Quantcast

Медия без
политическа реклама

ИНТЕРВЮ

Оставането на Борисов на власт много зависи от Европа

Европейските лидери знаят добре какво представлява българският премиер, но удобно си затварят очите, казва евродепутатът Елена Йончева

Илияна Кирилова
Елена Йончева

- Г-жо Йончева, преди няколко дни обявихте, че скандалният аудиозапис с гласа на премиера Бойко Борисов от юни месец, в който сте спомената, че ще "изгорите", е автентичен. А изследването е направено в авторитетна американска лаборатория. Има ли някакво развитие по случая, има ли отглас от Европа и Европарламента, където членувате?

- Председателят на Европейския парламент (ЕП) Сасоли е запознат със случая и ме посъветва да информирам и белгийската полиция. Предоставям подробности и на евродепутатите и лидерите на политическите групи. Но нека да припомня фактите. Американски експерти потвърдиха, че на въпросния аудиозапис е именно гласът на Борисов. Анализът бе направен по моя инициатива от американската компания Beryl Audio Forensics Laboratory /BAFL/. За записа писаха британският вестник „Гардиън“, който излезе със заглавие, че българският министър-председател може да бъде разследван. Статия  по темата имаше и в „Еuractiv“.

Тази лаборатория работи с американското министерство на правосъдието, с ФБР и експертизите ѝ се използват от съдилищата в САЩ. Експертизата и анализите са в обем от 34 страници и доказват, че в записа няма следи от монтаж и че гласът е на Бойко Методиев Борисов.

- Какво следва оттук насетне? Ще има ли някакви последствия за Борисов в европейски контекст? Особено на фона на протестите срещу него в България и искането за оставка.

- Още когато излезе аудиозаписът информирах и службите за сигурност, защото сме задължени да го направим като евродепутати, когато има някаква заплаха към нас. А в този запис има заплаха към мен, че министър-председател на една европейска държава е готов да направи всичко, за да ме “изгори“. В ЕП се счита, че депутат, работещ под заплаха, може да компрометира работата на самия парламент. Службата за сигурност към парламента също ме посъветва да се обърна към полицията.

- Това означава ли, че всъщност белгийската полиция разследва премиера  Борисов?

- Подала съм сигнал. Предоставила съм и американския анализ, който потвърждава, че гласът е на Борисов.

Това, което е важно да се знае, е, че европейските лидери са запознати много добре какво представлява г-н Борисов, знаят неговата биография. Информирани са за нивото на корупция в България по високите етажи на властта. В случая с този запис много ясно се показва, че у нас няма разделение на властите, разбираме по какъв начин се управлява една европейска държава. Как се дават поръчки, за да бъде унищожен един бизнесмен, как се дават поръчки, за да бъде унищожен политически противник. На практика той е моментна картина на случващото се в България и може би затова така шокира и нас българите, въпреки че знаем какво се случва. В едни 6 минути виждаме колко брутално се управлява страната.

Затова трябва съобщим всичко на европейските политици и на политическите лидери в ЕП. Важно е да представим фактите и доказателствата как се управлява България. Оттук насетне тези лидери трябва да намерят необходимите механизми, за да се предотврати подобно управление. Като се казва, че Европа подкрепя Борисов, не е вярно. Подкрепя го Европейската народна партия, която доминира в ЕП и Европейската комисия. Какво се получава - Манфред Вебер, който е лидер на ЕНП, в разгара на протестите поздрави Борисов за борбата му с корупцията. Нещата са толкова цинични.

Дали Борисов ще остане на власт и дали ще бъдат разкрити неговите корупционни практики, зависи много от Европа. Когато дадем достоверна информация за случващото се у нас, когато и тя стане публична чрез европейските медии, тогава самите евролидери, включително и в ЕНП, ще бъдат политически дискредитирани, когато подкрепят Борисов и партията му ГЕРБ. 

- Но да не би да трябва да разчитаме отвън да има сериозен отпор срещу Борисов, за да падне той от власт?

