facebook
twitter

Наблюдател

БСП си вкара виртуозен автогол

Корнелия Нинова и Сергей Станишев на инат прокараха категорично разцепление в левицата
6499
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Противопоставянето между Корнелия Нинова и Сергей Станишев все повече задълбочава кризата в левицата, отколкото да я укрепи преди евровота.

Разделението в БСП премина в разцепление. Яростно и все по-задълбочаващо се.
В БСП винаги е имало спорещи лагери, това е традиция. Досега обаче кавгите в столетницата винаги са били за идеи, възгледи, принципи и пр. неща, свързани с реалната политика. Този път спорът е личностен и дълбоко нездрав. Спорят бивш и настоящ лидер. Корнелия Нинова се запъна и по неизказани причини реши да отреже изобщо лидера на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев от евролистата. Той също се заинати и не се оттегли от надпреварата, въпреки че и негови близки го съветваха да го стори. Така двамата

 

направиха от партията заложник на личните им интереси

 

Кулминацията в раздорите между тях двамата се случи на неделния десетчасов пленум на "Позитано" 20. Двамата лидери успяха да застанат начело на два открояващи се гигантски лагера. 

Вътрешнопартийната криза започна още в края на януари на червения конгрес, когато Нинова даде да се разбере, че ще заложи на Елена Йончева за водач на евролистата. Йончева пък стана основният партиен борец срещу управлението на ГЕРБ и разкриването на "корупционните им схеми". Още тогава се заговори, че Сергей Станишев или ще е на много задно място, или изобщо няма да е сред кандидатите на Нинова и ИБ на БСП за Европарламента. После нещата изкристализираха, като Нинова наложи Йончева за водач и остави повече от месец реденето на листата да бъде основна тема в партията. Така беше изгубена доста енергия, която можеше да бъде насочена към популяризирането на новите лица, които Нинова иска да наложи, например. Като Петър Витанов и Цветелина Пенкова, които са неизвестни както за широката публика, така и за БСП.

Финалът на водевила започна с листата на Нинова, която не включваше Станишев и с декларираното му желание да продължи борбата за мястото си и да "преобърне" цялото заседание. Това беше първата новина от пленума - желанието на двамата да се сбият публично. Подобно на Янаки Стоилов и Антон Кутев, мнозина се надяваха Станишев да си направи отвод - за да се тушира силното напрежение. Надяваха се и да започне една "нормална" изборна кампания. Ако това наистина е възможно! Но не би.

Второ, наистина като "гръм" се появи номинацията на Иво Христов, началник на кабинета на президента Румен Радев. Мнозина тълкуват, и не без основание, че включването на Христов на избираема позиция е "коалиране" с президентската институция. Само преди месец Христов оглави и президентския стратегически съвет, който ще предлага алтернативи за управлението в различни области. Самата Нинова не е аргументирала защо го номинира, а Станишев също го упрекна в "неангажираност" към партията.

Третата, най-голямата изненада, беше бламирането на Нинова, след като пленумът реши с тайно гласуване да промени предложения от нея списък за евродепутати. Накрая след дрязги, разпри, колизии Сергей Станишев все пак попадна в листата, и то на избираемото пето място, веднага след отреденото на Иво Христов място от "гражданската квота".  

Станишев, който посъветва Нинова да бъде "по-смирена", се оказа неумиротвореният. Въпреки гръмките му изявления, че е "постигнал изключително много" в политиката, засега той не дава никакви сигнали, че е готов да направи крачка назад или встрани. Твърди, че хората не ги интересуват драмите и разправиите в една партия, а реално акцентът беше поставен именно върху тях.

Затова е чудно

 

каква кампания ще проведе БСП

 

след като вече са поставени ясни разделителни линии вътре в партията?

Станишев не е съвсем прав, когато твърди, че никога не е имало такова напрежение в БСП при подреждането на листите. Разправии кой какво място да заеме почти винаги има, независимо за кои избори. Да не говорим пък за драмите кой да оглави БСП. Никога не се е случвало, наистина, подобно неаргументирано и безсмислено инатене само и само да стане твоето.

