малко над 15 на сто от избирателите. Специално за евроизборите разликата между Нова демокрация и "Сириза" е над 9 на сто в полза на консерваторите, което е най-голямата победна разлика на избори за ЕП в Гърция.

Много фактори са повлияли резултата според гръцкия социолог Елиас Николакопулос. Той изрежда положението на средната класа, натиска от спасителните програми,

 

стила на управление на "Сириза" - самонадеяност

 

и чувството, че знаят всичко за управлението на страната. Смята се, че гърците в чужбина са отхвърлили управляващите на евровота заради отстъпките към Скопие в Преспанското споразумение - за това, че в замяна на промяна на името лявото правителство на Ципрас е признало македонски език и нация. Макар да бе приветствано в международен план, споразумението бе използвано агресивно от консерваторите като част от усилията да се привлече вниманието на избирателите националисти.

Ципрас заявява, че е "готов за битка", която представя като борба между прогресивните сили, представляващи "мнозинството" и старата гръцка политическа класа, довела страната до ръба на финансовата пропаст. Бюлетина за Нова демокрация ще върне страната към "мрака на икономиите, на кризата, на олигарсите, на МВФ", каза 44-годишният Ципрас, когато се обяви за предсрочни избори. Малцина обаче вярват, че той може да успее. "Сириза" загуби 600 000 избиратели от предишните парламентарни избори през септември 2015 г. досега. С успеха на десните на местните избори анализатори казват, че вероятно е дошъл моментът на Кириякос Мицотакис, 51-годишния реформаторски лидер на Нова демокрация. "Със сигурност в редовете на "Сириза" протича сериозно осмисляне, но ще е трудно, практически невъзможно за тях да спечелят", казва политическият коментатор Панделис Капсис. Според него поддръжниците на по-малки партии, които също са гласували за Нова демокрация, увеличават вероятността консерваторите да спечелят парламентарните избори.

Сред левите сили Ципрас е изправен пред

 

предизвикателството на бившия си финансов министър Янис Варуфакис,

 

чиято партия MeRA25 се представи неочаквано добре на европейските избори в Гърция, макар че в крайна сметка не успя на косъм да вземе място в бъдещия ЕП.

След връщането към демокрация през 1974 г. нито едно гръцко правителство не успя да избяга от поразителния ефект на икономическата депресия. Също като предшествениците си и кабинетът на Ципрас трябваше да наложи мерки за затягане на коланите, които преди категорично отхвърляше, за да получи в замяна спасителни фондове от МВФ и ЕС и да спаси банкрутиралата икономика. Макар че левицата успешно изведе страната от 8-годишната спасителна програма и успя да постигне значително намаляване на рекордните нива на безработица от 28 на сто през 2013 до под 20 тази година, икономическото възстановяване е бавно.

Ципрас се опита да си осигури подкрепата на избирателите с правителствена програма за орязване на данъците и увеличение на пенсиите на обща стойност 1 млрд. евро, но

 

ефектът сякаш се обърна срещу него

 

- пенсионерите, вероятно уморени от обещания, пускаха бюлетини за Нова демокрация.

За 4-годишното управление на "Сириза" гръцката средна класа бе поразена от ръста в данъците, наложен като част от мерките по спасителната програма от 2015 г. Това доведе до безпрецедентен бюджетен излишък. Мицатокис обеща да намали и данъците, и излишъка. "Една от големите причини за загубата на "Сириза" е средната класа - казва Каки Бали, главен редактор на в."Авги", който отразява възгледите на "Сириза". - Гърция, за разлика от другите европейски страни, винаги е притежавала силна класова мобилност. Всеки грък иска да е средна класа и затова хората бяха привлечени от обещанието за по-малко данъци на Нова демокрация", припомня той.

Гняв и умора, така Ципрас обясни причините за загубата на "Сириза" на изборите, когато обяви платформата си за предсрочния вот преди седмици. Той обеща, че създаването на нови работни места и намаляването на данъците ще са основните стълбове в програмата на управлението му, ако спечели нов мандат. "Гърците имат право на надежда", каза Ципрас пред съпартийци. "Трябваше да стиснем зъби и да вземаме трудни решения по пътя, който съвсем не беше лесен. Разбирам гнева и умората у мнозина, но сега заслужаваме шанса да управляваме за пръв път с развързани ръце", каза Ципрас при откриване на кампанията си. Обещанията на Ципрас сякаш са откраднат лист от програмата на основния му съперник Мицотакис, който обещава намаляване на ДОД и на имотния данък. Насочвайки посланията си основно към младите хора и жените, засегнати най-силно от безработицата като резултат от финансовата криза, Ципрас се ангажира при втори мандат да създаде половин милион нови работни места. "Страната ни трябва да се промени из основи, трябва да я построим отново от самото начало", смята Ципрас.

Проучване на общественото мнение на Metron Analysis след евровота показва, че Нова демокрация под ръководството на консенсусната фигура на Кирякос Мицотакис разширява преднината си по популярност до непосилните за наваксване 10.2 пункта пред "Сириза". "Настроението не е най-доброто, но трябва да се преоткрием и да се борим не с лозунги, а с аргументи, както се опитваме с нашата програма", казва министърът на миграцията Димитрис Вицас. "Повечето от негласувалите на евроизборите са естествени поддръжници на "Сириза". Ако успеем да си върнем подкрепата им, искрено вярвам, че имаме шанс да спечелим", надява се той.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?