- Важна е вътрешната битка в България, защото ако всички хора, възмутени от управлението, излязат на улицата, то не може да се задържи. Разбирам, че една част от хората в България са изплашени и не смеят да излязат, защото не знаят как това ще се обърне срещу тях. А друга част не са сигурни, че протестите ще доведат до падането на правителството на Борисов. Затова и виждаме, че в демонстрациите участват много млади хора, които учат и работят в чужбина и поради коронавируса и ваканцията са се върнали в България. Тези хора знаят не само какво е върховенство на закона, но и че за него трябва да се бориш.

Европейската десница в лицето на ЕНП е готова в името на политически сметки да погази всички демократични принципи. Затова обаче ще им изпратя и на тях доказателствата с какви методи Борисов упражнява властта.

Една година се опитвам в изключително важната за България комисия в ЕП – комисията за вътрешна сигурност и върховенството на закона (ЛИБЕ), да давам информация за всички скандали в страната, за най-наболелите проблеми и пр. Това натрупване даде възможност да убедим всички политически групи, без ЕНП, септември месец да има изслушване за България за нарушаването на върховенството на закона и то да е пред еврокомисар. Дълга и трудна битка, защото ЕНП блокира всичко.

Имах 40-минутна двустранна среща в началото на месец юни с еврокомисаря Вера Юрова и тя ме убеди, че мониторингът не е свален за България. Но това, което успяхме евродепутатите от левицата да извоюваме, е в новия механизъм за върховенството на закона, който ще наблюдава всички страни-членки на ЕС, вече да включва както наблюдение на корупцията, така и медийната ситуация. 

Водим там битката, защото в България няма реално разделение на властите. Внесох 6 сигнала в българската прокуратура, включително и за така наречената къща в Барселона, за което има разследване в Испания.

- Какво се случва с тези сигнали?

- Нямам никакъв отговор. Както и по всички останали сигнали.

- А докъде стигна разследването срещу вас за „пране на пари“ от фалиралата КТБ?

- Това разследване за „пране на пари“ е, че „съм знаела или че съм предполагала, че средствата, които ползвам през КТБ, са нечисти пари“. В това ме обвинява прокуратурата, и то за периода 2013 г., когато банката е функционирала и е била под надзора на съответните държавни институции. Обвинението се крепи на две свидетелски показания. То беше повдигнато няколко месеца преди да получа заплаха в НС, че ако не се откажа от разследването за къщата в Барселона, ще ми бъде повдигнато обвинение.

- Да се върнем към аудиозаписа с гласа на Борисов. Странни са реакциите както на представители на ГЕРБ, така и на опозицията в лицето на БСП. Корнелия Нинова участва в "Панорама" вечерта след като обявихте за анализа, но темата със скандалния запис изобщо не бе повдигната.

- От страна на ГЕРБ Валентин Радев пита защо трябва да даваме гласност на американския анализ, преди да е излязъл анализът на българската прокуратура. Прокуратурата каза, че ако бъде изследван записът, ще се проверява дали е правен с регламентирани средства и доколко има или няма монтаж. Няма никакво значение както от политическа, така и от правна гледна точка с какви средства е направен записът, а е важно дали е гласът на Борисов и дали има монтаж. 

Не знам защо БСП не потърси независими експерти за аудиозаписа. Миналия петък обявих констатациите на американската лаборатория. Защо госпожа Нинова не е поставила темата, не мога да кажа.

За мен остават необясними редица събития. Например изборът на Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). 25 души от групата на БСП гласуваха за него. И темата  изобщо не беше повдигната или разисквана - защо тези депутати са подкрепили избора му. Част от депутатите са в ръководството на партията. И още са там. Ще напомня, че г-н Цацаров е основният инструмент, който ГЕРБ използва за така наречената борба с корупцията. Значи подкрепата за Сотир Цацаров е и подкрепа за начина, по който ГЕРБ се борят с корупцията. Това е изводът, който може да се направи.   

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?