Медия без
политическа реклама

Чака ни дълъг период на кратки правителства и кратки парламенти

Оцеляването на БСП с настоящото ръководство е невъзможно, казва говорителят на служебния кабинет Антон Кутев

Антон Кутев е роден през 1968 г. в София, икономист по образование. Той бе няколко мандата депутат от БСП, като включително и заемаше поста говорител на левицата. Преди това беше и общински съветник в столицата. Преди две години соцръководството в лицето на Корнелия Нинова го свали от поста зам.-председател на ПГ заради идейни различия.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Антон Кутев е роден през 1968 г. в София, икономист по образование. Той бе няколко мандата депутат от БСП, като включително и заемаше поста говорител на левицата. Преди това беше и общински съветник в столицата. Преди две години соцръководството в лицето на Корнелия Нинова го свали от поста зам.-председател на ПГ заради идейни различия.

- Г-н Кутев, все повече гласове се чуват в подкрепа възможността някои от министрите в служебния кабинет да останат и в редовния. В същото време изглеждат доста непреодолими различията между отделните формации в новия парламент за съставяне на правителство.

- Не мога да говоря кои министри да останат и кои не. Работа е на бъдещия премиер, който и да е той. Очевидно ще става дума и за коалиционно правителство, което ще бъде сформирано на база на преговори. След тях ще видим кои ще са хората. Струва ми се важно обаче, че има приоритети, които трябва да бъдат продължени. Най-вече в посока демонтирането на структурата, която ГЕРБ за 10 г. успяха да направят в институциите, така че едните да покриват другите. Прокуратурата, меко казано, действаше през последните години избирателно. Оказа се, че куп институции не са забелязали фрапантни нарушения и милиарди, които изтичат нанякъде. Нито НАП, нито АДФИ, нито ДАНС, нито въпросната прокуратура, са забелязали, че има нещо нередно и че не е защитен общественият интерес.

Всичко това означава, че вицепремиерите и министрите, които се занимават със силовите ведомства, трябва да бъдат много добре подбрани. И да променят сегашния начин, по който работи системата. Оттам нататък е нужно да се мисли и за другите важни въпроси в държавата - например как ще се развива социалната сфера, защото сме най-бедната държава в Европа. В същото време виждаме, че милиарди е имало и са изтичали натам, където не е трябвало. За мен най-важно е да се започне с тази сфера и със силовите структури. Едните трябва да осигурят завършването на прехода към нормалност в България, а другите - нормалното развитие на една социална програма, която е нужна на много хора.

- Казвате, че милиарди са изтичали, че не е имало контрол. В тази връзка правосъдният министър Янаки Стоилов внесе искане за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, като една от причините е именно неосъществен контрол...

- Най-вероятно искането на министър Стоилов няма да сработи. Струва ми се, че на този етап съдебната система няма усещането, че трябва да се правят резки промени. Подобна необходимост съществува - виждаме онова, което идва от Европа като сигнали, виждаме и онова, което дойде от Вашингтон по закона "Магнитски", тоест външните фактори също ни казват, че се нуждаем от резки промени. Не вярвам вече, че има българин, който да не е разбрал, че има тежък проблем по отношение на работата на прокуратурата и съдебната система като цяло. Какви ще са промените е въпрос, който трябва да реши вече сформираният парламент. Защото в ръцете на депутатите е цялата тази реформа, включително и ако е нужна конституционна. Безспорна е нуждата от реформа в тази сфера и е един от основните въпроси, по които обществото не е раздвоено. Единствено ГЕРБ са против, по простата причина, че така са построили системата, за да им е удобна.

Дано новото НС да успее да излъчи правителство, за да може процесът да е дълъг и да не минаваме отново през избори, за да го отлагаме.

- Зачестиха гласовете, че служебната власт прави чистка из високите етажи на властта и че бетонирате ваши кадри и хора, близки до Тройната коалиция?

- Честно казано не виждам подобно нещо. Що се отнася до БСП - единственият човек, който участва в служебното правителство, е Янаки Стоилов. Досега той доказа достатъчно ясно своята готовност и състоятелност като министър. Оттам нататък хора, които на експертен принцип, са попаднали в правителството не означава, нито обвързаност с БСП, още по-малко с Тройната коалиция. Беше предложен един бивш министър от НДСВ за премиер, но както видяхме не се получи.  Нямаше консенсус. Всеки опит да се плашат хората с Тройната коалиция, с Жан Виденов, Андрей Луканов или Георги Димитров, да речем, е абсолютно несъстоятелен. Последните години много добре видяхме докъде ни доведе управлението на ГЕРБ.