Особено ясно разделението се видя и в позицията на лидера Корнелия Нинова, която след окончателното подреждане на листата "отказва да носи отговорност за резултата от предстоящите през май избори за Европейски парламент", след като Националният съвет на БСП пренареди кандидатдепутатската листа и на практика бламира лидерката. Странна и извън трезвата логика позиция на Нинова! Какво означава да не носиш отговорност за случващото се в партията, на която си лидер? Как така ще прехвърляш отговорността си върху всичките над 150 души от Националния съвет? Само за част от кандидатите ли ще "носиш отговорност"?

Разбира се,

 

тези думи на Нинова са някакъв вид "застраховка",

 

ако в края на май БСП загуби от ГЕРБ. Тогава Нинова ще напомни, че кандидатите са на пленума, а не нейни. А това пък ще е основание да не подаде оставка. Това обаче е ход, в който залагаш на загубата.

Прекалено много условности вкарва Нинова, която само допреди няколко дни гръмко декларираше, че ще "бие" ГЕРБ и след 26 май ще е "първа политическа сила". "Оттук нататък за резултатите от изборите носи отговорност Националният съвет. Пожелавам ви успех и съм сигурна в победата", е казала тя пред съпартийците си. Какво ще се случи с изборите - ще разберем след месец.

По-интересното е друго - дали всичко, което се случва в левицата, е само "медийна пушилка" за вдигане на партийния рейтинг, или наистина БСП е тръгнала по един път на разделение, разцепление, от който трудно може да се върне назад? Защо ръководството на партията не иска или пък не може да използва ситуацията

 

около "Апартаментгейт",

 

ударил така силно управляващите? Дали пък задкулисието, за което се говори толкова усилено напоследък, не е начертало или изработило един друг сценарий, за който ние, наблюдателите, нямаме ни най-малка представа.  

Ясно и за "невъоръженото" око е, че БСП затъна в разпри и колизии, които сама си сътвори. Излизането от тях ще е трудно, а Нинова ще е изправена пред взимането на все по-трудни решения - същото вероятно ще се случи наесен, когато предстоят местни избори, а кой знае, може и предсрочни парламентарни. Факт е, че левицата тръгна да печели избори разделена и с нагласата, че е загубила, преди началото на мача още да е свирен.

38

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БСП изправя в Русе депутат срещу гимназиална директорка от ГЕРБ

21.08.2019

2309 3
12 години десните и БСП продаваха мача на ГЕРБ

19.08.2019

Диян Божидаров

7304 10
БСП заподозря лобизъм в новия Закон за пътните превозни средства

16.08.2019

995 2

Коментари

Страници

Васик

Въпросът вече не е дали, а колко ниско може да падне Нинова.

Тренд Петков

брилянтен ход на Нинова...тук въобще не е на въпрос личността Станишев...На всичко живо е ясно, че той не може да увлече никого за победа...пробва се много пъти..и всички до един са аут...какво ви говори той да се гаври с журналистите,задали му въпрос, като се е кандидатирал начело на еврилистата,ще отида ли депутат? той ги подигра,казвайки че не слушат,...той НЯМА да напусне битката и да се скрие... И НАПРАВИ ТОЧНО ТОВА... Е, когато си лъжец, как да ти вярват вече? ма бил си шеф на ПЕС...ми стой си такъв,кой ти пречи...А сега, ако се издънят,ще има точната причина да се разправи със старата,врастнала се в партията номенклатура...те се имат за съсобственици на тази партия,която е длъжна да ги храни до живот с постове, заплати и облаги...

mitkomm

Абсолютно прав си!Ти , като бяха по 5 мандата в парламента- бяха тихи и кротки, като ги натири Нинова и сложи други хора веднага скочиха срещу нея, стана най- лошата, а послушко Станишко на- добрия...стига, толкова ви беше!

Hristo

Каквито  са ни управляващите такава ни е и опозицията. А сега изпълнете гражданския си дълг и отидете да гласувате. Някой да има идея за кого.

