Quantcast

Медия без
политическа реклама

Плащаме 40 млн. на НСО да ни пази от демокрацията

Структурата за охрана е приватизирана от недосегаемите за закона и стана трибуквена групировка като ВИС и СИК

Фейсбук на Ивайло Мирчев
Охранителите, които отказаха да се легитимират и изблъскаха активиста на "Демократична България" Иво Мирчев от плажа на Догансарай, са служители на НСО.

Гражданите плащат данъци, за да работят институциите в техен интерес. Резултатът обаче е противоположен, когато управлението е дадено на корпулентни интереси. В такъв случай структурите на държавата се ползват за щит и меч в ръцете на хората, които задкулисно дърпат конците. По тяхно нареждане биват потъпквани базови граждански права, българските закони, конституция и дори трикольорът. През последните години в

емблема на дълбоката държава

се превърна Националната служба за охрана. Военизираните гардове в дълг на родината отдавна присъстват задължително в антуража на политически и бизнес ВИП-ове, които поради една или друга причина ДАНС и МВР считат за важни за националната сигурност. Вече е пределно ясно обаче, че са вредни за демокрацията. Начинът, по който група здрави мутреещи момчета блъскаха и заплашваха съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и още двама членове на партията, не остави съмнение, че НСО служи на частен, а не в обществен интерес.

Защо иначе държавните охранители ще гонят агресивно посетители на публичен плаж, който по конституция е общ? Отговорът наднича от имението до брега, станало известно като сарая на Ахмед Доган. Господарят на този дворец, едва от няколко години официално милионер, се ползва от услугите на службата за охрана в противоречие на всякаква здрава логика - не заема държавен пост и може да си позволи частни гардове. И след като Доган е способен да ползва НСО за собствена играчка, може и да узурпира публична собственост.

По-фрапиращ всъщност е опитът на националната служба да опъне чадър над служителите си, въпреки очевидните нарушения от тяхна страна, изразяващи се в отказ да се легитимират и агресивно поведение. Първоначално НСО отрече да охранява сарая на Доган и омаловажи скандала с думите, че отказва да бъде въвличана в политически акции. Ръководството на НСО не вижда нищо нередно в действията на мъжете от видеото или че въпросните лица не са нейни служители. И двете се оказаха лъжа. Президентът, който по закон упражнява общо ръководство върху структурата, беше принуден от общественото недоволство да признае, че гардовете са на държавна служба и е разпоредена проверка заради явното погазване на правилника на НСО.

Случилото се на плажа пред имението на почетния лидер на ДПС не е изключение, а правило, което се толерира от най-високо. 30 години след демократичните промени моделът на работа на НСО е застинал в наследения от Управлението за безопасност и охрана (УБО), описвано като „държава в държавата“. Службата да бъде ползвана като казарма за преторианци на властта, които се радват на доверието на "шефовете" си и изпълняват техните нареждания, което понякога означава да блъскат граждани без право и да поругават българското знаме, в което са се клели. (Особено забавен бе опитът на Румен Ралчев, бивш служител на УБО и НСО, да оправдае в "Лице в лице" на бТВ действията на шестимата гавази. Той описа дръжката на знамето като опасно оръжие и правилно един от служителител премахнал знамето. Но пропусна да каже, че срещу опасната дръжка стоят шестима въоръжени с пистолети.)

Апетитът към НСО

лъсва и от законотворчеството на ДПС и ГЕРБ. Двете партии действат в синхрон, когато стане дума за промени в НСО. Още повече, когато законопроектите се пишат от депутата Делян Пеевски, за когото охранителната служба пази омерта дали го охранява. Факт е обаче, че в редките си публични изяви корпулентният политик е съпровождан от свита мъже в черни костюми и слушалки и  за които председателят на ДПС Мустафа Карадайъ потвърди, че Пеевски се ползва от услугите на НСО, като партията осигурява колите, а службата плаща на офицерите.

Това значи, че институцията е превърната в уродлива симбиоза. Вместо признанието на Карадайъ да повдигне въпроса по какви точно правила високо специализирани и високоплатени офицери се возят в частни автомобили, за да пазят частни лица като Ахмед Доган, ГЕРБ се втурна заедно с Движението да узакони симбиозата. И двете партии изразиха подкрепата си народни представители и почетни председатели да си плащат за държавна охрана. И докато този законопроект престоява в канцеларията на парламента, депутатите създадоха клонинг на НСО.

Толкова е сладка, че една не стигна

Изглежда, страхът от народната любов у важните хора е голям, щом една охранителна служба с 1000 служители не им стига. ГЕРБ промени закона за МВР и вътрешното ведомство вече има право да пази, както висши ръководни служители, така и редови служители на МВР или на НАП, за които е възникнала заплаха.

Дори шефът на държавното обвинение Иван Гешев прегърна идеята да се охранява със собствено подразделение от елитни гардове на държавна заплата - Бюрото за защита при главния прокурор. Направено основно за пазене на свидетели, то премина през 2013 г. на пряко управление на главния прокурор и от тогава укрепна. Преди няколко месеца Гешев се отказа от услугите на НСО и замени охраната си със служители на Бюрото. Днес бяха редом с разследващите, когато обискираха кабинети в президентството.

Резулатът от дублирането на охранителни служби доведе до пренасищане на светещи лимузини, яки момчета със слушалки и кортежи по магистралите. Само преди седмица от НСО се похвалиха, че лекар от кортежа на председателя на парламента Цвета Караянчева е оказал помощ на катастрофирали на магистрала "Тракия". От което разбираме, че Караянчева се движи с две коли, като си ходи до Кърджали. Във втората се вози и лекар.

Кортежър на Караянчева неотдавна участва в тежка катастрофа край Хитрино, след като нейният мерцедес удари друга кола. Вече близо година няма отговор на въпроса кой е виновен за инцидента, при който пострада тежко не само Караянчева, а и семейството в другия автомобил. За разлика от него важната персона беше откарана с правителствен хеликоптер в болница в София, въпреки че травмата ѝ - счупена ключица, не го налагаше. Раследването по случая потъна в мъгла.

Бойко Борисов си позволява грубо да погазва правилата за движение, когато се движи с автомобилите на НСО, които са на специален режим. Само преди седмица беше заснет да шофира в аварийната лента на магистралата, изпреварвайки останалите участници на пътя. Преди това пък се наложи на НСО да се оправдава защо кара по средата на платното и избутва останалите коли, когато вози Борисов. Това е показателно за поведението на височайшите персони - щом се ползват НСО, значи им е позволено всичко.

Когато пък трябва реално да пази, службата абдикира

Че институцията се управлява по неясни правила доказа случаят с бившия председател на ДПС Лютви Местан. След като за броени часове беше изгонен от Движението заради изразена подкрепа към Турция в неин конфликт с Русия през 2015 г., охраната му от НСО внезапно беше свалена без обяснение. Местан дори беше принуден да се скрие в турското посолство от страх за живота си. По-късно политикът разкри, че това се е случило по нареждане на Делян Пеевски.

Спецслужбата за охрана постепенно се превърна в преторианска гвардия на недосегаемите от закона. Дали ще шофират безрасъдно на пътя, или ще бъдат мутрите на плажа, на държавните гардове бе даден лиценз да бъдат над закона. Коренът на проблема обаче не е у самата НСО, една иначе необходима структура, а в т. нар. босове, които я превърнаха в трибуквена групировка като СИК и ВИС. Струва ни 40 милиона на година.