Quantcast

Медия без
политическа реклама

Крайнодесните радикали в Германия изпълзяха от окопите си

След убийството на висш политик те заплашват със смърт и кметове, които помагат на бежанци

02 Юли 2019Би Би Си
EПА/БГНЕС
След убийството на германец от кубински произход в Кемниц полицията се оказа изненадана колко бързо екстремистите могат да мобилизират голяма група от хора.

Валтер Любке                  знаеше как се чувства човек, получавал смъртни заплахи. Високопоставен политик в Хесе от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, 65-годишният мъж беше добре познат в избирателния си регион с либералното си отношение към хората, търсещи убежище. Заради позицията си той си спечели уважение и възхищение по време на бежанската криза, но също така се превърна и в обект на кампания на омразата. Според разследващите това вероятно е коствало и живота му.

Любке беше намерен след полунощ на 2 юни, според съобщенията от сина си, докато лежи в безсъзнание и тежко ранен на терасата в собствения си дом в тихото селище Иста, в централната част на Германия. Прострелян в главата от близко разстояние, той умира по-късно в болница от раните си. Дори и когато опечалените се събират за погребението на мъжа, който страстно защитаваше правото на бежанците да имат дом в Германия, екстремистите открито отпразнуваха убийството му онлайн.

Жестоката смърт на Валтер Любке, който оглавяваше областното правителство в Касел, разтърси мирното селище и ужаси Германия. Разследващите смятат, че убийството е политически мотивирано, планирано и извършено от крайнодесен екстремист. Арестуваният за престъплението Щефан Ернст (45 г.) призна, че той е убил политика и че е действал сам. По-късно бяха задържани и още двама души, за които се смята, че са осигурили оръжието, и беше открит цял арсенал с оръжия. За Ернст се знае, че поддържа връзки с радикални мрежи и разследващите проверяват възможна връзка с печално известната неонацистка група Националсоциалистически ъндърграунд – екстремистка организация, която стои зад убийството на 10 души, повечето с мигрантски произход. Убийствата са извършени  между 2000 и 2007 г. Според полицията ДНК на Ернст е открита по дрехите на жертвата Любке и тя отговаря на това в полицейското му досие, което екстремистът има, тъй като е бил осъждан за опит за взрив на жилище, обитавано от бежанци, през 90-те години. Твърди се, че от няколко години живеел в Касел, където съседите му го определят като тих и приятелски настроен.

Следователите обясняват, че Щефан Ернст се е криел от известно време, и признават, че е почти

 

невъзможно да наблюдават всеки съмнителен екстремист

 

Според данни на правителството в Германия има 24 000 крайнодесни екстремисти. Почти 13 000 от тях се смята, че са склонни към насилие. Това е болезнено за Германия – държава, чиято история означава, поне за мнозинството, че съществуването на политическа крайна десница – да не говорим за екстремистките неонацистки мрежи – е причина за голям срам.

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер настоя за бързо разкриване на случая „Любке“, след като стана ясно, че кметове на Кьолн и Алтена са получавали смъртни заплахи в последните седмици. Хенриете Рекер и Андреас Холстейн, добре известни с либералния си подход към политиката за убежището, оцеляха при опити за убийство, извършени в последните години. Затова и германският вътрешен министър Хорст Зеехофер определя случая „Любке“ като мигаща червена лампа. Според коментатори насочването напоследък на вниманието към заплахата от ислямски терор накара властите да пренебрегнат крайнодесните мрежи, които получиха нов импулс за действия от бежанската криза от 2015 г. Социалните медии също имат принос за това, както наскоро видяхме в източния град Кемниц. След убийството на германец от кубински произход в населеното място, вероятно от сириец или иракчанин,

 

полицията се оказа изненадана от това колко бързо

 

екстремистите мобилизираха голяма група, която се струпа в града и „преследваше“ хора, приличащи на чужденци. За това как сега властите ще се справят с този проблем ще бъде наблюдавано под лупа.

Измина десетилетие, откакто Националсоциалистическият ъндърграунд проведе своята кампания. Властите тогава се забавиха с отговора си и се смята, че тези, които са помагали на организацията, продължават да са на свобода. Председателят на Централния съвет на евреите в Германия, Йозеф Шустер, заяви, че случаят ще бъде „тест дали тази страна наистина е научила нещо от убийствата, извършени от Националсоциалистическия ъндърграунд“. Вече се появиха съмнения дали Щефан Ернст просто се е спотайвал през последните години, както предполага полицията.

В държава, в която определен вид риторика в миналото беше табу, а сега открито се използва – дори и в парламента се води дебат за влиянието на провокативния език. Обвинения са отправени към крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (която бързо осъди убийството на Любке) за това, че поощрява култура, която насърчава екстремизма. Лидерът на консервативната партия, от която е и канцлерът Ангела Меркел, Анегрет Крамп-Каренбауер попита защо се е стигнало до „загубата на вербални граници“.

Засега полицията признава, че не може да бъде сигурна дали има връзка между убийството на Любке и смъртните заплахи, получени от Хенриете Рекер. Кметът на Кьолн обаче е упорита. В Туитър тя написа, че смъртта на Любке трябва „да ни обедини, а не да ни плаши. На тези, които заплашват нашето открито и свободно общество, трябва да им е ясно, че няма да отстъпим и един сантиметър“.

 

ОПАСНОСТ

В Германия живеят около 12 700 потенциално опасни крайнодесни радикали,  показват  данни на службата за вътрешно разузнаване. 60% от германците са на мнение, че правителството прави твърде малко, за да им се противопостави, според допитване на института Civey.

 

ЧЕЛЕН ОПИТ

Канадското правителство за първи път включи две десни екстремистки групи в списъка на "терористичните" организации. Това стана дни след като разузнавателните служби признаха, че са повишили нивото си на бдителност заради тази "заплаха“. Организациите "Кръв и чест" и "Битка 18“ са включени в "актуализирания списък на терористичните организации съгласно канадския наказателен кодекс".

 

 

Още по темата