facebook
twitter

Наблюдател

Фандъкова - приемлива фасада за неособено красивото лице на София

Натрупана е нетърпимост към статуквото в общината, като корупцията, мудното темпо и немарливостта са сред основните причини за нея
2 771
 Снимка: Архив
Йорданка Фандъкова закрива предизборната си кампания за кмет през 2009 г. Оттогава тя натрупа политически опит, но и умора.

Тази година се навършва десетилетие, откакто Йорданка Фандъкова пое кметския пост в столицата. За една декада първата жена - кмет на София, натрупа сериозен опит - и управленски, и политически, а в града немалко неща се промениха, част от тях към добро други - не толкова. Равносметката след два мандата и половина обаче е натрупана нетърпимост към статуквото в общината. С бума на социалните мрежи чувствителността към случващото се в града рязко се повиши, а сюжетите - виртуални и реални, осветиха мудно темпо и ниско качество на голяма част от местните дейности. Покрай еврофондовете в София наистина влязоха много пари, с цената на сериозни усилия на общината и явна помощ от изпълнителната власт, но с тях не закъсняха и проблемите, и скандалите. Фандъкова не направи достатъчно през втория си мандат, за да покаже, че има сили да избяга от утвърдените порочни схеми при разпределяне на парите. 

Какво показва статистиката за развитие на града и

 

кои основни проблеми Фандъкова не успя да реши? 

 

Открай време много от кандидатите за кметове - и в София, и в други градове, спряха да си правят труда да разработват изчерпателна програма за управление, а обещанията им в много случаи се ограничават с общи приказки. Фандъкова не прави изключение от това правило, макар че от позицията на опита и реалната власт на действащ кмет и през 2011, и през 2015 г. тя стоеше по-убедително от останалите кандидат-кметове и резултатите от изборите потвърждават това. Фандъкова има политически качества, които понякога се подценяват - внушава доверие, изглежда искрено загрижена за града, чувствителна е към случващото се в него и е склонна да признава грешки, макар и често безадресно. Зад тази политическа фасада в най-богатото кметство са текли паралелни сюжети и има много основания да се допуска, че

 

Фандъкова не е имала самостоятелност

 

в управлението на всички процеси, особено свързаните с разпределение на средства. Показателни са огледалните обществени поръчки с абонирани за тях изпълнители, характерни за града в последните няколко години. Много от поръчките или се печелят от същите фирми, или от свързани с тях дружества. Какво точно се е случвало и имало ли е начин картината да бъде друга, само Фандъкова си знае, но истината е, че сметката за всичко това се пише на неин гръб. Самата Фандъкова не се е проявявала особено смело и в отстояването на други непопулярни решения, като тук диалогичността често пъти може да се бърка с липса на воля. 

Фандъкова бе пасивна и недостатъчно убедителна при смените в екипа й през последните няколко години. Зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов се оказа заместник за всичко, след като първо пое овакантения ресор от подалата оставка зам.-кметица по околната среда Мария Бояджийска, а после пое и поста на оттеглилия се заради скандала с ремонта на релсовия път в зона 2 на града и последвалото разследване на Евгени Крусев. Едва сега Фандъкова започна да обещава, че ще има нов екип. Иначе тя имаше предимството да работи с монолитен общински съвет с много вяла на моменти опозиция (настоящите съветници са по-активни) и привилегировано отношение от страна на правителството, но това може да е и нож с две остриета, защото води до мързел и не помага за промяна на статуквото. 

Безспорен факт е, че за това десетилетие

 

София се промени и забогатя като град

 

Според бюджета на общината за 2019 г. приходите на града вече възлизат на 1.75 млрд. лв. срещу 1.28 млрд. лв. през бюджетната 2010 г. Видно от данните, динамиката в приходите за този период се дължи основно на две причини - повишени трансфери от бюджета за делегираните дейности, тоест на държавната политика към общините, и нараснала зависимост от европейското финансиране. В местните приходи има две по-сериозни размествания - при имотния данък и данъка върху превозните средства. По-високите постъпления от имотния данък се случиха с цената на скандал и оставка през 2011 г. на тогавашния кмет по финансите Минко Герджиков след прокарано без достатъчен дебат ново зониране на града за целите на налога. По-високите постъпления от данъка върху превозните средства дойдоха със съдействието на МФ покрай предоставянето на данните от МВР на общините. Обещаваната преди много години финансова децентрализация на ниво държавен бюджет и предоставяне на част от подоходния данък на общините така и не се случи. Не се случи по-голяма децентрализация и на ниво преразпределяне на средствата по райони. Районните кметове продължават да са силно зависими от централната община и получават толкова, колкото им отпуснат отгоре. 