цензура

Че кой има полза от такова БСП???

 

Много по-лесно е Нинова да си вземе хората и да направи своя необременена партия, ще съберем пари и започва да действа, ма да се махне от джендърята - така само си губи времето...

 

БСП 100 годишно било, такова било, онакова било и гледам България цъфти от тяхното нищоправене - няма смисъл да се залъгваме! 

 

Тия нямат интерес да управляват, искат само да лапкат покрай ДРОГАря БОКОВ 😉

сталкер пустиняк

Така беше изгубена доста енергия, която можеше да бъде насочена към популяризирането на новите лица, които Нинова иска да наложи, например. Като Петър Витанов и Цветелина Пенкова, които са неизвестни както за широката публика, така и за БСП.

 

За Пенкова могат да питат Слави Трифонов, той я знае. 

Colt 45

Новото лице Цветелина Пенкова е дъщеря на шефа на Градския съвет на БСП в София и шеф на район “Студентски” Марин Пенков.

сталкер пустиняк

Третата в листата на БСП за Европейските избори - Цветелина Пенкова, е била на кастинг и в Шоуто на Слави. Това се вижда от видео, публикувано във Фейсбук от самия Слави Трифонов. 

Преди да стане част от листата на БСП, Пенкова е пробвала първо да стартира политическата си кариера и се е явила на кастинга за политици в шоуто на Трифонов миналата година.

Тя разказва за образованието си, че е завършила Американския колеж в България, че заминава във Великобритания, където е завършила Финансова икономика в „Оксфорд“ и че е работила в „Роял банк ъф Скотланд“. Тя обаче не успява да отговори кой е финансовият министър на България, нито колегата му на Острова. Самата Пенкова признава, че е трябвало да знае отговорите на тези въпроси.

„Инициативата, която сте започнали е уникална за нас“, споделя тя защо се явява на кастинга за политици.  И казва, че би се върнала в България, за да работи за подобна кауза.

Освен това Пенкова е зам.-председател на клуб „Милениум“. От биографията ѝ, публикувана на сайта на клуба, се вижда, че от София и е родена през 1988 г. От самият клуб се представят като „сдружение с неправителствена цел в обществена полза“. За първи път се събират през 2016 г. , като посочват, че искат да обединят младите българи, които учат или са учили в чужбина.

https://tribune.bg/bg/mrezhata/tretata-v-listata-n...

volog2

Единственото сигурно е че Станишев няма да тръгне да събере гласове из страната

БатВаню

Това със събирането на гласовете го умее Цветанов

аванти дилетанти

Борбата не е между Нинова и Станишев и още по-малко на лична основа. Нинова служи на Путин и събира подходящи депутати за мнозинство в новия ЕП срещу "недействащите" санкции и прочее мътене на водата на ЕС. Характерно за  политиката на слаба Русия. Туй е явно по-лесно от създаване на читава икономика.Това правят агентите на Москва навсякъде из Европа преди изборите. Къде с пари, къде с компромати. Станишев е стар европейски кадър и очевидно няма да играе по свирката на Решетников. Май единствения от цялата листа. Всичките от избираемите места са с компрометирано минало и следователно лесно манипулируеми. Путиновият модел дава покровителство на всеки, докато е послушен независимо колко приблизително спазва законите. Не случайно Банев тръгна да прави русофилска партия от затвора.

БатВаню

Както обикновено здравите сили победиха здравия разум.

Казват, че трябва да си луд, за да отидеш на психиатър.

БСП без никаква нужда си назначи час при психиатър точно на 27 май. 

След като почти служебно спечелиха изборите, сега правят всичко възможно служебно да ги загубят.

Всички си имаме кирливи ризи, малки мръсни тайнички, вътрешна опозиция, разни малки бонапартчета, несъгласни с лидера. Но защо е нужно всичко това да се излага на показ в навечерието на изборите?

