Медия без
политическа реклама

Мизерията завладя Афганистан година след идването на талибаните

Бойците провъзгласиха 15 август за празник, но за много местни това е катастрофален ден

16 Авг. 2022
БГНЕС
Талибани близо до сградата на бившето посолство на Съединените щати в Кабул.

Талибаните отбелязаха една година, откакто превзеха афганистанската столица Кабул. Това беше бързо превземане, което предизвика бягството на подкрепяните от Запада лидери на нацията, навреди на икономиката и фундаментално трансформира страната. Според ООН към днешна дата хуманитарната криза в Афганистан е най-лошата в света.

Преди година хиляди афганистанци се втурнаха към международното летище в Кабул, за да избягат от талибаните на фона на хаотичното изтегляне на армията на САЩ след 20 години война. Някои полети бяха възобновени относително бързо след тези хаотични дни. На 15 август 2022 г. няколко търговски полета трябваше да кацнат и излетят от пистата, на която миналото лято афганистански мъже се вкопчваха в колелата на излитащите самолети, от които малко по-късно падаха. 

В навечерието на годишнината бившият афганистански президент Ашраф Гани защити решението си да избяга от страната, взето за част от секундата, като каза, че е искал да избегне унижението да се предаде на бунтовниците. Той каза за Си Ен Ен, че сутринта на 15 август 2021 г., когато талибаните застават пред портите на Кабул, той е бил последният в президентския дворец, след като охраната му бяга.

По случай годишнината талибански бойци, някои от които вдигнали пушки или белите знамена на своето движение, организират малки паради на победата. Група талибани марширува покрай бившето посолство на САЩ, скандирайки ''Да живее ислямът'' и ''Смърт на Америка''.  Коли, пълни със семейства, намаляват скоростта, за да направят снимки и видео на сцената. Някои шофьори натискат клаксоните си в знак на одобрение, докато други крещят цитати от Корана. Млади мъже и момчета се присъединяват към тълпата, позирайки за селфита. ''За нас това е ден на освобождение'', казва Мухамад Зубаир Шахаб, 22-годишен талибански боец, който е сред първите, влезли в Кабул. ''С божията милост само за една година донесохме сигурност в Кабул и премахнахме корупцията'', казва той.

Докато тълпата в центъра на Кабул расте, малки деца, облечени в изцапани, окъсани дрехи, се появяват, молейки зяпачи и членове на талибаните за пари. Някои им дават, а други ги гонят. Талибанските бойци признават, че афганистанската столица  е потънала в по-дълбока бедност, откакто са на власт. ''Когато си свободен, трябва да понесеш трудностите'', казва Шахаб. Той твърди, че талибаните имат план за подобряване на икономиката на Афганистан и страната в крайна сметка ще се възстанови. 

Бедността, която се усеща най-силно в южната част на Афганистан, е стигнала нови отчайващи нива, изострени от сушата и инфлацията след нахлуването на Русия в Украйна. Миналия месец областната болница в провинция Хелманд беше принудена да затвори вратите си за всички, с изключение на страдащите от холера. Въпреки че в клиниката липсват съоръжения за тестване за холера, около 550 пациенти са се явили в рамките на дни, показвайки симптоми на заболяването, причинено от липсата на основни санитарни нужди: чиста питейна вода и подходяща канализационна система.

Тежкото положение в Афганистан  започва доста преди 15 август 2021 г., но превземането от талибаните тласка страната, която е дом на 38 млн. души, над пропастта. В резултат САЩ замразиха 7 млрд. долара активи на централната банка, официалният банков сектор се срина и чуждестранната помощ, представляваща 45% от БВП, спря.

През изминалата година тези, които искаха да помогнат, трябваше да се справят с главоблъсканицата как да насочат свежо финансиране към болната нация. Внасянето на хуманитарна помощ за справяне с кризи като земетресението през юни, което уби повече от 1000 души и остави десетки хиляди без дом, се оказва относително лесно, тъй като е неполитически акт. Хуманитарната помощ обаче само печели време. Тя не се развива, не увеличава доходите, не създава работни места. Изпращането на пари за развитие за дългосрочни проекти, които биха могли да трансформират икономиката на страната, е по-сложна задача. Според високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ скоро няма да се стигне до рекапитализиране на афганистанската централна банка. Въпреки че е имало дискусии по въпроса, служителят казва, че САЩ още имат дълбоки опасения относно активите, които потенциално се пренасочват към тероризма. Така например парите, изпратени  за учителски заплати, биват ''спестени'' от талибаните и пренасочени към купуване на оръжия.

Ограниченият достъп до образование е друга страна на кризата в Афганистан. Талибаните веднага наложиха строги ограничения върху достъпа до образование и работни места за момичета и жени въпреки първоначалните обещания за обратното. А момчетата, които остават в управляваните от талибаните училища, са обучавани да изповядват крайни възгледи за религията.

Година по-късно тийнейджърките все още нямат достъп до училище и университет, а жените са задължени да се покриват от глава до пети на обществени места, като непокрити остават единствено очите. Някои се опитват да намерят начини да образоват поколението млади жени, които не могат да посещават учебни заведения. Така по домовете се появяват подземни училища.Там момичетата учат английски и изкуство. Събират се тайно, за да обмислят начини да се борят за човешките права, които им бяха отнети.

На някои места в Кабул контролно-пропускателните пунктове на талибаните блокират пътища, ефективно предотвратявайки всякакви контрадемонстрации по случай 15 август. Главно жени имат пръст в организирането на такива събития. Групи момичета, надяващи се да протестират публично срещу забраните за образование, трескаво разменят съобщения, опитвайки се да намерят безопасно място, за да се съберат. Малък протест все пак се провежда, макар и на закрито. Но много жени остават у дома. Някои все още се възстановяват от наранявания, след като бяха бити на улицата от талибански бойци, които разпръснаха подобна демонстрация само преди седмица. 

Талибаните провъзгласиха 15 август за ''ден на свободата'' и го отпразнуваха шумно. За много афганистанци обаче това е катастрофален ден, а ситуацията в страната ще става все по-лоша.

Още по темата