В разходната част инерцията също е видима. Най-големият разход номинално е чистотата, като тук ръстът е близо 50% за 10 години (без да са включени разходите по управление на отпадъците). Перото с най-голяма динамика е озеленяването, като харчовете тук са скочили над 3 пъти, по-видимо увеличение има и в сектор здравеопазване. Капиталовата програма - разходите за строителство и придобиване на дълготрайни активи в последното десетилетие е сравнително константна, като тук обвързаността с парите от ЕС е видна. Парите от ЕС обаче си имат цена - нараснал чувствително общински дълг за осигуряване на съфинансиране. 

 

Скъпата енигма с отпадъците

 

Изгони Бойко Борисов Вълка и в чистотата на София настъпиха добри времена. Такава е версията за публична употреба. Всъщност чистенето на столицата непрекъснато поскъпва. Растат и количествата боклук, като тук Българската стопанска камара сигнализира за сериозни аномалии в отчитаните количества. Анализ на работодателската организация преди време показа, че в периода 2009-2012 г. в количеството на събраните битови отпадъци в София се отчита спад от 46% при ръст на обслуженото население от около 4%. На този фон в периода от 2012 до 2014 г. тенденцията рязко се обръща и събраните отпадъци са с ръст от 127% при обслужено население от 1%. При липсваща прозрачност и недостатъчен контрол никой не може да каже дали тези числа са реални. 

На фона на растящите количества отпадъци опитите на Столичната община да развие собственото си общинско предприятие "Чистота Искър", което постепенно да поеме бизнеса с боклука от частни фирми, са чиста проба празни приказки. Това дружество от години е дупка, в която потъват милиони. Истината е, че общината, в частност общинският съвет, който отговаря за общинските фирми, не направи нищо съществено за развиване на капацитет във фирмата. Едно е да искаш да чистиш, друго е да го правиш и да разполагаш с техника и хора - неслучайно се оказа, че фирмата е опряла до подизпълнител - уж прогонения Румен Гайтански. Продължават и проблемите със затварянето на кръга по линия оползотворяване на отпадъците. Преди броени дни кандидатът за кмет Мая Манолова припомни, че голяма част от преработения като RDF гориво боклук на София не се оползотворява, а се заравя. Иначе няма как да се отрече, че София забрави кризата с боклука от времената на войната с Гайтански. За сметка на това обаче статуквото в чистенето на града се бетонира около други вълци - показа го новата обществена поръчка за чистенето на 7 столични района, която бетонира в бизнеса без конкуренция фирмите в групата около "Титан" и около братя Домусчиеви. Общинските фирми като цяло продължават да се управляват непрозрачно, като светлина в мрака нахлува само при публикуване на отчетите им веднъж годишно. 

 

Мудното темпо и откровеното забатачване на отделни проблеми 

 

са характерна черта на общинската политика в много сектори. Трябва да се признае, че Столичната община положи сериозни усилия за решаване на проблема с недостигащите места в детските градини и яслите, но проблемът остава висящ за хиляди деца. София прие още през 2008 г. програма за броя на местата в яслите и градините, като в изпълнение на програмата според отчетите на общината в периода 2009-2015 са построени 80 нови градини и е осигурен прием за 13 500 деца допълнително. Темпото при строителство на градини видимо падна през последния мандат, като тук обяснението е, че в някои квартали недостиг при градините няма. Проблемът с материалната база на яслите обаче остава сериозен и нерешен - тук извън класиране остават над 4000 деца. Класирането за градините в последните години тече с цената на сериозни скандали, като София успя до голяма степен да изчисти проблемите с критериите и записването извън правилата след трудни консултации с родителите. Столицата обаче така и не намери сили да разработи електронна система за централизирано кандидатстване в 1-ви клас, за разлика от други големи общини, и остава да чака на добрата воля на регионалното управление на образованието. 

