Медия без
политическа реклама

Родни бизнесмени и политици си плащат щедро за "чуждестранни агенти"

Докато едни се оплакват от корупция, други търсят спасение от американските санкции

БГНЕС
Нито адвокати, нито лобисти успяха да решат проблемите на депутата Делян Пеевски в САЩ.

Колко струва политическото влияние? У нас обикновено то се купува с корупция, докато в САЩ работи закон за лобизма, който позволява на всеки с пари да има глас във Вашингтон. През последните години се получи така, че родни политици и безнесмени започнаха война именно на фронта на лобизма в Щатите.

 

Mилиони за представителство в САЩ

 

Лобизмът не е евтина услуга. Когато наемаш лобистка фирма, имаш за цел да упражниш неформален натиск в полза на конкретно политическо решение. В САЩ информацията за това е публична, като има регистър с наетите лобисти на сайта на Сената. Там от няколко години могат да се видят и български имена.

Пионер сред българските политици и бизнесмени в лобистките услуги зад Океана е депутатът от ДПС Делян Пеевски. Той ползва фирма BGR Group, на която  от 2017 до 2019 г. е платил малко над 900 000 долара, разкри издианието Foreign Lobby Report. За последно договорът му с лобиста бе подновен през декември 2020 г. В него пише, че "BGR ще предостави услуги по правителствени въпроси и по връзки с обществеността и ще улесни комуникациите с подходящи официални лица и ключови фигури в САЩ в опит да помогне на г-н Пеевски с проблеми в САЩ".

Друг виден български политик, който ползва лобистка фирма в САЩ, е бившият икономически зам.-министър Александър Манолев. Той е наел Rushmore strategic advisors LLC от 17 октомври т.г. От публикувания документ става ясно още, че за Манолев ще лобира американецът Дъглъс Бейкър, който е бил заместник-помощник-секретар в Министерството на търговията на САЩ, както и специален помощник на президента по вътрешната сигурност. Целта е да се премахнат санкциите спрямо Манолев по член 7031(с) от Закона за Държавния департамент, чуждестранните дейности и свързаните с тях бюджетни средства.

Освен политици родни бизнесмени също си купуват политическо влияние в САЩ. Лобистката фирма Alexandria Group International има отношения с братята Пламен и Атанас Бобокови. Тя се ползва и от съпругата на обвиняемия, собственик на "Винпром Карнобат" Миню Стайков - Рени, като целта е да информира американските законодатели за "криминалното превземане на държавата и бизнеса" в България.

 

Кой за какво плаща

 

Неколцината българи с лобисти в САЩ имат сходни проблеми, за които търсят решение във Вашингтон. Депутатът Делян Пеевски започна да пазарува политическо влияние след фалита на КТБ, когато бившият мажоритарен собственик на банката Цветан Василев се оплака в Щатите, че е жертва на корупция, и поиска санкции по закона "Магнитски". След като Пеевски все пак влезе в санкционния списък през 2021 г., той ангажира и американската правна кантора „Морган Луис и Буке“. Тя го представлява от 2018 г., когато срещу него бе заведен иск по американския закон RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Law).

Сходни са целите и на кадъра на ГЕРБ Александър Манолев, който също търси начин да се избави от американските санкции. Въпреки че не е санкциониран по "Магнитски", на бившия зам.-министър и семейството му им е забранено да влизат в Щатите. Причината е, че според американските власти той е участвал в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в демократичните държавни институции и обществени процеси, включително използвайки политическото си влияние и длъжностни правомощия за лична изгода.  

Докато нарочените от САЩ за корумпирани се оправдават през лобистите си, бизнесмени Бобокови и Миню Стайков натискат Вашингтон да прогледне за мащабната корупция у нас. Фирмата, която са наели - Alexandria Group, депозира в Държавния департамент документ, в който пише, че "Бойко Борисов управлява с група олигарси във взаимноизгодни взаимоотношения, като най-видният от тях е Делян Пеевски, който оперира над закона и притежава изключителна икономическа и политическа власт".

 

Резултатите

 

По всичко личи, че стратегията на Пеевски и Манолев да се защитят от ударите отвън чрез скъпи адвокати и лобисти няма да проработи. Въпреки похарчените милиони депутатът от ДПС не успя да изчисти името си в САЩ и попадна под ударите на "Магнитски". През август адвокатите му обжалваха пред Окръжния съд за окръг Колумбия наложените му санкции, но перспективите изобщо не са добри. Това става ясно от отговора на американските власти във връзка със заведения иск. 

В позицията си до съда Държавният департамент и американското Министерство на финансите се позовават на богата съдебна практика, според която искът на Пеевски срещу наложените му санкции не може да бъде разгледан. Причината е, че подобни решения на политическите органи като това кой да влезе в списъка "Магнитски" не подлежат на съдебен контрол. Съдът не може да прецени дали някой заслужено е санкциониран, тъй като не е компетентен и не разполага с информацията за причините за санкциите.

"Когато има достоверна информация за участието на дадено лице в значителна корупция, Конгресът упълномощава държавния секретар да посочи или идентифицира такова лице. В резултат на това тези лица нямат право на влизане в САЩ независимо дали са кандидатствали за виза. Всякакви аргументи, че такива лицата трябва да бъдат допуснати, трябва да бъдат оставени на политическите органи, без съдебна интервенция", аргументират се американските власти.

За сметка на това лобистките усилия на фирмата Alexandria Group, която се ползва от Бобокови и Миню Стайков, постигат резултат. Първо, издействаха през 2020 г. Комисията по вътрешна сигурност към американския Сенат да разследва дали депутатът от ДПС е опитал да прикрие нелегални плащания през посредници, за да наеме американски лобисти, които да подобрят репутацията му в САЩ.

Последва и реакция на двама американски сенатори - председателя на комисията по външна политика към Сената на САЩ Боб Менендес, демократ от Ню Джърси, и най-старшия републиканец в комисията Джим Риш от Айдахо, които излязоха с обща позиция срещу корупцията в България. Според Foreign Lobby Report позицията на двамата сенатори е резултат от разговор между дузина членове на комисията по външната политика в Сената и Камарата на представителите с бившия посланик на САЩ в България Джеймс Пардю (2002-2005) и Родерик Муур (2005 г. бе за три месеца шарже д’фер) във връзка с парламентарни избори на 4 април 2021 г. Разговорът е бил организиран от Alexandria Group.

По всяка вероятност и политическото решение на САЩ да санкционират Делян Пеевски е резултат от тихата война между лобисти. Предстои да видим докога за проблеми със закона българските политици и бизнесмени ще търсят подкрепа в Щатите. Едно е сигурно - всичко това вреди на имиджа на България, на която и без това ѝ се носи славата на най-корумпираната в Европа.

Още по темата