Медия без
политическа реклама

Борисов няма да сдаде София без бой

Кандидатурата на Хекимян е насочена към избирателите, които няма да бъдат представени на балотажа

26 Септ. 2023
Хекимян има шансове, ако партия ГЕРБ не го бойкотира. Засега такова нещо не се очаква - Борисов все още бди
Хекимян има шансове, ако партия ГЕРБ не го бойкотира. Засега такова нещо не се очаква - Борисов все още бди

Има няколко скоротечни мита около издигането на Антон Хекимян за кмет на София, които е хубаво да се разсеят, преди тотално да са отклонили социалните облаци от главния въпрос. Все пак става дума за местни избори, за кметска кандидатура - затова важно е да се питаме - увеличават ли се шансовете на ГЕРБ да запази кметското място в София? 

Партийците от ГЕРБ моментално представиха Хекимян като кандидатура, която разширява подкрепата за ГЕРБ. Казаха - това е популярна, консенсусна и отдалечена кандидатура… Нищо подобно, разбира се. Накъде да разширява подкрепата Хекимян? Към арменската общност ли? Към заралии, които трайно живеят в София ли? Хекимян едва ли е знаково лице за който и да е електорат, той няма собствен електорат.

А издигането на журналист от типа на Хекимян не е ли протегната ръка към медиите? Не, разбира се. Медиите отдавна са разпокъсана гилдия, която не би приела с радост издигането на един от тях за какъвто и да е пост.

 

ГЕРБ не издига Хекимян, за да си купи медийно спокойствие.

 

Такова не може да бъде осигурено дори откъм bTV  - напротив, медията панически се опитва да се разграничи от Хекимян. Направо комично бе съобщението за “незабавно ограничаване на достъпа му до нюзрума на bTV и всички други ресурси на компанията”. Нито хората, които имаха допир с Хекимян през последните години, нито конкурентните на bTV медии ще ръкопляскат на тази номинация, това е повече от ясно.

Разбира се, пълен мит е изказването на досегашния шеф на СОС от ГЕРБ Георги Георгиев /най-нещастният човек на света днес, който само допреди няколко часа се виждаше като сигурен кандидат за този пост/, че ГЕРБ издига най-големия си критик за кмет. Кога Хекимян е критикувал ГЕРБ? Или Борисов? Кога е поддържал силна гражданска позиция извън необичайната си превъзбуда покрай "леденото хоро". Колкото и да не му се иска да го признае, той не се наложи като емблематичен водещ, амбицията му не позволи това, защото предпочете кариерното развитие като шеф на новините в БТВ. Амбицията му го кара сега да скочи отново напред преди да се е доказал на досегашната си работа.

Горчивата истина е, че ГЕРБ положи всички усилия да унищожи най-големите си критици. Първо ГЕРБ смаза журналистиката, а после Делян Пеевски я доуби. В момента думата “журналист” няма нищо общо със смисъла, който се влагаше преди четвърт век. Слава богу, все още има критична журналистика, все още има медии, които напук на всичко, се опитват да предлагат обективна журналистика. Но те са опозиционни.

 

Ако Хекимян беше "най-големият критик на ГЕРБ", нямаше сега да играе с ГЕРБ.

 

И нямаше да се умилква около човека, който нарича него и колегите му "мисирки".

Друга теза - като човек, който тотално е потопен в новинарския поток, Хекимян е наясно с проблемите на София, той лесно би се адаптирал в бъдещата си работа, ако бъде избран. Донякъде тази теза е правилна - Хекимян, разбира се, не е спец по проблемите с боклука и замърсяването на въздуха, едва ли има смислена визия как се решават проблеми с трафика или презастрояването. Но със сигурност е наясно с проблемите на София, колкото всеки софиянец, принуден да оцелява след "успешното" 18-годишно управление на ГЕРБ. Никой не изисква и кандидатите да са всестранно подготвени. IT-специалистите са долу-горе на същото ниво в това отношение. Важното е кметът да има около себе си хора, които да могат да му дават компетентни съвети при нужда. И тук вече идват минусите при Хекимян - той няма такъв екип и очевадно ще трябва да разчита на "експертизата" на ГЕРБ, дето докараха София до това дережде.