Забатачени проблеми продължават да стоят на дневен ред в управлението на транспорта. Транспортните оператори трупат дългове, а планирането и финансирането на транспортната задача продължава да се прави хаотично. Столичната община се провали в опитите си да регулира паркирането извън лесната политика по разширяване и увеличаване на цената на синя и зелена зона, като тук ПР посещенията на кмета Фандъкова в буферни паркинги покрай метрото няма да помогнат. Метрото продължава да е безспорният успех в сектор транспорт, като тук основен принос имат професионалното ръководство на метрополитена и сериозната подкрепа от страна на правителството. Добра работа се свърши и по подмяната на автобусния парк с финансиране от ЕС. Управлението на трафика, единната система за таксуване продължават да са проблемни. 

Столичната община не свърши достатъчно по обезщетяването на собственици с възстановени имоти в терени, предназначени за публични нужди, и

 

това е огромна тиктакаща бомба за града

 

Според ЗУТ началото на отчуждителните процедури при имоти, предназначени за публични нужди, не може да се бавят безкрайно. Най-дългият отлагателен срок е за имоти, предназначени за озеленяване - тук срокът за старт на отчуждаването е цели 15 години от приемането на подробния устройствен план, но София не направи нищо съществено по темата дотук. Само за един квартал - "Младост", стойността на частните имоти, предназначени за озеленяване, които следва да се отчуждят, възлиза на стотици милиони, а подробните планове са приемани през 2009 г. Вече се разбра, че по силата на изтичащи срокове за начало на отчуждителните процедури София може да загуби терени, отредени за детски градини в „Младост“, „Обеля“, „Люлин“, „Манастирски ливади“, „Кръстова вада“, „Витоша“.

В този сектор сериозни проблеми продължава да има и с незаконните постройки в гетата, като може да се очаква това да е акцент в кампанията за кмет на кандидата на ВМРО Ангел Джамбазки. 

Огромен проблем е чистотата на въздуха. Тук общината изпълнява програма, но много от мерките са неработещи и палиативни. Кметството не ще да си признава, че не се справя, и дори отказа да изпълнява съдебно решение за повишаване на честотата за миене на улиците в кварталите. Работата в кварталите като цяло е занемарена - при избори винаги се обещава, че чистотата и ремонтите ще стигнат и до вътрешнокварталните улици, но това все не се случва. Тук не помага и лишената от правомощия фигура на районния кмет. 

 

Прозрачност и работа с неправителствения сектор и гражданите

 

Не може да се отрече, че има промяна в обслужването и комуникирането с гражданите. Макар и много бавно, Столичната община успя да разработи сериозен набор от електронни услуги и контактен център за приемане и работа по сигнали на граждани, опита се да увлече неправителствените организации със съвместни проекти по инициатива на създадената през 2010 г. Асоциация за развитие на София, допусна външни партньори до писане на стратегически документи като "Визия за София". С членството в ЕС София работи много по-стратегически в отделните сектори, прозрачността в някои сфери като устройственото планиране се подобри в пъти. Трябва да се отбележи и сериозната работа, извършена около приемането на подробните устройствени планове на София. Много от стратегическите намерения обаче стоят на хартия, а усещането за пасивност и реагиране главно при пожари остава. Обществените обсъждания продължават да се правят формално, а в същото време социалните мрежи раздуват до карикатура възникващите проблеми. Настоящият екип в общината така и не разбра, че чувствителността спрямо вземаните естетически решения за градската среда е нараснала взривно. Това, комбинирано с катастрофално ниско качество на строителни и ремонтни дейности, превърна в грозна емблема на последния мандат иначе крупния ремонт на центъра на града. И колкото и да не й се иска на Фандъкова, засега е оценка за нейната работа.

Все още няма коментари

Още

303 са новите случаи на Covid-19, една трета от тях - в Благоевград

06.08.2020

Обновена

3752 20
Борисов: Ще намерим вариант кога да си тръгна!

05.08.2020

Обновена

35944 233
На "Орлов мост" излязоха с ултиматум към Борисов

03.08.2020

Обновена

11469 107

Влез или се регистрирай за да коментираш