дядо яга

Никакъв автогол...Даже напротив. Това, че се дърлят старите вечни номенклатурчици за сладък пост не нещо трогателно за простичкия БСПеец. Щели са да се разцепят....Кои бе? Тези, които забележете, получават заплата...повтарям заплата затуй, че работят професията Национален съвет на БСП. Не го тръбят, но е така..Парите са от мен и теб....без да ме питат искам ли. От прослувутата огромна субсидия. От данъците ни. Та точно тези ли ще трогнат бедните социалисти, бедни буквално, с мизерните си пенсии, да се застъпват и цепят. Заради един плъх, който завря БСП-ето в кучи гъз за да угажда на Доган, който пък да го търпи за премиер? Не се заблуждавайте,че БСП са само тъпаци...обикновенните хора не са забравили този им водач, който ги заведе в блатото...Да им се подиграва цял народ. И сега е същото...Аз,аз, аз.... Той...Що не пуснат млади хора? Нали са за благото на народа? За благото на собствения си гъз са...майната му на народа.

аванти дилетанти

Ирония на съдбата. Точно тия дето "не са само тъпаци" я (го) крепят с гласовете си. А за младите...  И Станишев беше млад като почна делото си. И младите при тях са завършени бюрократи и продажници.

dobadoba

Конфликтът може да се окаже и голям плюс за Партията.

Двете ядра в нея ще се мобилизират максимално едно срещу друго.

В резултат общия резултат вероятно ще е много по-голям, отколкото при консолидация.

Бъдещето ще покаже.

⚓️

За протокола: не съм привърженики и нямам нищо общо с червените.

 

mi6osp.

Така наречените десни винаги са пророкували  разцепление на БСП.

За пореден път  ще бъдат изненадани.

 

 

Evasion

Признавам, че съм доста далеч от БСП. В този конкретно случай не виждам някаква драма. За мен правилно СерГей бе оставен извън листата. Не беше ли този същият СерГей, който с некадърното си, корумпирано и твърде компромисно управление доведе гербавите на власт? Не каз ли този същият СерГей, че няма да влиза в ЕП? И веднага след като го каза, стана евродепутат? На този ли да му имам доверие и да гласувам за него? Защо? За да ме излъже пак ли? Може би и Азер Меликов да влезе в листата? На 7-мо място напр?

торбаЛан

Е как така некадърно и корумпирано управление? Всеки привърженик на уевата идея знае, че управлението на станишев беше най-великото, даде най-много пари за пенсии, вкара България в ЕС, имаше свобода на словото, полицията си вършеше съвестно работата, нямаше цигански терор, купуване на гласове, престъпност..

Пиркс
снимка на Пиркс

Че Нинова е на прав път, го доказа даже Бахур нумер едно. Беше се загрижил за ПЕСаджията нумер едно.

дядо Илия

Не разбирам какво толкоз са наприли в БСП та се вълнуват всички - спорили са, карали са се и всичко останало, но пък нали не били "еднолична партия"? Ни тъй, ни иначе. Естествено е да имат проблеми при такива важни избори , за които има много кандидати, а те са поне 4 партии в едно - комунисти, социалдемократи, марксисти и "леви "милионери!

GrH

Изключително хуманно решение - не може човек като г-н Станишев без никакви умения и трудов стаж да бъде оставен на една гола социална помощ. Редно е да поддържа стандарта си с нашите - на данъкоплатците, пари, които в Европейския парламент се леят щедро като джанковица на селска сватба 😂А др. Нинова, според мен, е редно да бъде зачислена на хонорар към "шайката Герп", защото като една суща Памела Андерсън веднага им се притичва на помощ с бомбите си и започва да ги вдига на крака с изкуствено дишане, започнат ли да гълтат вода и да се давят 👍

Миряна Б.

 

Тази партия не е онази партия, която аз добре помня. Няма водеща идеология. Комай никой от членовете не чете Маркс, Енгелс, Ленин и Сталин.

 

Корнелия се бара за Сталин, кощунката. А Станишков е нейния Троцки, без да бъде в Мексико. Все пак чакаме ледокопа.

