Quantcast
Чий е Крим? Не познахте! | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Чий е Крим? Не познахте!

Опонентите на Радев се окопават във външната политика, след като загубиха вътрешната
21 127
 Профил в Туитър на Партията на националистическото действие
Ето как Ердоган ни обедини с Крим в тюркския свят. Затова когато ни питат чий е Кримският полуостров, трябва да знаем, че отговаряме чии са българските земи.

Новодошъл френски дипломат ме покани преди години за запознанство на обяд и му препоръчах ресторант "Крим" (известен като Руския клуб), защото тогава редакцията на вестник "Сега" се намираше наблизо на улица "Славянска".

- Крим?! Какъв ужас! - реагира спонтанно той по телефона и осъзнах грешката си. Crime на френски е "престъпление", а черноморският полуостров е Crimée

- Криме - поправих се набързо.

Тогава все още нямаше международен проблем с Кримския полуостров, но ми остана поуката да внимавам, когато използвам българското му название пред чужденци. Днес българите трябва да бъдат още по-предпазливи, особено ако заемат висок пост, защото след 2014 г., когато Русия си присвои полуострова от Украйна, темата е конфликтна. Без да е страна в спора чий е Крим,

България лесно може да се забърка в чужд конфликт

Там се сблъскват и стари, и нови геополитически интереси, които понякога избиват в неподозирана посока.

Докато Москва и Киев трупат аргументи за своите права над Крим, Турция им даде да разберат, че са закъснели, защото нейните права са още по-стари. На 17 ноември лидерът на турската Партия на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели се похвали в социалната мрежа Туитър, че е подарил на турския президент Реджеп Ердоган карта на тюркския свят, маркираща част от Европа и Азия отвъд пределите на Турция. Заради прозрачната цел да го поласкае като бащица на много народи от два континента, бе оцветил техните земи в червено, оранжево и жълто. В червено бяха независимите тюркски (демек, турски) държави. В оранжево - автономните тюркски райони в нетюркски държави. В жълто - несамостоятелните тюркски територии в чужди държави. България попадна в оранжевата зона, където бе и Кримският полуостров, въпреки че нямат тюркски автономии. Но и двете места пораждат турски сантименти като незабравими бивши османски владения.

Ние пък имаме сантименти към Русия като наша освободителка от османците. Но когато ѝ симпатизираме,

трябва да внимаваме да не се докараме до турски обятия

Ден след като прародината (по думите на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ) ни изненада с картата си, президентът Румен Радев стъпи на динена кора, която му подложи опонентът за поста Анастас Герджиков. На въпроса му "Чий е Крим?" отговори: "В момента е руски - какъв да е?" Усетил, че се отклонява от официалната позиция на държавата, която и самият той е изразявал, Радев опита да се поправи на другия ден: "Анексацията е в нарушение на международното право, но както казах и снощи, има реалности в политиката и в момента Крим е руски." С това пак породи критики, които отекнаха и откъм американското посолство в София веднага след втория тур на изборите. Затова направи трети опит чрез коментар от своята канцелария: "Държавният глава Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост. Същевременно, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, че „в момента“ Крим се контролира от Русия." Последва одобрителна реакция от Държавния департамент на САЩ.

Уловката във въпроса "Чий е Крим?"

е в това, че не предполага пряк отговор, защото съдържа друг въпрос: "Признавате ли международното право?" Руснаците не казват "Крим е наш, защото го окупирахме", а настояват, че са спазили международното право, защото населението на полуострова е поискало да се присъедини към тях чрез референдум. Разбира се, те пропускат да отбележат, че според украинската конституция е трябвало да се произнесе цялото население на страната. Ако България приеме обяснението на Москва за основателно, ще покани Турция да направи референдум в населените от етнически турци български земи, за да ги присъедини към "тюркския свят". Тогава и Русия няма да ни помогне, защото Анкара ще се позове на руския прецедент. Международното право не е за еднократна употреба и когато българин изразява мнение чий е Крим, трябва да съзнава, че отговаря на въпроса "Чии са Лудогорието и Кърджали?"

Президентът Радев започна да трупа международен опит главно през последната година, защото по-рано външната политика се обсебваше от Бойко Борисов. След като загуби властта заради корумпираната си вътрешна политика, Борисов осъзна, че на нейния терен повече не може да мери сили с държавния глава. Затова

новата му тактика

е да го атакува за външната политика, като търси съюзници в САЩ и ЕС. Подхлъзването на Радев с Крим го изпълни с възторг, защото означаваше да отклони от себе си натиска на САЩ срещу корупцията в България и да го насочи срещу президента. Американците са геополитически играчи и проявяват интерес към Балканите, и в частност към България, главно заради стремежа си да намалят влиянието на Русия. Те обърнаха гръб на Борисов, защото се убедиха, че българската корумпирана система следва руския модел, зададен още в началото на прехода. Неслучайно руското посолство реагира нервно на техните критики срещу българската клептокрация. Те се оказаха естествени съюзници на Радев в неговия поход срещу мутрите, но без да забравят геополитическите си приоритети. Евросъюзът също държи на своите приоритети и президентът не бива да ги изпуска от внимание, защото всяка погрешна дума може да го лиши от доверие. 

В момента България е подложена на двоен натиск от САЩ и ЕС заради ветото, обявено от Борисов към края на мандата му над преговорите с РС Македония. Радев избра верен подход, за да направи българската позиция по-чуваема в чужбина, но неговите събеседници могат отново да си запушат ушите. Те се застъпват за Скопие не толкова от симпатия към него, колкото от стремеж да го дръпнат по-далеч от Русия - и не изпитват неудобство да го казват открито. Недоброжелатели на Радев като Борисов и Корнелия Нинова не крият намерението си да го натикат в международна изолация, като го провокират с неработещи концепции за външната политика на държавата.

Още

Грешката на Борисов, която Радев повтори

28.11.2021

50442
Българските нрави дълго ще се лекуват от вируса ГЕРБ

25.11.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

4615
Турция има алгоритъм за следене на приятели и съседи на гюленисти

25.11.2021

573