Събирайки всички тези факти, мнозина се подведоха по тотално невярната теза, че ГЕРБ подарява София, Пловдив и т.н. на конкуренцията… По-голяма небивалица е трудно да се измисли: 

 

Бойко Борисов да подарява нещо на някого?!?

 

Местната власт е изключително важна за всяка партия, която не се смята за еднодневка. Местната власт е бастионът за националните партии, източник на пари, кадри, самочувствие. Без местна власт всяка партия бързо ще се превърне в БСП. И ще изчезне като НДСВ.

ГЕРБ ще се бори за София със зъби и нокти. И с номинацията на Хекимян ГЕРБ дава заявка за борба, а не за предаване.

Просто номинацията на Хекимян не е насочена към вашия облак, към хората, които искат компетентно управление, което не краде. Тя не е насочена към електората на ГЕРБ, когото Борисов винаги е смятал за “в кърпа вързан”. Номинацията е насочена към онези жители на крайните квартали, които разменят във фейсбук главно снимки от масата или морето, които са склонни да вярват на всякакви теории и конспирации, и които много мразят някой успял в живота да им дава акъл. Те познават Хекимян като водещ, който се е хванал на леденото хоро в Калофер, и това им е напълно достатъчно. Те не познават Хекимян като човек, заради когото водещи журналисти си тръгнаха от bTV.

В “облака” вие ще погребвате отново журналистката, ще слезете до обсъждането на мисирките и Слави Трифонов. В другите "облаци" обаче дебат за журналистиката и морала няма и едва ли ще има. Там разговорът ще се върти около "Хекимянката ли, че аз тоя го знам..." Когато дойде време за балотаж, хората в тези "облаци" ще се сетят само за леденото хоро. И ще гласуват за Хекимян, защото на балотажа няма да има “Възраждане”, няма да има БСП, няма да има други освен двамата номинирани от некоалицията. Номинацията на Хекимян е реверанс към тези, които няма да бъдат представени на балотажа. А точно там ще се реши битката за София.

Абсолютно неправилно е сравнението на издигането на Хекимян с номинацията на Цецка Цачева за президент и особено очакванията, че краят ще е същият. Президентската длъжност е престижна, но безпарична, докато в София се разпределят милиарди. Точно това ще мотивира всички, които зависят от ГЕРБ, да се мобилизират в опит да запазят корупционното статукво. За тях е все едно дали фасадата ще се казва Фандъкова, Хекимян или Петросян. Важното да я има, а паричните потоци да продължават да отиват в правилните ръце.

Да, номинацията на Хекимян може да донесе успех на ГЕРБ на изборите. Но тя е безкрайно вредна за партията. Тази номинация е еднолична, тя е наложена от Борисов, напук на партията. ГЕРБ посмъртно не би се сетила да издигне Хекимян. Номинацията е обидна за хора като Георги Георгиев, които работеха през последните месеци като пчелички както за себе си, така и за партията. И не бяха предпочетени - заради Хекимян.

 

В ГЕРБ вече се оформя групата на разочарованите.

 

Вижте какво се случи в Пловдив през последната година и моментално ще ви стане ясно как ще протекат събитията в София - структурата ще ерозира. Борисов запуши сега дупката в Пловдив като издигна най-очакваното лице. Някой ден ще му да наложи да върши същото и в София, но крайният резултат ще бъде един и същ не само в двата града, но и в цялата страна - без Борисов един ден няма да има партия. Без Него тя ще се разпадне при лек повей на есенен вятър. Това, което трябваше да направи Борисов след като очевидно си осигури съдебен имунитет за цял живот, бе да остави ГЕРБ да се развива нормално. Той обаче реши да я погребе.

 

Последвайте ни и в google news бутон