Гaндaлф

Няма такова нещо.

Коректното сравнение е със Путин.

Русия беше на колене, Путин я "изправи", съотв.

БСП беше на колене, Нинова я "изправи".

При всички бележки и критики и към двамата.

циникЪтхедонист

Според мен, това развитие на ситуацията е по-скоро позитивно за  БСП, отколкото негативно.

Ще се мобилизират и двете фракции с цел да демонстрират надмощието на предпочитаните от тях кандидати, което от своя страна ще доведе до повишаване и на общия за партията резултат.

Тъкмо ще видим силата на преференцията.

С така сформираната листа се разширява обхвата на гласуващите.

Едните ще гласуват заради Йончева, другите заради Станишев, а ще има и такива, които ще дадат гласа си заради Велизар Енчев.

Крайният ефект според мен ще е позитивен за партията като цяло.

На всичкото отгоре при евентуален негативен резултат, Нинова ще има достатъчно основания да не подава оставка, тъй като нейната листа беше основно прекроена.

☺️

Biberkov

Забелязвам че различни анализатори мислят че в БКП подобна листа ще доведе до по-масово гласуване на двете основни фракции и така ще напомпат процентите на БКП.

Много важно обаче:

След звучния шамар, който забиха на лидерката като и бламираха листата, тези които искат да  натирят крушовенската биволица ще направят всичко така че да загуби евроизборите.

На тях им е през дъното на гащите кои и колко за евродепутатите от БКП, за тях е важно на месно ниво госпожа лъжа да бъде изтъркаляна.

По склонен съм да смятам че БКП ще загуби тези избори подобно на предните евроизбори - катастрофално и завинаги :)

циникЪтхедонист

Какво разбирате под катастрофалната загуба, колега, че ще вземат само 7 мандата ли?

☺️

protor

Амин!

Magi

Не ги мислете БСП. Казват в спора се ражда истината. Спореха , караха се , но излязоха с една листа. Въпросът е приключен. В коя друга партия в страната се издига по този начин листата? Няма такава. Този пленум ще ги изкара по сплотени.

HBK

Новото лице Цветелина Пенкова е дъщеря на шефа на Градския съвет на БСП в София и шеф на район “Студентски” Марин Пенков.

 

Че „новото лице” е отроче беше повече от ясно. Неясното е, какви са целите на „Милениум Клуб България” (учреден във Врана, 2016)  и особенно какво е отношението на номинираното „отроче” към юпитата на княз Кирил. Защото със сигурност много Българи биха предпочели самия Княз и неговия баща – Царят, вместо отрочета от котилото на Курнелия от Крушовица и дори вместо херсонския „принц” (отроче на баща-престъпник).

Памфуций
снимка на Памфуций

Аз лично се интересувам колко от здравите сили, дето се клеха в тоя форум, че няма да гласуват за БСП със Станишко в листата, ще спазят заканите си 😄

Иначе БСП се крепи защото е голяма партия с устойчиви структури. Но удивително е, тази голяма партия с устойчиви структури, с възможности да харчи повече от 2 милиона годишно за поддръжка на партен апарат все още не може да мине по популярност ГЕРБ, които са:

 

1/ толкова ествествено амортизирани в резултат на вече трети мандат

2/ с които бяха свързани толкова скандали

 

Те за това се чудя. Фракционните борби в БСП са само една от причините, но няма как да обяснят тази безпомощност.

И - отсега да кажа. Евроизборите Боко ги е прежалил, въпреки трескавата дейност на Цецо, с която е свързана тая коалиция с кого ли не. Цецо е супермотивиран да се докаже и несъмнено ще се опита да постигне чудеса от самоотверженост и работа. Защото трябва да се самодоказва , за да остане, за да е потребен,. за да го има , както е казал Поета. Та Цецо ще докара твърдия електорат на ГЕРБ до урните - в това няма съмнение.

Но истинският тест за влиянието на ГЕРБ в страната ще са местните избори, които се решават извън твърдите електорати.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×