Българските граждани на последните избори много ясно изразиха позицията си, че повече не може да продължаваме по този начин. Оттук насетне политическите формации да преформулират реалността, защото гражданите ги избраха и искат да се случи. Не дай Боже да отидем на още едни избори, те ще покажат още по-ясно тенденцията, за която говорим. Между другото високият рейтинг на служебното правителство се дължи именно на това - показахме другият начин, че държавата може да върши работа и че независимо от съпротивата от скачените съдове, които представляваха българските институции през последните години, има как да се отиде на други нива и да се работи в полза на гражданите.

- В тази връзка защо здравният министър Стойчо Кацаров разбуни едно от съсловията в обществото ни - здравното, и пироговци тръгнаха на бунт срещу него?

- "Пирогов" е малко по-друга тема. Не смятам, че Кацаров имаше грешка при самото отстраняване на Асен Балтов от директорския стол. Доколкото разбирам, става дума за отклоняване на средства по незаконен начин. Няма как, имайки доклад от Здравната каса, да не го отстрани. Друг е въпросът какви са причините за всичко. Имат ли възможност лекарите да лекуват, работи ли здравната система, така че те да си вършат работата грамотно, смислено и резултатно и ако не, как да се избегне. Разговорът с всеки следващ министър на здравеопазването ще върви в посока как да се случи така, че пътеките да отговарят на онова, което пише на епикризите на хората. Огромни са натрупаните проблеми в здравната система. По отношение на разговора дали една болница е източвала Касата и са били отклонявани средства по незаконен начин - трябва да се вземат мерки. По-лошо е ако се окаже във всички болници ситуацията е подобна. Предизвикателство е да се намери баланс как да продължим нататък, гарантирайки, че няма да се случват подобни работи. 

- Още един "бушон изпуши" - сменихте шефа на АПИ, който служебният регионален министър назначи преди по-малко от два месеца.

- Недопустимо е да се спират определени ремонти и се стремим да осигурим всички възможни финанси за тях. В същото време е очевидно, че в АПИ има тежки проблеми, които не зависят само от шефа на агенцията. Под него е цяла структура. Става дума за хиляди ненаправени процедури по отчуждаване, а средствата вече са преведени. Да преведеш предварително 1,5 млрд. лв., а по някои отсечки да няма изобщо проект за осъществяване на поръчката.

Защо се случва така, че след като е назначен един, а след няколко дена е уволнен? По-скоро се притеснявам кой ще бъде следващият и дали ще намерим човек, който да е съгласен да се хване с работата при положение, че до 2-3 седмици ще има ново правителство, което най-вероятно ще се заеме със смени в АПИ. За мен излиза проблем дали изобщо ще намерим човек, който да влезе в цялата тази "касапница", когато става дума за фирми с милиарди. Сложно е. И там трябва да се действа много рязко и оправдавам всички действия, които ще доведат до резултат.

- Говорите за ново правителство, но на т. нар. протестни партии не има стигат гласовете и кабинетът ще е на малцинството. Ще е възможно ли да управлява?

- Ще е трудно да управлява правителство на малцинството. То веднага ще опре до решаването на важни въпроси - актуализацията на бюджет, която ще бъде внесена още от настоящото правителство, ще трябва да я защити и да подготви бюджета за следващата година. При правителство на малцинството тази тема е проблематична. Не мисля, че и следващото правителство ще бъде кой знае колко дълготрайно. Чака ни дълъг период на кратки правителства и кратки парламенти. Това е цената, която плащаме в цялата си история през последните 20 г. Нищо няма да е леко. Все пак българите имат нужда от стабилност и се надявам новият кабинет да издържи малко по-дълго. Особено, ако въведе правила, по които кражбите от държавата да станат невъзможни.

Изборите показаха, че хората стават все по-непримирими към корупционните практики и го показват по всякакъв начин. Политическите и бизнес елитите, както и гражданите са достатъчно узрели, за да си подредим държавата. На път сме да си я извоюваме.

- Къде е в "цялата схема" БСП?

- В БСП вече не стои лидерски въпрос, а въпрос за оцеляване. Мнението ми е, че оцеляването с настоящото ръководство не е възможно. Нямам никакво съмнение, че в най-скоро време ръководството на БСП няма да обитава четвъртия етаж на "Позитано" 20. Единият начин да го осъществи е да позволи на партията да тръгне в смислена реформа, а другият вариант е да смали партията до степен, до която да загуби сградата си, защото отдавна вече няма основание да обитава толкова голяма централа. При всяко положение четвъртият етаж ще остане празен.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата