facebook
twitter

Наблюдател

Испания прилага драконовски мерки срещу коронавируса

Полицията глобява за разходка на чуждо куче, шляене извън работно време и ходене до магазина за прищявки
Полицаи проверяват чипа на кучетата, за да установят кой е собственикът им

Испания прилага едни от най-строгите мерки за ограничаване на движението в световен мащаб в условията на извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Това заяви вътрешният министър Фернандо Гранде-Марласка на брифинг в петък вечерта. До този момент са наложени 31 000 глоби на лица, които са нарушили разпоредбите за ограничаване на движението на обществени места. Други 315 са били арестувани за неподчинение на длъжностните лица.

От неделя Испания е в извънредно положение. Забранено е излизането на обществени места, с някои изключения: пазаруване на продукти от първа необходимост, предвижване до медицински центрове и банки, до работа и обратно до жилището, полагане на грижи за малки деца, възрастни хора и хора, нуждаещи се от специални грижи. Забранени са разходките, дори на плажа, в планината или на полето. Изключение се прави за разхождането на домашни любимци. Забранено е излизането с цел спорт, включително и на професионалните спортисти. Затворени бяха всички заведения, обществени сгради, а голяма част от институциите работят с граждани само онлайн или по телефона.

 

Глобите за неспазване на забраната варират в зависимост от нарушението.

 

В най-общия случай са между 600 и 30 000 евро, но могат да стигнат до 60 000 евро в случай на причиняване на сериозна вреда за общественото здраве и дори затвор за неподчинение на органите на реда. Контролът се прилага стриктно от всички звена на испанската полиция – в това число национална, автономна и местна.

В първите дни от извънредното положение полицаите основно предупреждаваха гражданите, които не спазваха забраните, без да ги санкционират. Чрез дронове се обявяваше, че всеки, който няма основателна причина да е навън, трябва незабавно да се прибере вкъщи. Много фирми бяха принудиха да издадат на служителите си специални удостоверения, че трябва да напуснат жилището си, за да отидат на работа. Придвижването трябва да става индивидуално, с изключение на случаите, в които се придружава малотен или възрастен гражданин. Парковете и детските площадки бяха затворени и заградени с ленти, за да не се пренебрегва забраната за ползването им.

Очевидно обаче много хора намериха „вратички“ в забраната, поради което полицията в много населени места затегна мерките. В Аликанте бяха глобени няколко души, разхождали едно и също куче. От петък полицията във втория по големина град в област Навара, Тудела, обяви крути мерки за ограничаване на излизанията.
 

Разходката на куче се ограничава до разстояние от 300 метра около жилището,

 

в което е регистриран собственикът му. Собствеността на кучето се проверява посредством специален чип. В Испания е задължително всички домашни любимци да имат имплантиран микрочип, който носи информация за самоличността на собственика. Данните се пазят в национална база данни и са достъпни за органите на реда. 

Пазаруването на хранително продукти се смята за основателна причина за излизане, но не и когато е само за пакет бисквити или кило леща, допълват от полицията. Освен това органите на реда изискват касови бележки, които трябва да са издадени не по-рано от половин час преди времето на проверката. На хората, които разполагат с удостоверение от фирмата си, е разрешено излизането на улицата само във времето, нужно да стигнат до работното си място или да се приберат, като се удостоверява и работното им време. 

От полицията са категорични, че ще бъдат санкционирани всички нарушители, които не могат да дадат основателна причина за излизането си. „Ставаме свидетели на все повече случаи на хора, които си измислят причини да излязат, като например да отидат няколко пъти на пазар, за килограм ориз, 100 гр шунка или литър мляко. Също така има и случаи на хора, които излизат да разходят кучето и си правят разходки от по няколко километра. Тези граждани не си дават сметка за сериозността на положението“, обясни представител на полицията. 

По време на извънредното положение

 

е забранено дори возенето на двама възрастни в една кола,

 

с изключение на случаите, когато има основателна причина за това, като например отиване на работа на едно и също място. Тогава трябва да се спазва нужната дистанция от 1 метър, т.е. вторият човек трябва да е на задната седалка срещу шофьора. Преди дни полицията глоби двама пътника, които се возели в кола от града към село, където щели да изкарат уикенда. Единият бил на шофьорското място, а другият – скрит на задната седалка заедно с кучето. 

В много области на Испания четвъртък беше почивен ден и се събраха 4 поредни почивни дни. Въпреки забраната за движение, много испанци решиха да отидат до селата или крайбрежните си апартаменти. Полицията обаче ги връщаше още от изходите на градовете, напомняйки им, че това не е основателна причина за пътуване. 

Положението с болните от коронавирус в Испания е наистина сериозно. За две седмици случаите на заразени се увеличиха от 260 на близо 25 000, а смърните случаи – от 3 до над 1300. Най-голям процент на смъртни случаи има сред възрастното население, засегнати са много старчески домове. Над 100 са смъртните случаи в различни домове. Военните дезинфектират много от засегнатите домове, както и болници, гари, летища и други невралгични точки с голяма концентрация на хора.

Болниците в Мадрид и Барселона са на ръба на капацитета си, медицинският персонал се оплаква от нечовешко напрежение и липса на защитни облекла и маски. Над 1000 са вече приетите в спешните отделения, но прогнозата е, че ще стигнат до 10 000. Допълнително утежняващо ситуацията обстоятелство е, че

 

престоят на болните в спешните отделения стига до месец. 

 

В някои болници започва да се усеща липсата на достатъчно респираторни апарати. Според публикации в медиите и клипове на лекари, разпространявани из социалните мрежи, на места се налага да се избира кои пациенти да бъдат включени към апаратите, основно според възрастта и съществуващи заболявания. 

Военните са в готовност да поемат част от болните. Вече се разполага военна болница с капацитет 5500 легла в Мадрид. Някои хотели в испанската столица бяха превърнати в болници за леките случаи, които трябва да останат под наблюдение, но не се нуждаят от интензивни грижи. Те ще бъдат обгрижвани от студенти по медицина. Заради опасения от недостиг на лекари и медицински сестри, здравното министерство мобилизира пенсионирани медицински лица, студенти и дори имигранти, чиито дипломи не са приравнени. 

 

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Турция отрича увеличение на коронаинфекцията в курортите си

06.08.2020

803 2
Великобритания, САЩ и Канада обвиниха Русия в хакерство заради COVID

17.07.2020

Обновена

3258 46
Нидерландия извади България от списъка на безопасните държави

16.07.2020

6187 19

Коментари

Michael
снимка на Michael

Bozhilko

Те ще бъдат обгрижвани от студенти по медицина

 

Толкова ли е трудно да се напише: За тях ще СЕ ГРИЖАТ студенти по медицина.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Пазаруването на хранително продукти се смята за основателна причина за излизане, но не и когато е само за пакет бисквити или кило леща, допълват от полицията.

А тук Главният разпространител на фалшиви новини

предупреждаваше да не пазаруваме по много.

Умно!

Forza NATO

Франко се завръща, фалангисти бродят по улиците и арестуват наред, хора, бдете!

 

Упс - само дето на власт е Народният фронт, а опозицията го упреква за ненавременни и недостатъчни мерки.

 

Но тия испанци и те са некви паникьори.

Така е, като си нямат проф. Мангъров да им свежда единствената и апселютна истина.

 

wiseman 1

И у нас трябва да се въведат подобни по строгост мерки, иначе ще последваме Италия и Испания.

Dizma
снимка на Dizma
До месец мерките ще почнат да падат повсеместно. Иначе на есен десетки или стотици милиони европейци ще изпаднат в глад и нищета. През 1945 имаше САЩ да помагат. Сега няма никой.
Dizma
снимка на Dizma
Между другото мерките са слабо ефективни , дори от снимката се вижда ! Двамата полицаи са се надвесили един срещу друг !!! Нито имат маски , нито спазват дистанция , нито са с ръкавици !!! Пълна показуха. Представете си десетки и стотици хиляди полицаи като тези , гъчкат се в патрулки , ходят на групички без предпазни средства... Те какво ? Да не би да не могат да пренасят вируса ? Да не би като се приберат у дома да стоят на два метра от жените си и децата си ? Тези мерки са ескалираща идиотщина. Нито спират епидемията , нито забавят кривата на нарастване на случаите. Само громят икономиката на държавите , така както вражески бомбардировки не могат да я разгромят ! Побъркват 400 милиона европейци , поставени в пандиз ! Тази работа или скоро трябва да престане , или ще доведе до чудовищна експлозия. Ковид 19 ще мине и ще отмине , но последствията от това самозадушаване ще са страшни.
Su38

60-70 000...

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Всъщност имплозия.Не само ЕС се сви до националните държави, а ние се свихме до отделни области.Скоро ще се разпаднем на махали,после семейства, накрая всеки за себе си...ако продължим с паниката.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Изолацията, извън доброволната такава, е най-тежкото изпитание за човешката психика.

Всъщност, доброволната също е изпитание.

Тепърва предстои да видим, кой ще си вземе изпита.

kaily
снимка на kaily

Какви изолации ви гонят?

Всеки има интернет и е свързан с цялата планета, това изолация ли е?

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Ако ти звънне съседката без предпазна маска, отваряш ли?

За подобна изолация, думам.

Щото бая хора почнаха да истерясват.

☺️

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<<
Мийте си краката по 3-5 пъти на ден с топла вода и сапун по 30 секунди. Така измиването на ръцете ще е бонус!!!

 

Влез или се регистрирай за да коментираш